Ρωσία: Η Δύση διατρέχει “κολοσσιαίο κίνδυνο” αν προμηθεύσει την Ουκρανία με F-16

Ρωσία: Η Δύση διατρέχει “κολοσσιαίο κίνδυνο” αν προμηθεύσει την Ουκρανία με F-16
Αεροσκάφος F-16 (φωτογραφία αρχείου) Αεροσκάφος F-16 (φωτογραφία αρχείου)

Ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο διεμήνυσε πως θα υπάρξουν επιπτώσεις εάν οι δυτικές χώρες προμηθεύσουν την Ουκρανία με F-16.

Οι δυτικές χώρες διατρέχουν “κολοσσιαίο κίνδυνο” αν προμηθεύσουν την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη F-16, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Γκρούσκο απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε περίπτωση προμήθειας των F-16, τα οποία η Ουκρανία έχει ζητήσει από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Η Ουκρανία δεν έχει ακόμη αποσπάσει κάποιες δεσμεύσεις για παράδοση των μαχητικών, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε χθες στους ηγέτες της G7 ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει τα κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα από μέλη της Συμμαχίας για τους ουκρανούς πιλότους των F-16, ανακοίνωσαν ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι.

“Βλέπουμε ότι δυτικές χώρες παραμένουν προσκολημμένες στο σενάριο της κλιμάκωσης. Αυτό περιλαμβάνει κολοσσιαίους κινδύνους για τις ίδιες. Σε κάθε περίπτωση, αυτό θα ληφθεί υπόψη σε όλα τα σχέδιά μας και διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα μέσα για να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει”, είπε ο ίδιος.

Αλλαγή στάσης από τον Μπάιντεν

Η απόφαση αυτή αποτελεί αλλαγή στάσης του Μπάιντεν, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι δεν πίστευε ότι η Ουκρανία χρειαζόταν τα F-16. Η απόφαση να υποστηριχθεί η εκπαιδευτική πρωτοβουλία ελήφθη πολύ γρήγορα, είπαν αξιωματούχοι, και πάρθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο μετά από συναντήσεις με τους ηγέτες της G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, όπου το θέμα των F-16 στην Ουκρανία ήταν βασικό σημείο συζήτησης.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ πίεζε ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες τις χώρες που έχουν τα αεριωθούμενα στο απόθεμά τους να τα στείλουν στην Ουκρανία, ώστε η χώρα να μπορεί να αμυνθεί καλύτερα από τις καθημερινές αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας.

Τον Μάρτιο, οι ΗΠΑ φιλοξένησαν δύο Ουκρανούς πιλότους σε μια στρατιωτική βάση στο Τουσόν της Αριζόνα, για να αξιολογήσουν τις δεξιότητές τους χρησιμοποιώντας προσομοιωτές πτήσης και να εκτιμήσουν πόσο χρόνο θα χρειάζονταν για να μάθουν να πετούν διάφορα αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των F-16. Το Κογκρέσο διέθεσε χρήματα στον προϋπολογισμό του 2023 για τέτοια εκπαίδευση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα