Σάλος με τις δηλώσεις του υποψήφιου αντιπροέδρου του Τραμπ για τις “άτεκνες κυρίες με γάτες”

Διαβάζεται σε 5'
Τζέι Ντι Βανς
Τζέι Ντι Βανς AP

Εκτός από τις πρόσφατες σεξιστικές του δηλώσεις, ο Τζέι Ντι Βανς εμφανίστηκε σε παλαιότερο βίντεο που έγινε viral να επικρίνει Δημοκρατικούς επειδή δεν έχουν βιολογικά παιδιά. Η αναφορά στην Κάμαλα Χάρις.

Ολοένα και περισσότερο – για τους λάθος όμως λόγους – φαίνεται να συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, γερουσιαστής Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος έχει προκαλέσει οργή στις ΗΠΑ μετά τον χαρακτηρισμό “άτεκνες κυρίες με γάτες” που χρησιμοποίησε για να αναφερθεί στις γυναίκες του κόμματος των Δημοκρατικών.

Μιλώντας στο Fox News, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, είπε: “Στην ουσία κυβερνόμαστε σε αυτή τη χώρα από τους Δημοκρατικούς, μέσω των εταιρικών ολιγαρχών μας, από μια ομάδα άτεκνων κυριών με γάτες που είναι δυσαρεστημένες με τη ζωή τους και τις επιλογές που έχουν κάνει και έτσι θέλουν να κάνουν και το υπόλοιπο της χώρας δυσαρεστημένο επίσης.” Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι οι γονείς θα πρέπει να έχουν “περισσότερη δύναμη” από όσους δεν έχουν παιδιά, αναφερόμενος στην Χάρις μαζί με αρκετούς άλλους πολιτικούς.

Η εκπρόσωπος της καμπάνιας των Δημοκρατικών, Σαραφίνα Τσουτίκα, σε δήλωσή της στο Politico, αναφέρθηκε στο κύμα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα σχόλια του Βανς και τον κατηγόρησε για “προσβολή των ζευγαριών που παλεύουν με την υπογονιμότητα, υποτίμηση των επιλογών και των ελευθεριών των γυναικών, και υπενθύμιση στους ψηφοφόρους για την αντι-IVF Project 2025 ατζέντα που προωθούν αυτός και ο Ντόναλντ Τραμπ.”

Ανάμεσα σε αυτούς που αισθάνθηκαν την ανάγκη να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις δηλώσεις του συνοδοιπόρου του Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα των Δημοκρατικών ήταν και η Τζένιφερ Άνιστον, η οποία έγραψε στο Instagram:

«Πραγματικά δεν μπορώ να πιστέψω ότι όλο αυτό προέρχεται από έναν πιθανό αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Το μόνο που μπορώ να πω είναι, κύριε Βανς, προσεύχομαι η κόρη σας να έχει την τύχη να γεννήσει τα δικά της παιδιά μια μέρα. Ελπίζω να μην χρειαστεί να στραφεί στην εξωσωματική γονιμοποίηση ως δεύτερη επιλογή. Γιατί προσπαθείτε να της το πάρετε και αυτό».

Μετά το σάλο, προσπαθεί να τα “μαζέψει” ο Βανς

Ο Βανς προσπάθησε την Παρασκευή να ανασκευάσει τη δήλωσή του και να τα… γυρίσει λέγοντας ότι δεν επέκρινε τους ανθρώπους που δεν έχουν παιδιά, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς για μηνύματα και πολιτικές κατά των παιδιών και της οικογένειας.

Η απάντηση του Βανς, η οποία δόθηκε στο podcast της Μέγκαν Κέλλυ στο SiriusXM, ήρθε μετά από την κυκλοφορία ενός παλιού βίντεο που έγινε viral αυτή την εβδομάδα, δείχνοντάς τον να επικρίνει κάποιους Δημοκρατικούς για το γεγονός ότι δεν έχουν βιολογικά παιδιά — αναφέροντας συγκεκριμένα την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, που τώρα είναι η πιθανή υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία. Η Χάρις έχει δύο θετά παιδιά.

“Προφανώς ήταν ένα σαρκαστικό σχόλιο,” δήλωσε ο Βανς. “Ο κόσμος εστιάζει τόσο πολύ στον σαρκασμό και όχι στην ουσία αυτών που είπα … και η ουσία αυτών που είπα, Μέγκαν, λυπάμαι, είναι αλήθεια.”

Ο Βανς, ο οποίος έχει τρία παιδιά, προσπάθησε επίσης να παρουσιάσει τον εαυτό του ως υπερασπιστή των γονέων, όπως σημειώνει το Politico, περιγράφοντας τα προηγούμενα σχόλιά του ως κριτική στους Δημοκρατικούς για τις θέσεις που λαμβάνουν και τις οποίες υποστηρίζει ότι βλάπτουν τις οικογένειες. Κατηγόρησε συγκεκριμένα τη Χάρις ότι αντιτίθεται στην πίστωση φόρου για τα παιδιά, μετά από δήλωση της καμπάνιας της Χάρις την Παρασκευή ότι ο Βανς υποστηρίζει υψηλότερους φόρους για τους Αμερικανούς χωρίς παιδιά — κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από κάποιους Ρεπουμπλικανούς, συμπεριλαμβανομένου του Βανς, που υποστηρίζουν ότι οι Δημοκρατικοί είναι αντίθετοι στο να επωφελούνται οι γονείς από το φορολογικό σύστημα. Η Χάρις και οι Δημοκρατικοί έχουν υποστηρίξει νομοθεσία που θα επεκτείνει την πίστωση φόρου για τα παιδιά.

“Ξέρω ότι τα μέσα ενημέρωσης θέλουν να με επιτεθούν και να με κάνουν να κάνω πίσω σε αυτό, Μέγκαν, αλλά το απλό σημείο που έκανα είναι ότι το να έχεις παιδιά, να γίνεσαι πατέρας, να γίνεσαι μητέρα, πραγματικά νομίζω ότι αλλάζει την οπτική σου με έναν πολύ βαθύ τρόπο,” είπε.

Αναφέρθηκε επίσης και στο ιστορικά χαμηλό ποσοστό γεννήσεων στη χώρα – το οποίο, όπως είπε, οφείλεται στο ότι οι γονείς “δεν αισθάνονται άνετα σε αυτήν την κοινωνία να φέρουν μια νέα ζωή στον κόσμο” – ως “καταστροφικό πρόβλημα”. Κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι απαντούν σε αυτό το ζήτημα προτείνοντας την αντικατάσταση των παιδιών των Αμερικανών με μετανάστες.

Στη συνέχεια μάλιστα αναφέρθηκε και στην εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), προσθέτοντας ότι η προώθηση των θεραπειών γονιμότητας είναι ένα ηθικό καλό που ωφελεί την κοινωνία – επικαλούμενος το παράδειγμα των παιδιών μιας οικογενειακής του φίλης που γεννήθηκαν χάρη στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Κι αυτό καθώς η εξωσωματική έχει γίνει κεντρικό στοιχείο της υπεράσπισης των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων από τους Δημοκρατικούς μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αλαμπάμα νωρίτερα φέτος, ότι τα έμβρυα που δημιουργούνται μέσω της διαδικασίας είναι παιδιά.

Παρόλο που ο Βανς συντάχθηκε με τους Ρεπουμπλικάνους στη Γερουσία για να εμποδίσει ένα νομοσχέδιο υποστηριζόμενο από τους Δημοκρατικούς που προστατεύει την εξωσωματική γονιμοποίηση, υποστήριξε νομοθεσία για την προστασία της IVF που προτάθηκε από τους γερουσιαστές Τεντ Κρουζ του Τέξας και Κέιτι Μπριτ της Αλαμπάμα.

“Εύχομαι τα καλύτερα στα θετά της παιδιά, στην Κάμαλα Χάρις και σε όλη την οικογένειά της,” είπε. “Το θέμα δεν είναι ότι είναι κατώτερη. Το θέμα είναι ότι το κόμμα της έχει υιοθετήσει μια σειρά από πολιτικές που είναι βαθιά αντιπαιδικές.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα