Ρωσία: Μαζική διακοπή λειτουργίας του Youtube

Διαβάζεται σε 2'
Ρωσία: Μαζική διακοπή λειτουργίας του Youtube
iStock

Οι ρωσικές υπηρεσίες παρακολούθησης του Διαδικτύου ανέφεραν μαζική διακοπή στη διαθεσιμότητα του YouTube, καθώς οι ρωσικές αρχές εντείνουν την κριτική για την πλατφόρμα.

Η ρωσική υπηρεσία παρακολούθησης διαδικτύου Sboi.rf σημείωσε ότι έχουν αναφερθεί χιλιάδες σφάλματα σχετικά με το YouTube στη Ρωσία, καθώς η κριτική των ρωσικών αρχών απέναντι στην πλατφόρμα ολοένα και εντείνονται.

Σύμφωνα με τους χρήστες, η πρόσβαση στο Youtube φαίνεται να είναι εφικτή μόνο μέσω εικονικών ιδιωτικών δικτύων (VPN).

Οι δημοσιογράφοι του Reuters στη Ρωσία δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στο YouTube. Ο ιστότοπος παρέμεινε διαθέσιμος μέσω ορισμένων φορητών συσκευών.

Σύμφωνα με το Reuters, η Google όπως και η ρωσική υπηρεσία εποπτείας των κρατικών επικοινωνιών Roskomnadzor δεν έχει απαντήσει ακόμα στο αίτημα για σχόλια.

Το YouTube είναι ένα από τα τελευταία μεγάλα προπύργια της ελεύθερης έκφρασης στο ρωσικό Διαδίκτυο, όπου ο ιστότοπος συνεχίζει να φιλοξενεί υλικό από αντιπάλους του Κρεμλίνου που έχουν αφαιρεθεί σε μεγάλο βαθμό από άλλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δημοφιλείς στη Ρωσία. Η επιβράδυνση των ταχυτήτων λήψης του ιστότοπου έχουν μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός για το οποίο οι Ρώσοι νομοθέτες κατηγόρησαν τον ιδιοκτήτη του YouTube.

Ο Alexander Khinshtein,επικεφαλής μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για την πολιτική πληροφόρησης, είπε ότι η υποβάθμιση ήταν «ένα απαραίτητο βήμα, που δεν στρέφεται κατά των Ρώσων χρηστών, αλλά κατά της διαχείρισης ενός ξένου πόρου που εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να παραβιάσει και να αγνοήσει τη νομοθεσία μας χωρίς τιμωρία». Ο Khinshtein αργότερα κατηγόρησε ρητά την επιβράδυνση στην αποτυχία της Google να επενδύσει στη ρωσική υποδομή, όπως οι τοπικοί διακομιστές προσωρινής μνήμης της, κάτι που το YouTube απέρριψε.

Ένας εκπρόσωπος του YouTube δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι γνώριζε αναφορές ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο YouTube στη Ρωσία. Αυτό δεν οφείλεται σε ενέργειες για τεχνικά ζητήματα από την πλευρά της, είπε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα