Ρωσία: Η Ουκρανία σχεδιάζει “προβοκάτσια” στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ

Διαβάζεται σε 3'
Ο πυρηνικός σταθμός στο Κουρσκ
Ο πυρηνικός σταθμός στο Κουρσκ ISTOCK

Για ουκρανικό σχέδιο επίθεσης στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ, έναν από τους μεγαλύτερους στη χώρα, κάνει λόγο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ και να επιρρίψει την ευθύνη στη Μόσχα για αυτήν την «πρόκληση», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το υπουργείο ανέφερε πως η Ρωσία θα απαντήσει σκληρά σε περίπτωση τέτοιας επίθεσης, η οποία όπως είπε θα μόλυνε μια μεγάλη περιοχή γύρω από τον σταθμό.

Η Ουκρανία εισέβαλε στη ρωσική δυτική περιφέρεια Κουρσκ στις 6 Αυγούστου και ισχυρίζεται ότι έχει πάρει τον έλεγχο 82 οικισμών σε μια περιοχή 1.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τότε.

Ωστόσο, ο πυρηνικός σταθμός του Κουρσκ παραμένει υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

Τι γνωρίζουμε για τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ

Ο πυρηνικός σταθμός στο Κουρσκ είναι ένας από τους μεγαλύτερους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρωσία. Βρίσκεται κοντά στην πόλη Κουρσκ, στη δυτική Ρωσία, και αποτελείται από τέσσερις αντιδραστήρες τύπου RBMK-1000, παρόμοιους με αυτούς του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ.

Κύρια Χαρακτηριστικά:

Τύπος Αντιδραστήρα: Όπως προαναφέρθηκε, ο σταθμός χρησιμοποιεί αντιδραστήρες τύπου RBMK-1000. Αυτοί οι αντιδραστήρες έχουν γραφίτη υπό πίεση και χρησιμοποιούν νερό ως ψυκτικό. Ο RBMK-1000 είναι γνωστός για το ατύχημα στο Τσερνομπίλ το 1986, αλλά οι αντιδραστήρες στο Κουρσκ έχουν υποστεί σημαντικές βελτιώσεις ασφαλείας από τότε.

Ιστορία: Ο πρώτος αντιδραστήρας του σταθμού τέθηκε σε λειτουργία το 1976, και οι υπόλοιποι τρεις ακολούθησαν μέχρι το 1985. Ο σταθμός έχει παραγάγει σημαντικό μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας για την περιοχή και συνεχίζει να λειτουργεί παρά την ηλικία του.

Ασφάλεια: Μετά το ατύχημα στο Τσερνομπίλ, έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας των αντιδραστήρων RBMK, συμπεριλαμβανομένων βελτιώσεων στον σχεδιασμό των αντιδραστήρων και στην κατάρτιση του προσωπικού.

Μελλοντικά Σχέδια: Ο σταθμός έχει αρχίσει να αντικαθιστά τους παλιούς αντιδραστήρες με νέους, πιο σύγχρονους αντιδραστήρες τύπου VVER-TOI, που είναι πιο ασφαλείς και αποδοτικοί. Οι πρώτες δύο μονάδες VVER-TOI είναι υπό κατασκευή και αναμένεται να αντικαταστήσουν τους παλιούς αντιδραστήρες κατά την επόμενη δεκαετία.

Περιβαλλοντικές και γεωπολιτικές ανησυχίες: Ο σταθμός έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια λόγω της γήρανσης των αντιδραστήρων RBMK και της γεωγραφικής του θέσης, δεδομένης της σχετικής εγγύτητάς του σε περιοχές έντασης, όπως τα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο πυρηνικός σταθμός Κουρσκ παραμένει σημαντικός για την ενεργειακή σταθερότητα της Ρωσίας, αλλά συνεχίζει να αποτελεί θέμα συζήτησης όσον αφορά την ασφάλεια και τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα