Σαμουέλ Πάτι: Ξεκινάει η δίκη των 8 ατόμων που εμπλέκονται στον αποκεφαλισμό του καθηγητή
Διαβάζεται σε 5'Ξεκινάει η δίκη των 8 ενηλίκων που εμπλέκονται στον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμουέλ Πάτι στη Γαλλία το 2020. Το χρονικό.
- 03 Νοεμβρίου 2024 16:28
Οκτώ άτομα κατηγορούνται για τη δολοφονία του καθηγητή Ιστορίας Σαμουέλ Πατί, ο οποίος αποκεφαλίστηκε στα προάστια του Παρισιού.
Τον Οκτώβριο του 2020, ένας Ισλαμιστής τρομοκράτης εντόπισε και αποκεφάλισε τον καθηγητή Σαμουέλ Πατί καθώς εκείνος έφευγε από το σχολείο την τελευταία ημέρα πριν τις διακοπές του φθινοπώρου.
Στις ημέρες που προηγήθηκαν της δολοφονίας, ο 47χρονος Πατί, καθηγητής γεωγραφίας και ιστορίας, βρέθηκε στο επίκεντρο μιας έντονης εκστρατείας διαδικτυακής παρενόχλησης, μετά από τον ισχυρισμό μιας 13χρονης μαθήτριας ότι ο Πατί είχε κάνει διακρίσεις εις βάρος των μουσουλμάνων μαθητών του κατά τη διάρκεια μαθήματος για την ηθική και την πολιτική αγωγή.
Η μαθήτρια είπε στον πατέρα της ότι ο Πατί είχε ζητήσει από τους μουσουλμάνους μαθητές να βγουν από την αίθουσα στο Bois-d’Aulne, σχολείο στη συνοικία Conflans-Sainte-Honorine, ενώ έδειχνε στους μαθητές του καρικατούρες του προφήτη Μωάμεθ από τη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo.
Στην πραγματικότητα, η μαθήτρια δεν ήταν στην τάξη του Πατί εκείνη την ημέρα και επινόησε την ιστορία για να καλύψει το γεγονός ότι είχε αποβληθεί από το σχολείο λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς.
Ο Πατί χρησιμοποίησε τις εικόνες στο πλαίσιο ενός μαθήματος ηθικής για να συζητήσει τους νόμους περί ελευθερίας του λόγου στη Γαλλία και το θέμα των «διλημμάτων». Έθεσε στους μαθητές το ερώτημα «να είσαι ή να μην είσαι Charlie;», αναφερόμενος στο hashtag #JeSuisCharlie, που χρησιμοποιήθηκε για να εκφράσει τη στήριξη στην εφημερίδα μετά από την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία της τον Ιανουάριο του 2015, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 άτομα.
Ο Πατί δεν είχε ζητήσει από κανένα παιδί να αποχωρήσει από την αίθουσα – αντίθετα, τους είπε ότι μπορούσαν να γυρίσουν το κεφάλι αν θεωρούσαν ότι θα προσβάλλονταν από τις εικόνες.
Η έφηβη δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η ιστορία που είπε στον πατέρα της θα πυροδοτούσε μια αλυσίδα γεγονότων, που θα οδηγούσε έναν 18χρονο Τσετσένο, τον Αντουλάχ Ανζορόφ, να ταξιδέψει 100 χιλιόμετρα από το σπίτι του στη Νορμανδία για να σκοτώσει τον καθηγητή, μετά την ανάρτηση του οργισμένου πατέρα στα κοινωνικά δίκτυα.
Τη Δευτέρα (4/11), ο πατέρας, Μπραΐμ Σνινά, θα είναι ένας από τους οκτώ ενήλικες – επτά άνδρες και μία γυναίκα – που θα δικαστούν για τη δολοφονία του Πατί. Ο Σνινά κατηγορείται για σύνδεση με τρομοκρατική οργάνωση, καθώς φέρεται να ξεκίνησε εκστρατεία στα κοινωνικά δίκτυα εναντίον του Πατί, αναρτώντας βίντεο που τον κατηγορούσαν και δίνοντας συγκεκριμένες πληροφορίες για την ταυτότητά του και τον τόπο εργασίας του. Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Σνινά είχε έρθει σε επαφή με τον Ανζορόφ εννέα φορές πριν από τη δολοφονία. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.
Οι δικηγόροι του χαρακτηρίζουν την κατηγορία εναντίον του ως «διανοητική και δικαστική παραδοξότητα», υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει απόδειξη επαφής μεταξύ του ίδιου και του Ανζορόφ.
Άλλοι έξι κατηγορούνται για σύνδεση με εγκληματική τρομοκρατική οργάνωση και, εάν καταδικαστούν, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως 30 ετών. Δύο φίλοι του Ανζορόφ κατηγορούνται για συνέργεια στη δολοφονία του Πατί, με τη σοβαρότερη κατηγορία να επισύρει ποινή φυλάκισης 30 ετών.
Η κόρη του Σνινά, της οποίας η ιστορία προκάλεσε την τραγωδία, και άλλοι πέντε πρώην μαθητές ηλικίας 13 έως 15 ετών κατά τον χρόνο της δολοφονίας, δικάστηκαν πέρυσι. Η κόρη του Σνινά καταδικάστηκε σε 18μηνη φυλάκιση με αναστολή για «συκοφαντικές και ψευδείς κατηγορίες».
Οι υπόλοιποι πέντε έφηβοι κρίθηκαν ένοχοι για συνωμοσία με πρόθεση να προκαλέσουν βία. Η κοπέλα, που είχε αποβληθεί από το σχολείο λόγω συνεχών απουσιών, φέρεται να είπε στην αστυνομία ότι είπε ψέματα επειδή ήθελε να αποφύγει να απογοητεύσει τον πατέρα της.
«Δεν θα τολμούσε να ομολογήσει στον πατέρα της τους πραγματικούς λόγους της αποβολής της λίγο πριν την τραγωδία, που στην πραγματικότητα σχετίζονταν με την κακή της συμπεριφορά», ανέφερε η Le Parisien.
Ένας από τους καταδικασθέντες έφηβους είχε δώσει στον Ανζορόφ περιγραφή του Πατί, του έδειξε τη διαδρομή που ακολουθούσε φεύγοντας από το σχολείο και έστρεψε άλλους μαθητές να παρακολουθούν τον καθηγητή.
Ο Ανζορόφ, 18 ετών, ριζοσπαστικοποιημένος Ισλαμιστής που είχε φτάσει στη Γαλλία σε ηλικία έξι ετών με τους Τσετσένους γονείς του και είχε λάβει άσυλο, σκοτώθηκε από την αστυνομία μετά το περιστατικό.
Η πόλη Conflans-Saint-Honorine είναι πολιτική ενάγουσα στην υπόθεση. Ο δήμαρχος, Λοράν Μπρος, δήλωσε: «Για τη συντριπτική πλειονότητά μας, σε όλες τις γενιές, η δολοφονία αντηχεί ως επίθεση στην ελευθερία, επίθεση σε κάθε έναν από εμάς, στην κοινωνία μας στο σύνολό της, στις αξίες της Δημοκρατίας μας, στα θεμελιώδη δικαιώματά μας».
Ο Μπρος πρόσθεσε: «Ο Σαμουέλ Πατί ενσάρκωνε τις αξίες της Δημοκρατίας μας. Μέσα από τη διδασκαλία του, επιδίωκε να αφυπνίσει το κριτικό πνεύμα των μαθητών του, δείχνοντάς τους τη σημασία της συζήτησης, του αμοιβαίου σεβασμού και της ανεκτικότητας».
Το σχολείο θα μετονομαστεί σε Σχολείο Σαμουέλ Πατί από το επόμενο έτος.