Ρωσία κατά ΗΠΑ: Η “θηριωδία” στην Κριμαία “δεν θα μείνει ατιμώρητη”

Διαβάζεται σε 3'
Ρωσία κατά ΗΠΑ: Η “θηριωδία” στην Κριμαία “δεν θα μείνει ατιμώρητη”
Associated Press

Η Ρωσία εξαπολύει επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες για την ουκρανική επίθεση στη χερσόνησο της Κριμαίας με απολογισμό τέσσερις νεκρούς, ανάμεσά τους δύο παιδιά, καθώς και 150 τραυματίες.

Η Ρωσία κατηγόρησε τις ΗΠΑ και προειδοποίησε για «συνέπειες» για την ουκρανική πυραυλική επίθεση στη Σεβαστούπολη, στην κατεχόμενη Κριμαία, η οποία, σύμφωνα με αξιωματούχους, προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιών.

Τουλάχιστον 150 ακόμη τραυματίστηκαν από την επίθεση, καθώς συντρίμμια πυραύλου έπεσαν σε κοντινή παραλία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι πύραυλοι που χρησιμοποίησε η Ουκρανία ήταν πύραυλοι ATACMS που το Κίεβο προμηθεύτηκε από τις ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε την επίθεση «βάρβαρη» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «σκοτώνουν παιδιά».

Έκανε, δε, αναφορά στα σχόλια του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πρόσφατα απείλησε να στοχοποιήσει χώρες που προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία.

Η Μόσχα ανέφερε ότι οι θάνατοι και οι τραυματισμοί της Κυριακής προκλήθηκαν από πτώση συντριμμιών, αφού η αεράμυνά της στην Κριμαία αναχαίτισε πέντε πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από τη ρωσική κρατική τηλεόραση έδειχναν το χάος που επικράτησε στην παραλία της περιοχής Ουτσκούγιεβκα, καθώς οι άνθρωποι έτρεχαν από τα συντρίμμια που έπεφταν και κάποιοι τραυματίες μεταφέρονταν σε ξαπλώστρες.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε την Κυριακή ότι όλοι οι πύραυλοι ATACMS προγραμματίζονται από Αμερικανούς ειδικούς και καθοδηγούνται από αμερικανικό δορυφόρο.

Οι ΗΠΑ προμηθεύουν πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Το σύστημα επιτρέπει στις ουκρανικές δυνάμεις να πλήττουν στόχους σε απόσταση έως και 300 χιλιομέτρων (186 μίλια), σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.

Ο Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Μόσχα τη Δευτέρα ότι «η εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών, η άμεση εμπλοκή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν Ρώσοι πολίτες, δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες. Ο χρόνος θα δείξει ποιες θα είναι αυτές» πρόσθεσε.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, από την πλευρά του, κάλεσε την πρέσβειρα των ΗΠΑ Λιν Τρέισι, πριν εκδώσει ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί τις ΗΠΑ για εμπλοκή σε «θηριωδία» και προειδοποιεί ότι «δεν θα μείνει ατιμώρητη». Η Μόσχα έχει επανειλημμένα απειλήσει να βάλει στο στόχαστρο χώρες που προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν νόμιμους στρατιωτικούς στόχους.

«Ξέρουμε πολύ καλά ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό» δήλωσε ο κ. Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. «[Ο κ. Πούτιν] μόλις την περασμένη εβδομάδα μίλησε για το ποιος χειρίζεται αυτούς τους πολύπλοκους πυραύλους, ποιος παρέχει τις γνώσεις. Αυτοί δεν είναι Ουκρανοί».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα