Ρωσία: Σφοδρές μάχες στο Κουρσκ και πρώτη ουκρανική παραδοχή

Διαβάζεται σε 5'
Ρωσία: Σφοδρές μάχες στο Κουρσκ και πρώτη ουκρανική παραδοχή
Associated Press

Η Ουκρανία δικαιολόγησε για πρώτη φορά την επίθεσή της σε ρωσικό έδαφος, εν μέσω αναφορών ότι οι δυνάμεις της προελαύνουν προς ένα χωριό 20 χιλιόμετρα εντός του Κουρσκ, κατά την τρίτη ημέρα της εισβολής της.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις σφοδρές μάχες με τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας.

Η Ρωσία λέει ότι τουλάχιστον 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, πέρασαν τα σύνορα την Τρίτη, σε αυτή τη σπάνια διασυνοριακή επίθεση.

Νωρίτερα, ο εκτελών χρέη κυβερνήτη της περιοχής, Αλεξέι Σμιρνόφ, κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δήλωσε ότι η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη «για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της εισβολής εχθρικών δυνάμεων στην περιοχή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάχες έλαβαν χώρα σε πολλά χωριά καθ’ όλη τη διάρκεια της Τρίτης και συνεχίζουν να μαίνονται, με τις τοπικές αρχές να καλούν τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακυρώσουν όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις.

Στο Κουρσκ σήμανε αεροπορικός συναγερμός και πλάνα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο – τα οποία επαληθεύτηκαν από το BBC – έδειχναν μαχητικά αεροσκάφη να πετούν χαμηλά πάνω από την περιοχή, ενώ υψωνόταν καπνός.

Η έμμεση παραδοχή της Ουκρανίας για την εισβολή στο Κουρσκ

Προηγουμένως, η Ουκρανία δικαιολόγησε δημοσίως την επίθεσή της στο ρωσικό έδαφος για πρώτη φορά, εν μέσω αναφορών ότι οι δυνάμεις της προελαύνουν προς ένα χωριό 13 μίλια (20 χιλιόμετρα) μέσα στην περιοχή του Κουρσκ.

Ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι «η βασική αιτία οποιασδήποτε κλιμάκωσης», συμπεριλαμβανομένης της εισβολής στο Κουρσκ, ήταν η «ξεκάθαρη επιθετικότητα» εκ μέρους της Ρωσίας, η οποία πίστευε ότι μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία χωρίς να λάβει την απαιτούμενη απάντηση.

Η δήλωση αυτή αποτελεί την πρώτη παραδοχή κορυφαίου Ουκρανού αξιωματούχου της συνεχιζόμενης επίθεσης. «Ο πόλεμος είναι πόλεμος, με τους δικούς του κανόνες, όπου ο επιτιθέμενος αναπόφευκτα καρπώνεται τα αντίστοιχα αποτελέσματα» πρόσθεσε ο Ποντόλιακ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, από την πλευρά του, φάνηκε να υπαινίσσεται την εισβολή, λέγοντας ότι «όλοι μπορούν να δουν ότι ο ουκρανικός στρατός ξέρει να εκπλήσσει».

Αργότερα την Πέμπτη, ο Ζελένσκι έκανε άλλη μια προφανή αναφορά στην επίθεση, λέγοντας: «Η Ρωσία έφερε τον πόλεμο στη χώρα μας και πρέπει να τιμωρηθεί για ό,τι έχει κάνει».

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ, που είναι προς το παρόν οι πιο ακριβείς πηγές πληροφοριών, ανέφεραν ότι οι μάχες λάμβαναν χώρα στον αυτοκινητόδρομο ανατολικά του Κορένεβο, 13 μίλια βόρεια των συνόρων, ενώ το δυτικό τμήμα της Σούντζα, περίπου έξι μίλια μέσα στη Ρωσία, φαινόταν να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο.

Σε μια μάλλον χλιαρή αντίδραση, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιέρ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν προηγούμενη γνώση της επίθεσης και ότι σχεδίαζαν να επικοινωνήσουν με τον ουκρανικό στρατό «για να μάθουν περισσότερα για τους στόχους του». Μιλώντας την Τετάρτη, επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι το Κίεβο θα έχει ό,τι χρειάζεται «για να αμυνθεί απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας».

Σε τι διαφέρει αυτή η επίθεση από τις προηγούμενες

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, η ουκρανική εισβολή θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια εκτροπής των ρωσικών μονάδων από τις γραμμές του μετώπου, ανακουφίζοντας έτσι τα ουκρανικά στρατεύματα που αγωνίζονται να περιορίσουν τις ρωσικές επιθέσεις.

Ωστόσο, μπορεί να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες, αφού ο ρωσικός στρατός έχει άφθονα αποθέματα στρατευμάτων για να συμμετάσχει στη μάχη, ενώ η ίδια η επίθεση κινδυνεύει να πιέσει περαιτέρω τις ήδη περιορισμένες αριθμητικά ουκρανικές δυνάμεις.

«Επιχειρησιακά και στρατηγικά, αυτή η επίθεση έχει απολύτως μηδενικό νόημα» δήλωσε ο Pasi Paroinen της Black Bird Group, η οποία αναλύει πλάνα από το πεδίο της μάχης. «Αυτό μοιάζει με μεγάλη σπατάλη ανδρών και πόρων που χρειάζονται επειγόντως αλλού».

Όπως επισημαίνουν οι New York Times, η Ουκρανία έχει εξαπολύσει επιθέσεις και βομβαρδισμούς κατά της Ρωσίας και κατά το παρελθόν στοχεύοντας τις παραμεθόριες περιοχές Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ και Κουρσκ, ωστόσο οι διασυνοριακές επιθέσεις είναι σπάνιες.

Οι πρώτες τέτοιες επιθέσεις που αναφέρθηκαν πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο του περασμένου έτους, από Ρώσους μαχητές κατά του Κρεμλίνου που συντάσσονται με την Ουκρανία. Μια παρόμοια χερσαία επίθεση πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι επιθέσεις θεωρήθηκαν ως μια προσπάθεια να εκνευριστεί η ρωσική κοινή γνώμη και να υπονομευθούν οι προσπάθειες του Πούτιν να την απομονώσει από τον πόλεμο. Ωστόσο, ο Ρομπ Λι, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής, ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες επιθέσεις «είχαν μικρή επίδραση στις μάχες» στην Ουκρανία και «δεν είχαν σοβαρές εσωτερικές πολιτικές προεκτάσεις για τον Ρώσο πρόεδρο».

Τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι αναλυτές, δήλωσαν ότι αν ο στόχος της επίθεσης στο Κουρσκ ήταν να απομακρυνθούν τα ρωσικά στρατεύματα από άλλα τμήματα του μετώπου, οι πιθανότητες να συμβεί δεν είναι μεγάλες. «Η Ρωσία έχει ήδη μεγαλύτερες δυνάμεις στην περιοχή, καλύτερη διοίκηση και έλεγχο και διαθέτει μονάδες επιστράτευσης που μπορούν να αναπτυχθούν, οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία» είπε ο Λι. «Είναι απίθανο αυτή η επιχείρηση να αναγκάσει τη Ρωσία να αποσύρει σημαντικές δυνάμεις από την Ουκρανία» κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα