Ρωσική θηριωδία σε νοσοκομείο παίδων στην Ουκρανία – Διεθνής κατακραυγή
Διαβάζεται σε 6'Μια από τις πιο σφοδρές πυραυλικές επιθέσεις των τελευταίων μηνών εξαπέλυσαν οι δυνάμεις της Μόσχας σε αρκετές ουκρανικές πόλεις, ανάμεσά τους και το Κίεβο όπου χτύπησαν νοσοκομείο παίδων. Αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.
- 08 Ιουλίου 2024 16:20
Ανεβαίνει όσο περνούν οι ώρες ο τραγικός απολογισμός από τη σφοδρή επίθεση με μπαράζ πυραύλων κατά του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων που εξαπέλυσε η Ρωσία το πρωί της Δευτέρας.
Όπως αναφέρει η ουκρανική πλευρά, ένα παιδικό νοσοκομείο υπέστη σοβαρές ζημιές στην ουκρανική πρωτεύουσα, ενώ σκοτώθηκαν 31 άνθρωποι σε όλη τη χώρα. Από αυτούς, οι 17 προέρχονται από την επίθεση στο Κίεβο, μεταξύ των οποίων δύο που έχασαν τη ζωή τους στο παιδιατρικό νοσοκομείο Ohmatdyt -τη μεγαλύτερη παιδιατρική μονάδα της Ουκρανίας.
Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης στην πόλη Kryvyi Rih της κεντρικής Ουκρανίας δήλωσε ότι τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν εκεί, ενώ άλλοι τρεις σκοτώθηκαν στην ανατολική πόλη Pokrovsk και ένας στο Dnipro.
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν περισσότερους από 40 πυραύλους με στόχο διάφορες περιοχές, προκαλώντας ζημιές σε υποδομές, εμπορικά κτίρια και κατοικίες σε διαφορετικές ουκρανικές πόλεις.
Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα χαλάσματα νοσοκομείου παίδων στο Κίεβο. «Ενα από τα σημαντικότερα νοσοκομεία παίδων της Ευρώπης» καταστράφηκε. «Υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα χαλάσματα και ο ακριβής αριθμός των θυμάτων είναι για την ώρα άγνωστος», έγραψε ο Ζελένσκι στην πλατφόρμα Χ.
«Η Ρωσία δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν γνωρίζει πού πέφτουν οι πύραυλοί της και πρέπει να λογοδοτήσει για όλα τα εγκλήματά της» πρόσθεσε.
Η Lesia Lysytsia, γιατρός στο παιδικό νοσοκομείο, δήλωσε στο BBC ότι η στιγμή που χτύπησε ο πύραυλος ήταν «σαν σε ταινία» με ένα «μεγάλο φως και μετά έναν απαίσιο ήχο».
«Ένα μέρος του νοσοκομείου καταστράφηκε και σε ένα άλλο ξέσπασε φωτιά. Είναι πραγματικά πολύ κατεστραμμένο – ίσως το 60-70% του νοσοκομείου» είπε.
Εικόνες από το σημείο έδειχναν μικρά παιδιά -ορισμένα με ορούς- να κάθονται έξω από το νοσοκομείο καθώς εκκενώθηκε.
Η Δρ. Lysytsia δήλωσε ότι το Ohmatdyt είναι ένα μεγάλο νοσοκομείο που εκτελεί πολλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας του καρκίνου και των μεταμοσχεύσεων οργάνων. «Τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία εκκένωσης των ασθενών στο πλησιέστερο νοσοκομείο. [Αλλά] πολλοί ασθενείς είναι διασωληνωμένοι και με αναπνευστήρες και δεν μπορούν να έχουν επαφή με άλλους ασθενείς ή να βγουν έξω» πρόσθεσε.
Αξιωματούχοι του νοσοκομείου δήλωσαν στην ουκρανική τηλεόραση ότι περίπου 20 παιδιά νοσηλεύονται από τον θάλαμο που χτυπήθηκε. Τις ώρες μετά το αρχικό χτύπημα άλλη μια έκρηξη συγκλόνισε την κοντινή περιοχή και εκατοντάδες άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο σε μια υπόγεια διάβαση.
Ο Βιτάλι Κλίτσκο, δήμαρχος του Κιέβου, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters από το νοσοκομείο ότι ο βομβαρδισμός ήταν «μία από τις χειρότερες επιθέσεις» στην πρωτεύουσα από την έναρξη του πολέμου.
Ρωσία: Το πλήγμα στο Κίεβο προκλήθηκε από πτώση ουκρανικού αντιαεροπορικού πυραύλου
Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Aμυνας ισχυρίσθηκε πως οι ζημιές που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στο Κίεβο, κυρίως σε ένα νοσοκομείο παίδων, προκλήθηκαν από «την πτώση ενός ουκρανικού αντιαεροπορικού πυραύλου», ενώ υποστήριξε ότι «έπληξε» σήμερα αποκλειστικά «στρατιωτικές εγκαταστάσεις».
«Πολλές φωτογραφίες και βίντεο, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στο Κίεβο, επιβεβαιώνουν αναντίρρητα την καταστροφή που προκλήθηκε από την πτώση ενός πυραύλου της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας που εκτοξεύθηκε από σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων στην πόλη» διαβεβαίωσε το ρωσικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Χαρακτήρισε έτσι «ψευδείς» τις ουκρανικές δηλώσεις περί επίθεσης της Μόσχας απ’ ευθείας σε ένα πολιτικό νοσοκομείο του Κιέβου, χωρίς να δημοσιοποιήσει μέχρι στιγμής τις φωτογραφίες και τα βίντεο που επικαλείται προς επίρρωσιν των ισχυρισμών της.
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε, επίσης, πως οι δυνάμεις του πραγματοποίησαν πλήγματα εναντίον στόχων της αμυντικής βιομηχανίας και αεροπορικών βάσεων στην Ουκρανία. «Οι στόχοι της επιδρομής επιτεύχθηκαν. Οι καθορισθέντες στόχοι επλήγησαν».
Διεθνής κατακραυγή
Η Γαλλία χαρακτήρισε «βάρβαρες ενέργειες» τα μαζικά ρωσικά πλήγματα σε ουκρανικές πόλεις, που προκάλεσαν τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων, κυρίως σε νοσοκομείο παίδων.
«Αυτές οι βάρβαρες ενέργειες, στοχοποιώντας άμεσα και σκοπίμως νοσοκομείο για παιδιά, ήρθαν να προστεθούν στον κατάλογο εγκλημάτων πολέμου για τα οποία πρέπει να λογοδοτήσει η Ρωσία», δήλωσε σε ανακοίνωση το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Τα πλήγματα αυτά «μας θυμίζουν με τραγικό τρόπο τους λόγους για τους οποίους η στήριξή μας για την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί».
Η Βρετανία, από την πλευρά της, καταδίκασε το πλήγμα που αποδίδεται στη Ρωσία και το οποίο έπληξε νοσοκομείο για παιδιά στο Κίεβο, με τον νέο υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι να καταγγέλλει «μια φρικτή επίθεση κατά Ουκρανών αμάχων».
«Το ρωσικό πλήγμα στο νοσοκομείο παίδων Okhmatdyt του Κιέβου είναι μια φρικτή επίθεση κατά Ουκρανών αμάχων», έγραψε ο νέος επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας στην πλατφόρμα Χ. «Η στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία είναι ακλόνητη. Πρέπει να κάνουμε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τον παράνομο πόλεμο του Πούτιν να λογοδοτήσουν».
«Είμαι συγκλονισμένος από τις εικόνες των βομβαρδισμών στο Κίεβο οι οποίοι έπληξαν επίσης ένα νοσοκομείο παίδων. Εγκλήματα πολέμου που πρέπει να καταδικαστούν από σύσσωμη την διεθνή κοινότητα» έγραψε ο Ταγιάνι σε ανάρτηση του στο Χ, προσθέτοντας: «Η (ιταλική) κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία της Ουκρανίας και του λαού της».
Με «ισχυρό τρόπο» καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις και η συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για την Ουκρανία Ντενίζ Μπράουν. «Είναι ασυνείδητο να σκοτώνονται και τραυματίζονται παιδιά σε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε η Μπράουν σε ανακοίνωση.
«Η εβδομάδα στην Ουκρανία ξεκίνησε με νέο κύμα φονικών πληγμάτων από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις» κατήγγειλε η Μπράουν. Παράλληλα, η ίδια θύμισε ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο προβλέπει ειδική προστασία για τα νοσοκομεία καθώς και ότι «οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται».