Ρωσία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Κουρσκ μετά την εισβολή της Ουκρανίας
Διαβάζεται σε 6'Η Ρωσία κατηγόρησε τα ουκρανικά στρατεύματα ότι πέρασαν τα σύνορα στην περιοχή του Κουρσκ, γεγονός που σηματοδοτεί την πρώτη ουκρανική εισβολή και ασκεί πίεση στη Μόσχα σε μια περιοχή που δεν επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τον διετή πόλεμο.
- 08 Αυγούστου 2024 15:33
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, καθώς συνεχίστηκε την Τετάρτη μια σπάνια διασυνοριακή επίθεση από ουκρανικά στρατεύματα.
Ο εκτελών χρέη κυβερνήτη της περιοχής, Αλεξέι Σμιρνόφ, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη «για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της εισβολής εχθρικών δυνάμεων στην περιοχή».
Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τουλάχιστον 5 άμαχοι σκοτώθηκαν και 31 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων έξι παιδιά, από την έναρξη της εισβολής.
Η Ουκρανία δεν έχει πάρει επισήμως θέση, ενώ η πρόοδος της εισβολής παραμένει ακόμη ασαφής.
Το πρωί της Τρίτης, έως και 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες, καθώς και 11 άρματα μάχης και περισσότερα από 20 τεθωρακισμένα, εισήλθαν στη Ρωσία κοντά στην πόλη Sudzha, ανακοίνωσε η Μόσχα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάχες έλαβαν χώρα σε πολλά χωριά καθ’ όλη τη διάρκεια της Τρίτης, με τις τοπικές αρχές να καλούν τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακυρώσουν όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις.
Στο Κουρσκ εκδόθηκε μπαράζ αεροπορικών συναγερμών και πλάνα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο – τα οποία επαληθεύτηκαν από το BBC – έδειχναν μαχητικά αεροσκάφη να πετούν χαμηλά πάνω από την περιοχή, ενώ υψωνόταν καπνός.
Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις παραμεθόριες περιοχές και γιατροί επιστρατεύτηκαν από άλλες πόλεις, πρόσθεσε ο Σμιρνόφ.
Οι ουκρανικές επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος είναι εξαιρετικά σπάνιες από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της, τον Φεβρουάριο του 2022.
Το βράδυ της Τετάρτης, ο Ουκρανός βουλευτής Oleksiy Honcharenko δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός έχει πάρει τον έλεγχο του κόμβου φυσικού αερίου Sudzha, μιας σημαντικής εγκατάστασης φυσικού αερίου που εμπλέκεται στη διαμετακόμιση φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην ΕΕ μέσω της Ουκρανίας. Πρόκειται για το μοναδικό σημείο εισόδου του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ.
Αν και ο ισχυρισμός δεν έχει επαληθευτεί από το BBC, το σχόλιο του Honcharenko ήταν η πρώτη επιβεβαίωση εισβολής σε ρωσικό έδαφος από Ουκρανό αξιωματούχο.
Ο Honcharenko ανέφερε στο Facebook ότι, αν και δεν γνώριζε ποιο ήταν το «σχέδιο» πίσω από την εισβολή, θα έδειχνε «στους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς ότι… η Ρωσία μπορεί και πρέπει να δεχθεί επίθεση».
Η στρατιωτική απάντηση της Ρωσίας θα είναι μία από τις πρώτες μεγάλες δοκιμασίες του Αντρέι Μπελούσοφ ως νέου υπουργού Άμυνας της χώρας, αφού αντικατέστησε τον Μάιο τον επί μακρόν υπηρετούντα προκάτοχό του, Σεργκέι Σόιγκου.
«Δείχνουμε στον κόσμο ότι ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται την κλιμάκωση ή την αντίδραση του Πούτιν. Δεν υπάρχει καμία αντίδραση» δήλωσε ο Honcharenko. «Για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ρωσικό έδαφος που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο καταλαμβάνεται και ο Πούτιν δεν [στράφηκε] στα πυρηνικά και ούτω καθεξής».
Είπε ότι η εισβολή θα αναγκάσει, επίσης, τη Ρωσία να μετακινήσει στρατεύματα στην περιοχή και ελπίζει να μειώσει τον αριθμό των επιθέσεων που μπορεί να πραγματοποιήσει στην ανατολική Ουκρανία.
Σε μια μάλλον χλιαρή αντίδραση, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιέρ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν προηγούμενη γνώση της επίθεσης και ότι σχεδίαζαν να επικοινωνήσουν με τον ουκρανικό στρατό «για να μάθουν περισσότερα για τους στόχους του». Μιλώντας την Τετάρτη, επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι το Κίεβο θα έχει ό,τι χρειάζεται «για να αμυνθεί απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας».
Πού στοχεύει η Ουκρανία
Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, η ουκρανική εισβολή θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια εκτροπής των ρωσικών μονάδων από τις γραμμές του μετώπου, ανακουφίζοντας έτσι τα ουκρανικά στρατεύματα που αγωνίζονται να περιορίσουν τις ρωσικές επιθέσεις.
Ωστόσο, μπορεί να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες, αφού ο ρωσικός στρατός έχει άφθονα αποθέματα στρατευμάτων για να συμμετάσχει στη μάχη, ενώ η ίδια η επίθεση κινδυνεύει να πιέσει περαιτέρω τις ήδη περιορισμένες αριθμητικά ουκρανικές δυνάμεις.
«Επιχειρησιακά και στρατηγικά, αυτή η επίθεση έχει απολύτως μηδενικό νόημα» δήλωσε ο Paroinen. «Αυτό μοιάζει με μεγάλη σπατάλη ανδρών και πόρων που χρειάζονται επειγόντως αλλού».
Ρώσος στρατιωτικός μπλόγκερ ανέφερε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα είχαν περάσει τα σύνορα σε διαφορετικά σημεία, κατά μήκος τουλάχιστον δύο γραμμών επίθεσης και η Ουκρανία είχε καταλάβει τρεις οικισμούς στην πρώτη γραμμή, η οποία εκτείνεται βόρεια από το ρωσικό χωριό Νικολάγεβο-Νταρίνο. Στη δεύτερη γραμμή επίθεσης, προς την πόλη Sudzha, τα ρωσικά στρατεύματα ήταν «σχεδόν πλήρως περικυκλωμένα» στο χωριό Oleshnya, δήλωσε ο ίδιος.
Οι ουκρανικοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε 5 ανθρώπους και άλλοι 31 τραυματίστηκαν, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Ο Αλεξέι Σμιρνόφ, ο εκτελών χρέη κυβερνήτης της περιοχής του Κουρσκ, δήλωσε ότι χιλιάδες κάτοικοι εκκένωσαν την περιοχή των μαχών, οι περισσότεροι από αυτούς με δικά τους μέσα.
Αν και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει επίσημα την επίθεση, ο Andriy Kovalenko, ανώτερος αξιωματούχος που επικεντρώνεται στις ρωσικές επιχειρήσεις παραπληροφόρησης, φαίνεται να την αναγνωρίζει, γράφοντας στο Telegram: «Οι Ρώσοι στρατιώτες λένε ψέματα σχετικά με τη δυνατότητα ελέγχου της κατάστασης στην περιοχή του Κουρσκ. Η Ρωσία δεν ελέγχει τα σύνορα».
Σε τι διαφέρει αυτή η επίθεση από τις προηγούμενες
Όπως επισημαίνουν οι New York Times, η Ουκρανία έχει εξαπολύσει επιθέσεις και βομβαρδισμούς κατά της Ρωσίας και κατά το παρελθόν στοχεύοντας τις παραμεθόριες περιοχές Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ και Κουρσκ, ωστόσο οι διασυνοριακές επιθέσεις είναι σπάνιες.
Οι πρώτες τέτοιες επιθέσεις που αναφέρθηκαν πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο του περασμένου έτους, από Ρώσους μαχητές κατά του Κρεμλίνου που συντάσσονται με την Ουκρανία. Μια παρόμοια χερσαία επίθεση πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι επιθέσεις θεωρήθηκαν ως μια προσπάθεια να εκνευριστεί η ρωσική κοινή γνώμη και να υπονομευθούν οι προσπάθειες του Πούτιν να την απομονώσει από τον πόλεμο. Ωστόσο, ο Ρομπ Λι, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής, ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες επιθέσεις «είχαν μικρή επίδραση στις μάχες» στην Ουκρανία και «δεν είχαν σοβαρές εσωτερικές πολιτικές προεκτάσεις για τον Ρώσο πρόεδρο».
Τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι αναλυτές, δήλωσαν ότι αν ο στόχος της επίθεσης στο Κουρσκ ήταν να απομακρυνθούν τα ρωσικά στρατεύματα από άλλα τμήματα του μετώπου, οι πιθανότητες να συμβεί δεν είναι μεγάλες. «Η Ρωσία έχει ήδη μεγαλύτερες δυνάμεις στην περιοχή, καλύτερη διοίκηση και έλεγχο και διαθέτει μονάδες επιστράτευσης που μπορούν να αναπτυχθούν, οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία» είπε ο Λι. «Είναι απίθανο αυτή η επιχείρηση να αναγκάσει τη Ρωσία να αποσύρει σημαντικές δυνάμεις από την Ουκρανία» κατέληξε.