Ρωσία: Νέα αλλαγή τακτικής στην Ουκρανία – Τι συμβαίνει με τα μπαλόνια

Ρωσία: Νέα αλλαγή τακτικής στην Ουκρανία – Τι συμβαίνει με τα μπαλόνια
Σύστημα Patriot 2023 Sebastian Apel/AP

Μπαλόνια εντοπίστηκαν πάνω από το Κίεβο, με τη Μόσχα να τα προσθέτει στο "οπλοστάσιό" της, σε μια ακόμα προσπάθεια να κάμψει την αντίσταση της Ουκρανίας. Ποιος ο στόχος τους στα πεδία των μαχών.

Σε μια ακόμα αλλαγή στην τακτική της στον πόλεμο στην Ουκρανία φαίνεται ότι προχώρησε η Ρωσία, χρησιμοποιώντας τα πολυσυζητημένα το τελευταίο διάστημα, μπαλόνια.

Την Τετάρτη (15/02) ο ουκρανικός στρατός εντόπισε πάνω από το Κίεβο έξι μπαλόνια με ανακλαστήρες για τα ραντάρ. Την Πέμπτη 36 πύραυλοι Κρουζ εκτοξεύτηκαν από τη Ρωσία από ξηρά και θάλασσα, πλήττοντας καίριες υποδομές, με μια γυναίκα να χάνει τη ζωή της.

Τα περισσότερα από τα μπαλόνια καταρρίφθηκαν, σύμφωνα με την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι προωθούνταν από τον άνεμο.

Οι εικόνες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν έναν απλό σχεδιασμό, με μια δομή σε σχήμα σταυρού που αντανακλά το ραντάρ να κρέμεται από το μπαλόνι.

Μπαλόνια με ανακλαστήρες έχουν επίσης εντοπιστεί πάνω από την ανατολική περιοχή του Dnipropetrovsk τις τελευταίες ημέρες.

Αυτά τα αντικείμενα θα μπορούσαν να φέρουν ανακλαστήρες ραντάρ και συγκεκριμένο εξοπλισμό αναγνώρισης“, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας Yurii Ihnat. “Τα μπαλόνια εκτοξεύτηκαν για να ανιχνεύσουν και να εξαντλήσουν τις δυνάμεις αεράμυνας μας“.

Τα μπαλόνια σε μεγάλο υψόμετρο έχουν αυξήσει τις εντάσεις στις ΗΠΑ πρόσφατα καθώς και στην Ουκρανία. Και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ρουμανία “σήκωσε” μαχητικά αεροσκάφη όταν εντοπίστηκε ένα αντικείμενο που έμοιαζε με μετεωρολογικό μπαλόνι σε ύψος περίπου 11.000 ποδιών (3.350 μέτρα). Η Μολδαβία έκλεισε για λίγο τον εναέριο χώρο της λόγω αγνώστου αντικειμένου.

Καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τα μπαλόνια φαίνεται να είναι για τη Ρωσία προσθήκη στην αεροπορική χρήση των πυραύλων Κρουζ και στα φθηνότερα ιρανικά drones.

Σπατάλη πυραύλων ή δόλωμα

Τα μπαλόνια έχουν τη δυνατότητα να μπερδέψουν τα συστήματα ραντάρ και να δελεάσουν τον ουκρανικό στρατό να εκτοξεύσει πολύ ακριβούς πυραύλους εδάφους-αέρος σε λεγόμενους “ψευδείς στόχους”.

Δεδομένου του μεγέθους και της ταχύτητας των μπαλονιών, ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας υποστήριξε ότι τα ουκρανικά ραντάρ ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν σωστά τα αντικείμενα και σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις να τα ρίξουν με σφαίρες αντί να σπαταλήσουν πυραύλους.

Αλλά τα μπαλόνια θα μπορούσαν επίσης να λειτουργήσουν ως δόλωμα, όπως αναφέρει το BBC. Η Ουκρανία σαρώνει συνεχώς τον ουρανό για ρωσικά αεροσκάφη και πυραύλους χρησιμοποιώντας επίγεια ραντάρ, πολλά από τα οποία αποτελούν μέρος των δικών της συστημάτων της σοβιετικής εποχής μαζί με σύγχρονα ισοδύναμα που παρέχονται από τη Δύση.

Ο ουκρανικός στρατός είπε ότι τα μπαλόνια είχαν ανακλαστήρες, οι οποίοι θα προσέλκυαν την άμυνα των ουκρανικών αεροσκαφών να “κλειδώσουν” πάνω τους.

“Απορροφώντας” όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος αυτής της αντιπυραυλικής άμυνας, τα μπαλόνια θα επέτρεπαν στη συνέχεια στα ρωσικά μαχητικά, βομβαρδιστικά, πυραύλους Κρουζ και επιθετικά drones να χτυπήσουν σχετικά ανεμπόδιστα τους ουκρανικούς στόχους.

Η αρχή είναι να αντανακλάται η ενέργεια του ραντάρ πίσω σε εκείνα τα ουκρανικά ραντάρ που “βλέπουν” τα μπαλόνια. Τα μπαλόνια, που πετούν από ισχυρούς ανέμους σε υψόμετρο, μπορεί να φαίνονται πραγματικά ρωσικά αεροσκάφη ή ελικόπτερα, που ενθαρρύνουν την ουκρανική άμυνα να εμπλακεί.

Ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Andrei Klintsevich είπε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την ίδια στρατηγική για να προστατεύσει τη γέφυρα πάνω από το στενό του Κερτς προς την Κριμαία από επίθεση.

Πιο εξελιγμένα δολώματα έχουν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες συγκρούσεις για να μπερδέψουν την αεράμυνα. Το Ισραήλ αναφέρεται ότι τα χρησιμοποίησε εναντίον της Συρίας στην κοιλάδα Μπεκάα το 1982 και των αμερικανικών αεροσκαφών κατά την Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου, στο Ιράκ, το 1991.

Τα σύγχρονα συστήματα πυραύλων εδάφους – αέρος που αποστέλλονται στην Ουκρανία – όπως τα Nasams, Iris-T και Patriot – μπορεί κάλλιστα να είναι σε θέση να διακρίνουν αυτά τα μπαλόνια από πραγματικές απειλές. Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας τόνισε επίσης ότι τα μπαλόνια ενδέχεται να τεθούν σε επιτήρηση και θα χρειαστούν ενδελεχή έρευνα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα