Ρωσία: Στρατιωτικές ασκήσεις σε αμφισβητούμενα νησιά – Οργή από Ιαπωνία

Ρωσία: Στρατιωτικές ασκήσεις σε αμφισβητούμενα νησιά – Οργή από Ιαπωνία
Ιαπωνικές δυνάμεις στο νησί Hokkaido AP

Ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας σε τέσσερις αμφισβητούμενες νησίδες. Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας.

Η Ρωσία διεξήγαγε ασκήσεις σε νησιά που διεκδικεί το Τόκιο, ανέφεραν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο, λίγες μέρες αφότου η Μόσχα διέκοψε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ιαπωνία λόγω των κυρώσεων της για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά Κουρίλ με περισσότερους από 3.000 στρατιώτες και εκατοντάδες τεμάχια στρατιωτικού εξοπλισμού, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax την Παρασκευή.

Δεν ανέφερε σε ποιο σημείο της νησιωτικής αλυσίδας, που συνδέει τη χερσόνησο Καμτσάτκα της Ρωσίας και το βορειότερο κύριο νησί της Ιαπωνίας, το Χοκάιντο, πραγματοποιούνταν οι ασκήσεις. Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι βρίσκονταν σε έδαφος που κατέλαβε η Σοβιετική Ένωση στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το οποίο διεκδικεί το Τόκιο.

Σύμφωνα με το Reuters, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Γραφείο του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, αντίστοιχα, δεν ήταν δυνατό να επικοινωνήσουν εκτός των ωρών λειτουργίας για να σχολιάσουν τις ασκήσεις.

“Θολό” το τοπίο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας

Η εδαφική διαμάχη για τις τέσσερις νησίδες -που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι αποτελούν μέρος της αλυσίδας Κουρίλ και τις οποίες η Ιαπωνία αποκαλεί βόρεια εδάφη της- εμπόδισε το Τόκιο και τη Μόσχα να καταλήξουν σε μια συνθήκη ειρήνης που τερματίζει επίσημα τις εχθροπραξίες.

Η αποχώρηση της Ρωσίας από τις μακροχρόνιες συνομιλίες για τη συνθήκη προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Ιαπωνίας και πάγωσε τα κοινά οικονομικά έργα που σχετίζονται με τα νησιά, ως αντίποινα για την ένταξη της Ιαπωνίας στις δυτικές κυρώσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι ασκήσεις της Ρωσίας περιελάμβαναν απόκρουση στρατιωτικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής αμυντικών αεροσκαφών που μεταφέρουν στρατεύματα για τη λειτουργία συστημάτων ελέγχου πυρός κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων, ανέφερε το Interfax.

“Επιπλέον, μονάδες των Δυνάμεων Αεράμυνας εκτελούν μια σειρά μέτρων για τον εντοπισμό και την καταστροφή αεροσκάφους ενός εικονικού εχθρού που θα πραγματοποιούσε αεροπορική επίθεση”, ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο την υπηρεσία Τύπου της Περιφέρειας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα