Ρωσία: Κατηγορίες των ΗΠΑ για “λίστα δολοφονιών” μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Ρωσία: Κατηγορίες των ΗΠΑ για “λίστα δολοφονιών” μετά την εισβολή στην Ουκρανία
Ρώσοι στρατιώτες AP Photo

Με λίστα η Μόσχα έχει αποφασίσει ποιους Ουκρανούς θα συλλάβει και ποιους θα δολοφονήσει αμέσως μετά την εισβολή στα ουκρανικά εδάφη, ισχυρίζεται η Ουάσιγκτον. Ποιοι κινδυνεύουν.

Θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, ωστόσο με τη ρωσοουκρανική κρίση να μαίνεται και τους φόβους για μία εισβολή μεγάλης κλίμακας από την πλευρά της Ρωσίας να κλιμακώνονται, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των “Λαϊκών Δημοκρατιών” του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ από τον Πούτιν, όλα δείχνουν πως πρόκειται για πραγματικό γεγονός.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT, όλα δείχνουν πως η Μόσχα έχει συντάξει έναν κατάλογο με ονόματα Ουκρανών, που είτε θα δολοφονήσει είτε θα συλλάβει και θα στείλει σε στρατόπεδα, μετά τη στρατιωτική εισβολή και κατοχή των ουκρανικών εδαφών, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει καταστροφή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε επιστολή της η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Μπαθσίμπα Κρόκερ ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία έχει δημιουργήσει ένα σχέδιο είτε για να σκοτώσει, να προκαλέσει βλάβη ή να εξορίσει αντιφρονούντες και μειονοτικές ομάδες που ζουν στην Ουκρανία, με το περιεχόμενο της επιστολής να δημοσιεύεται στην εφημερίδα Washington Post το απόγευμα της Κυριακής.

Απευθυνόμενη στον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπασελέ, η επιστολή αναφέρει ότι υπάρχουν “ανησυχητικές πληροφορίες” που αποκαλύπτουν “παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως συνέπεια μίας εκτεταμένης εισβολής”, ενώ τονίζει ότι ο ουκρανικός πληθυσμός θα μπορούσε να υποβληθεί σε “ευρύ ανθρώπινο πόνο” μετά από μια ρωσική επίθεση.

“Συγκεκριμένα, έχουμε αξιόπιστες πληροφορίες που δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις δημιουργούν λίστες με αναγνωρισμένους Ουκρανούς που θα σκοτωθούν ή θα σταλούν σε στρατόπεδα μετά από στρατιωτική κατοχή”, αναφέρεται στην επιστολή.

Όσο για το ποιοι βρίσκονται στη συγκεκριμένη λίστα, η πρέσβης ανέφερε ότι αυτοί που αντιμετωπίζουν περισσότερο κίνδυνο είναι Ρώσοι και Λευκορώσοι πολιτικοί αντιφρονούντες που ζουν στην Ουκρανία, καθώς και ευάλωτες ομάδες, όπως οι εθνικές μειονότητες και τα άτομα της κοινότητας LGBTQ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες για ύπαρξη “λίστας δολοφονιών”, λέγοντας, “καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για απόλυτη φάρσα, ότι αυτό είναι ψέμα; Είναι η απόλυτη μυθοπλασία. Δεν υπάρχει τέτοια λίστα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα