Ρωσία: Θρίλερ με το αεροσκάφος – Δεν αποκλείει την κατάρριψή του η Ουκρανία

Διαβάζεται σε 3'
Ρωσία: Θρίλερ με το αεροσκάφος – Δεν αποκλείει την κατάρριψή του η Ουκρανία
Ilyushin Il-76 AP Photo/Dmitri Lovetsky

Νέα δήλωση από την Ουκρανία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το αεροσκάφος να δέχτηκε πλήγματα από την πλευρά της. Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά η Ρωσία.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την πτώση του μεταγωγικού αεροσκάφους Ilyushin-76, το οποίο συνετρίβη νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη (24/1), στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ, με τη Ρωσία και την Ουκρανία να αλληλοκατηγορούνται σε σχέση με το περιστατικό.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας, αναφέρει ότι δεν έχει στη διάθεσή της «αξιόπιστες πληροφορίες» σχετικά με το ποιος επέβαινε στο αεροσκάφος που συνετρίβη.

Παράλληλα, επισημαίνει πως η Ουκρανία «εκτέλεσε όλες τις συμφωνίες» για ανταλλαγή κρατουμένων που θα γίνουν σήμερα, ωστόσο προσθέτει ότι «εναπόκειται στη Ρωσία να διασφαλίσει την ασφάλεια σύμφωνα με τις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί».

Στη συνέχεια μάλιστα, η δήλωση αναφέρει πως το Κίεβο δεν είχε κληθεί να διασφαλίσει την «ασφάλεια του εναέριου χώρου κοντά στην πόλη Μπέλγκοροντ» στον συμφωνημένο χρόνο – αναφέροντας ότι αυτό ήταν «κάτι που είχε συμβεί σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν» σε προηγούμενες ανταλλαγές.

Με την παραπάνω δήλωση, σύμφωνα με το BBC, αν και η Ουκρανία δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συντριβή, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αποδοχή της πιθανότητας το αεροπλάνο να καταρρίφθηκε από ουκρανικό πύραυλο, από πλευράς του Κιέβου.

Στη δήλωση αυτή η Ουκρανία υποστηρίζει επίσης ότι «οι σκόπιμες ενέργειες της Ρωσίας είχαν στόχο να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές και την ασφάλεια των αιχμαλώτων πολέμου».

Από την πλευρά της, η Ρωσία πρότεινε την Τετάρτη ότι η Ουκρανία είχε λάβει όλες τις λεπτομέρειες για την ανταλλαγή κρατουμένων.

Αίτημα της Ρωσίας για έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Ρωσία ζήτησε σήμερα την κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους που μετέφερε αιχμάλωτους Ουκρανούς στρατιώτες, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στα Ηνωμένα Έθνη ότι η ρωσική αντιπροσωπεία ζήτησε η συνεδρίαση να διεξαχθεί στις 15:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας).

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι η κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου ήταν μια ουκρανική εγκληματική ενέργεια.

Η στιγμή της συντριβής του αεροσκάφους

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram από το Baza, ένα κανάλι που συνδέεται με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, εικονίζεται ένα μεγάλο αεροπλάνο να πέφτει στο έδαφος, κοντά στο χωριό Γιαμπλόνοβο. Ακολουθεί μια έκρηξη και το αεροπλάνο τυλίγεται στις φλόγες.

Η Μόσχα έκανε λόγο για βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια, κατηγορώντας το Κίεβο ότι κατέρριψε το ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος στο οποίο – σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά – επέβαιναν 65 Ουκρανοί στρατιώτες, αιχμάλωτοι πολέμου που θα ανταλλάσσονταν κατόπιν σχετικής συμφωνίας με Ρώσους αιχμαλώτους.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, σκοτώθηκαν 74 άνθρωποι. Μεταξύ αυτών ήταν τρεις Ρώσοι στρατιώτες. Τα έξι μέλη του πληρώματος ήταν όλοι τους Ρώσοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα