Ρωσία – ΝΑΤΟ: Τέλος η συνθήκη για τους πυρηνικούς πυραύλους

Ρωσία – ΝΑΤΟ: Τέλος η συνθήκη για τους πυρηνικούς πυραύλους
Φωτογραφία αρχείου AP

«Η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για το τέλος της συνθήκης», δήλωσε το ΝΑΤΟ αναφερόμενο στη συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (INF).

Το ΝΑΤΟ έχει συμφωνήσει τρόπους προκειμένου να αποτρέψει τη Ρωσία από την εκτόξευση ενός νέου, μέσου βεληνεκούς πυραύλου ικανού για ένα πυρηνικό πλήγμα στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα η Συμμαχία, σημειώνοντας ότι η απόκρισή της θα είναι μετρημένη και θα περιλαμβάνει μόνο συμβατικά όπλα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν επίσημα σήμερα από μια συμφωνία-ορόσημο για τους πυρηνικούς πυραύλους που είχε επιτευχθεί με τη Ρωσία αφού αποφάσισαν ότι η Μόσχα παραβιάζει τη συνθήκη και δεν σχεδιάζει να συμμορφωθεί με αυτήν.

«Η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για το τέλος της συνθήκης», δήλωσαν οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναφερόμενοι στη συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (INF) που κρατούσε τα πυρηνικά όπλα μακριά από την Ευρώπη και απέτρεπε αιφνίδιες επιθέσεις.

Η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Συμμαχία δήλωσε πως η Ρωσία παραβίασε τους όρους της συμφωνίας του 1987, που απαγορεύει πυραύλους εδάφους μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη, και έχει αναπτύξει τον Novator 9M729 που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή και είναι επίσης γνωστός ως SSC-8.

Η Ρωσία αρνείται τις παραβιάσεις αυτές.

«Το ΝΑΤΟ θα αποκριθεί με μετρημένο και υπεύθυνο τρόπο στους σημαντικούς κινδύνους που θέτει ο ρωσικός πύραυλος 9M729… Έχουμε συμφωνήσει ένα ισορροπημένο, συγκροτημένο πακέτο μέτρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συμμαχίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες ότι δεν θα υπάρξουν «βιαστικές κινήσεις» από τη Συμμαχία και «δεν θα αντικατοπτρίζουν αυτό που κάνει η Ρωσία».

«Δεν θέλουμε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, αλλά θα φροντίσουμε ώστε η αποτροπή μας να είναι αξιόπιστη» απέναντι στην ανάπτυξη του νέου συστήματος ρωσικών πυραύλων «ικανών να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές και να πλήξουν τις ευρωπαϊκές πόλεις εντός μερικών λεπτών», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Το ΝΑΤΟ σκέπτεται μόνο συμβατικά, όχι πυρηνικά όπλα, σε οποιαδήποτε πιθανή απόκριση, λένε διπλωμάτες του ΝΑΤΟ. Ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε σε στρατιωτικές ασκήσεις, επιτήρηση και αεροπορική και πυραυλική άμυνα ως τρόπους αποτροπής απέναντι στη Μόσχα.

Το ΝΑΤΟ εξετάζει επίσης την πραγματοποίηση περισσότερων πτήσεων πάνω από την Ευρώπη από μαχητικά των ΗΠΑ ικανά να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές, περισσότερη στρατιωτική εκπαίδευση και επανατοποθέτηση πυραύλων θαλάσσης των ΗΠΑ, λένε διπλωμάτες της Συμμαχίας.

Μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να προχωρήσουν σε δοκιμή ενός πυραύλου εδάφους κρουζ. Τον Νοέμβριο, το Πεντάγωνο θα επιδιώξει να προχωρήσει σε δοκιμή ενός μέσου βεληνεκούς βαλλιστικού πυραύλου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα