Εκλογές στη Ρουμανία: Μπλόκο σε ακροδεξιά υποψήφια

Διαβάζεται σε 6'
Η Ντιάνα Σοσοάκα με φίμωτρο στο πρόσωπo κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Η Ντιάνα Σοσοάκα με φίμωτρο στο πρόσωπo κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου AP Photo

Για πρώτη φορά το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας απέκλεισε υποψήφια από τις προεδρικές εκλογές λόγω των δημόσιων δηλώσεών της. Οι αντισημιτικές και φιλορωσικές δηλώσεις της Ντιάνα Σοσοάκα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας κατηγορείται για αντιδημοκρατική παρέμβαση στις εκλογές, αφού απέκλεισε από τις προεδρικές εκλογές την ακροδεξιά υποψήφια Ντιάνα Σοσοάκα, η οποία έχει επανειλημμένως προχωρήσει σε φιλοναζιστικές και αντισημιτικές δηλώσεις, με το αιτιολογικό ότι η υποψηφιότητά της θα απειλούσε τη θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Η Ντιάνα Σοσοάκα, ηγέτιδα του υπερεθνικιστικού κόμματος S.O.S Romania, η οποία εκλέχθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο, αποκλείστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα από τις διπλές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Νοεμβρίου και στις 8 Δεκεμβρίου.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι της Σοσοάκα αντέδρασαν στην απόφαση

Η πρωτοφανής απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρουμανίας (CCR) προκάλεσε τις επικρίσεις και των πολιτικών αντιπάλων της Σοσοάκα, από όλο το πολιτικό φάσμα, συμπεριλαμβανομένων σοσιαλιστών, φιλελεύθερων και ακαδημαϊκών — με έναν πολιτικό να υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή θυμίζει τις πρακτικές του Κρεμλίνου στις εκλογικές διαδικασίες, όπως σημειώνει το POLITICO.

Για πρώτη φορά το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας απέκλεισε υποψήφιο από τις προεδρικές εκλογές λόγω των δημόσιων δηλώσεών του, σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Ιάνκου, καθηγήτρια της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου.

«Είναι αινιγματικό, γιατί είχαμε στο παρελθόν υποψηφίους που δεν ήταν απαραίτητα σύμφωνοι με τις δημοκρατικές αξίες … αλλά αυτό το ζήτημα δεν είχε τεθεί ποτέ πριν», δήλωσε στο POLITICO. «Είναι η πρώτη φορά που το δικαστήριο εξετάζει τις αξίες και τις αρχές του συντάγματος και αν ο υποψήφιος τις επιβεβαιώνει».

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου ακολούθησε μια οργισμένη αντίδραση από την Σοσοάκα, η οποία, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο, κατηγόρησε την ΕΕ, τους Εβραίους, τους Αμερικανούς και τους Γάλλους ότι συνωμοτούν εναντίον της, μαζί με το ίδιο το δικαστήριο.

Τι αναφέρει η δικαστική απόφαση

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας (CCR) κατέληξε στην απόφαση ότι, βάσει των δημόσιων ομιλιών και θέσεων της Σοσοάκα, δεν θα μπορούσε ως πρόεδρος να σεβαστεί το σύνταγμα της χώρας και να προστατεύσει τη δημοκρατία, ενώ παράλληλα απειλεί τη συμμετοχή της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Το δικαστήριο παρατήρησε «την προώθηση ενός σταθερού αντιδημοκρατικού και αντισημιτικού λόγου από την κυρία Ντιάνα Ιοβάνοβιτς-Σοσοάκα», καθώς και «συστηματική, επίμονη και μακροχρόνια συμπεριφορά που στοχεύει στην υπονόμευση των συνταγματικών θεμελίων του ρουμανικού κράτους και των εγγυήσεων του, δηλαδή της συμμετοχής της Ρουμανίας στις ευρωατλαντικές δομές».

Οι αντισημιτικές και φιλορωσικές δηλώσεις της Σοσοάκα

Η Ντιάνα Σοσοάκα έχει προηγουμένως τοποθετηθεί υπέρ του Βλαντίμιρ Πούτιν και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έχει ζητήσει από την ΕΕ να σταματήσει να παρέχει όπλα στο Κίεβο, ενώ έχει δηλώσει ότι η Ρουμανία θα έπρεπε να προσαρτήσει ορισμένα ουκρανικά εδάφη.

Παράλληλα, κατηγορείται για προώθηση αντισημιτικών ιδεών και έχει κατηγορηθεί ότι υποστηρίζει την ακροδεξιά κίνηση της Λεγεώνας της Ρουμανίας, ένα φασιστικό κίνημα που δραστηριοποιήθηκε κατά τον Μεσοπόλεμο. Έχει κάνει δηλώσεις που επαινούν τη φασιστική αυτή οργάνωση και χρησιμοποιεί τον ναζιστικό χαιρετισμό και τη ρητορική της, προκαλώντας αντιδράσεις από διεθνείς οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο POLITICO την περασμένη εβδομάδα, η Ντιάνα Σοσοάκα εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών, υποστηρίζοντας ότι αυτές «επηρέασαν την απόφαση του δικαστηρίου», χωρίς όμως να προσκομίσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για τους ισχυρισμούς της.

«Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών υποστηρίζει την ανεξαρτησία των ρουμανικών δικαστηρίων και δεν επηρεάζει τις αποφάσεις τους», δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι στο POLITICO. Η ισραηλινή πρεσβεία δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Αμφιβολίες για την ανεξαρτησία του δικαστηρίου

Ωστόσο, η Σοσοάκα δεν ήταν η μόνη που αμφισβήτησε την απόφαση του δικαστηρίου.

Μεταξύ των αντιπάλων της, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός και τρέχων υποψήφιος πρόεδρος, Μαρσέλ Τσιόλακου, καθώς και ο ευρωβουλευτής Ευγέν Τομάκ από την φιλελεύθερη ομάδα Renew Europe στις Βρυξέλλες, εξέφρασαν κριτική για την απόφαση — παρά τις έντονες διαφωνίες τους με την πολιτική της Σοσοάκα.

«Η Ντιάνα Σοσοάκα εκπροσωπεί όλα τα κακά στην πολιτική σκηνή της Ρουμανίας», δήλωσε ο Τομάκ στο POLITICO.

«Ωστόσο, αυτού του είδους οι ανεύθυνοι πολιτικοί δεν πρέπει να σταματούν με μεθόδους τύπου Πούτιν», πρόσθεσε ο Τομάκ. «Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι αμφιλεγόμενη και δύσκολο να την κατανοήσει κανείς … Η Σοσοάκα θα έπρεπε να απομακρυνθεί από τους ψηφοφόρους στις κάλπες ή να τιμωρηθεί από εκείνους που υπερασπίζονται την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των πολιτών μέσω δημοκρατικών διαδικασιών».

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις εν όψει εκλογών

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές, η αναμέτρηση προβλέπεται αμφίρροπη, με τους Μιρτσέα Γκεοάνα, ανεξάρτητο υποψήφιο και πρώην αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ (21,4%), και τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Μαρσέλ Τσιόλακου (20,3%) να προκρίνονται στον δεύτερο γύρο. Πριν από τον αποκλεισμό της, η Ντιάνα Σοσοάκα συγκέντρωνε περίπου 13,6% στις δημοσκοπήσεις, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση.

Σύμφωνα με την πολιτική αναλύτρια Αλεξάνδρα Ιάνκου, ο Τζορτζ Σίμιον, ηγέτης του πιο γνωστού ακροδεξιού κόμματος «Συμμαχία για την Ένωση των Ρουμάνων» (AUR), είναι πιθανό να κερδίσει ψήφους που θα πήγαιναν στη Σοσοάκα.

Η Σοσοάκα κάλεσε τον Τσιόλακου και τον Γκεοάνα να αποσυρθούν από την προεδρική κούρσα, ώστε να επαναληφθούν οι εκλογές και να της επιτραπεί ξανά η υποψηφιότητα. Και οι δύο κορυφαίοι υποψήφιοι απέρριψαν το αίτημά της.

Μεταρρύθμιση του Συνταγματικού Δικαστηρίου υπόσχεται ο πρωθυπουργός

Ωστόσο, ο Τσιόλακου ανέφερε ότι η αιτιολόγηση της απόφασης του δικαστηρίου «ενισχύει τη συζήτηση για την ανάγκη μιας ευρείας μεταρρύθμισης του Συνταγματικού Δικαστηρίου (CCR)».

«Η συζήτηση αυτή πρέπει να βασιστεί στην πραγματικότητα ότι η τρέχουσα διαδικασία μετατρέπει το CCR σε δικαστήριο που δεν δίνει στο εμπλεκόμενο άτομο το δικαίωμα υπεράσπισης ή έφεσης … Η μόνη λογική και σοβαρή συζήτηση στην κοινωνία πρέπει να αφορά τη μεταρρύθμιση του CCR. Και αυτό είναι που θα κάνω», δήλωσε.

Η Αλεξάνδρα Ιάνκου, ωστόσο, σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρουμανίας (CCR) βρίσκεται στο τραπέζι εδώ και πολύ καιρό, αλλά κανένας πολιτικός δεν έχει καταφέρει να την υλοποιήσει, επειδή «όλοι οι νόμοι καταλήγουν στο CCR».

«Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στο Συνταγματικό Δικαστήριο», δήλωσε η Ιάνκου.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο (CCR) αρνήθηκε το αίτημα του POLITICO για συνέντευξη «προκειμένου να αποφευχθούν κομματικές εικασίες».

«Δηλώσεις ή συνεντεύξεις από οποιονδήποτε δικαστή κατά τη διάρκεια της έναρξης και διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας δεν είναι κατάλληλες», ανέφερε το δικαστήριο.

Το αν η απόφαση του δικαστηρίου θα δώσει ώθηση στον Σίμιον, τον άλλο ακροδεξιό υποψήφιο στην κούρσα, μένει να φανεί. Ωστόσο, σίγουρα έχει δημιουργήσει αναταραχή στην προεκλογική εκστρατεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα