Ρουμανία: Σοκαριστικές συνθήκες σε ίδρυμα ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία

Ρουμανία: Σοκαριστικές συνθήκες σε ίδρυμα ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία
Απάνθρωπες συνθήκες σε ίδρυμα στην Ρουμανία. AP

Σοκαριστικές εικόνες έχουν έρθει στην δημοσιότητα από ίδρυμα ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία στην Ρουμανία, καθώς τα άτομα ζούσαν σε απάνθρωπες συνθήκες.

Σε αθλιότατες συνθήκες διαβίωσης εντοπίστηκαν τρόφιμοι σε ίδρυμα ηλικιωμένων και ανθρώπων με αναπηρία, στην κεντρική Ρουμανία. Οι εν λόγω άνθρωποι εντοπίστηκαν από την Georgiana Pascu, διευθύντρια προγράμματος στο Κέντρο Νομικών Πόρων -ομάδα υπεράσπισης δικαιωμάτων- και τους συναργάτες της.

Η μη κυβερντική οργάνωση ήρθε αντιμέτωπη με σοκαριστικό θέαμα, στα τέλη Ιουλίου, βρίσκοντας 6 άτομα στο πολύ βρώμικο και γεμάτο με οικοδομικά υλικά υπόγειο του Little House of Min’s, σε αντίθεση με άλλα 23 που βρίσκονταν στους επάνω ορόφους. Μάλιστα, 4 άνθρωποι με σοβαρές αναπηρίες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να ζητήσουν βοήθεια, ήταν ξαπλωμένοι σε στρώματα, τα οποία ήταν λερωμένα με κόπρανα, ούρα και αίμα και με μύγες πάνω τους, σύμφωνα με το AP.

Άθλιες συνθήκες σε ίδρυμα ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία στην Ρουμανία AP

Αυτό που αντίκρισε η Pascu και οι συνάδελφοί της στο ίδρυμα, είπε πως ήταν “εξωφρενικό… απάνθρωπο”.

Είπε, ακόμη, ότι το “υπήρχε μια πολύ νεαρή γυναίκα που φαινόταν υποσιτισμένη, δεν κουνιόταν, δεν μιλούσε καθόλου – ήταν ξαπλωμένη στο υπόγειο”. “Ήταν μια άλλη νεαρή γυναίκα, έκλαιγε και ζητούσε νερό”, συμπλήρωσε.

Αμέσως ειδοποίησαν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Ακόμη, έφτασαν στο ίδρυμα αστυνομικοί και ασθενοφόρα.

Άθλιες συνθήκες σε ίδρυμα ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία στην Ρουμανία AP


Τα ευρήματα του Κέντρου Νομικών Πόρων οδήγησε σε δικαστική έρευνα, ενώ ακολούθησαν και ανακαλύψεις κι άλλων παρόμοιων περιπτώσεων σε ιδιωτικά ιδρύματα, αναγκάζοντας δύο μέλη του υπουργικού συμβουλίου να παραιτηθούν. Τα ρουμανικά μέσα χαρακτηρίζουν τις υποθέσεις ως σκάνδαλο των “σπιτιών του τρόμου”.

Η υπόθεση του Little House of Min’s ανακαλύφθηκε όταν ένας άνδρας έστειλε μήνυμα στην Pascu πως ανησυχούσε για τις συνθήκες στις οποίες ζούσε ο φίλος του στο συγκεκριμένο ίδρυμα. Τότε, η γυναίκα μαζί με τους συνεργάτες της κανόνισε μια χωρίς προειδοποίηση επίσκεψη, για να επιθεωρήσει το κτίριο.

Άθλιες συνθήκες σε ίδρυμα ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία στην Ρουμανία AP


Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα