Ρωσία: Επίδειξη δύναμης στον Ατλαντικό – Φρεγάτα και πυρηνικό υποβρύχιο στην Κούβα
Διαβάζεται σε 5'Οι ΗΠΑ για την ώρα υποβαθμίζουν την ανάπτυξη του ρωσικού στόλου – “Τα πλοία μας δεν είναι απειλή για την Αμερική” λέει η Ρωσία.
- 13 Ιουνίου 2024 16:21
Η φρεγάτα της Ρωσίας Admiral Gorshkov και το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Kazan, συνοδευόμενα από ένα ρυμουλκό και ένα πλοίο ανεφοδιασμού καυσίμων έφτασαν την Τετάρτη στην Κούβα για μια πενθήμερη επίσκεψη που εκλαμβάνεται ως “επίδειξη δύναμης” από τη Μόσχα εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων γύρω από το διπλωματικό μέτωπο που έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πολίτες, ψαράδες και αστυνομικές αρχές συγκεντρώθηκαν στην παραλιακή λεωφόρο Malecon στην Αβάνα για να υποδεχθούν τον ρωσικό στόλο καθώς έμπαινε στο λιμάνι της πόλης. Η Κούβα, μακροχρόνιος σύμμαχος της Ρωσίας, χαιρέτισε την άφιξη των ρωσικών πλοίων, ενώ τα πληρώματα κυμάτιζαν μικρές ρωσικές σημαίες και έβγαζαν selfie με φόντο τα ιστορικά φρούρια του λιμανιού.
Τα τέσσερα ρωσικά σκάφη πραγματοποίησαν εικονικές ασκήσεις πυραύλων στον Ατλαντικό Ωκεανό στον δρόμο τους για την Κούβα, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Οι ασκήσεις από το υποβρύχιο Kazan και την φρεγάτα Admiral Gorshkov περιελάμβαναν προσομοίωση εκτόξευσης πυραύλων υψηλής ακρίβειας σε εικονικούς εχθρικούς στόχους από απόσταση μεγαλύτερη των 600 χιλιομέτρων, ενώ το Admiral Gorshkov πραγματοποίησε επίσης εκπαίδευση στην απόκρουση αεροπορικών επιθέσεων.
Τι επιδιώκει η Ρωσία
Η παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Κούβα, στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης, δεν συνιστά λόγο ανησυχίας για καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε πάντως την Πέμπτη το Κρεμλίνο. Η Κούβα είχε διαμηνύσει κι εκείνη από την προηγούμενη εβδομάδα ότι η παρουσία των ρωσικών πολεμικών πλοίων “δεν αποτελεί απειλή”.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι “δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Ρωσία μετέφερε πυραύλους στην Κούβα”, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν σε εγρήγορση και πως παρακολουθούν την όλη κατάσταση στενά. Ουσιαστικά όμως “υποβάθμισε” την επίσκεψη.
Ερωτηθείς για την αίσθηση ότι ενδέχεται να μεταφέρει η Ρωσία στρατιωτικό προσωπικό στην Κούβα ή ακόμη και να δημιουργήσει στρατιωτική βάση στο νησί της Καραϊβικής, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι “τέτοιου είδους ασκήσεις αποτελούν κοινή πρακτική”.
“Πρόκειται για μια συνήθη πρακτική για όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης μιας τόσο μεγάλης θαλάσσιας δύναμης όπως η Ρωσία”, σχολίασε ο Πεσκόφ μιλώντας σε δημοσιογράφους. “Οπότε δεν βλέπουμε κανένα λόγο ανησυχίας στην προκειμένη περίπτωση”.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας ανέφερε ακόμη ότι τα πλοία δεν μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, διαψεύδοντας σχετικές πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα από πλευράς των ΗΠΑ.
Η ρωσική αποστολή σχεδιάζει πάντως να συναντηθεί με τη διοίκηση του κουβανικού ναυτικού και τον κυβερνήτη της Αβάνας, καθώς και να επισκεφθεί ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της περιοχής. Ο αρχηγός του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού Alexander Moiseev δήλωσε στο Sputnik ότι “η επίσκεψη στην Κούβα είναι μόνο ένα από τα καθήκοντα μιας μεγάλης κλίμακας ρωσοκουβανικής συνεργασίας”.
Οι εξοπλισμοί και το “timing”
Όπως αναφέρει το Euronews, η φρεγάτα Admiral Gorshkov φέρει υπερηχητικούς πυραύλους νέας τεχνολογίας “Ζιρκόν”, οι οποίοι αναπτύχθηκαν για να εξοπλίσουν καταδρομικά, φρεγάτες και υποβρύχια και μπορούν να πλήξουν τόσο εχθρικά πλοία όσο και σταθερούς στόχους επί του εδάφους. Κατά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, οι πύραυλοι “Ζιρκόν” είναι ένα ισχυρό όπλο, ικανό να διαπεράσει κάθε αντιπυραυλικό σύστημα που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή.
Το σενάριο της άσκησης των ρωσικών πλοίων αφορούσε επίθεση κατά εχθρικής νηοπομπής και, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, έγινε χρήση υπολογιστών για την εξομοίωση επίθεσης κατά στόχων θαλάσης σε απόσταση που ξεπερνούσε τα 600 χιλιόμετρα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία στέλνει πολεμικά πλοία στην Καραϊβική. Όμως η κίνηση έρχεται λίγο μετά την προειδοποίηση του Ρώσου προέδρου ότι, από την στιγμή που οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας επέτρεψαν στο Κίεβο τη χρήση των οπλικών τους συστημάτων για να πληγούν στόχοι στην Ρωσία, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει, παρέχοντας παρόμοια όπλα σε συμμάχους της ανά τον κόσμο.
Η επίσκεψη στο λιμάνι της Αβάβας συνέπεσε επίσης με τη συνάντηση στη Μόσχα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες και του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ. Κατά τη συνάντηση, ο Ροντρίγκεζ καταδίκασε την ανάπτυξη του ΝΑΤΟ προς τα ρωσικά σύνορα και κάλεσε για “ρεαλιστική, διπλωματική και εποικοδομητική λύση” στη σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας.
Από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Κούβα διατηρεί σχέσεις με τη Ρωσία και οι δύο χώρες έχουν έρθει πιο κοντά μετά τη συνάντηση του 2022 μεταξύ του Προέδρου της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Για την Αβάνα η σχέση της με τη Μόσχα είναι ζωτικής σημασίας για οικονομικούς λόγους. Οι ΗΠΑ διατηρούν οικονομικό και εμπορικό εμπάργκο προς την Κούβα από το 1960. Η Ρωσία παρέδωσε τον Μάρτιο 90.000 μετρικούς τόνους ρωσικού πετρελαίου στην Κούβα για να τη βοηθήσει έναντι των ελλείψεών της και υποσχέθηκε να βοηθήσει την Αβάνα σε έργα που κυμαίνονται από την παραγωγή ζάχαρης έως τις υποδομές, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον τουρισμό.