Σαουδική Αραβία: Εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό λόγω υποψιών για διαφθορά

Σαουδική Αραβία: Εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό λόγω υποψιών για διαφθορά
Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας AP

Οι εκκαθαρίσεις αυτές είχαν χαρακτηριστεί από επικριτές του παλατιού εκβιασμός και κατάχρηση εξουσίας από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ένας ανώτατος αξιωματικός των σαουδαραβικών ένοπλων και ο γιος του, αυτοδιοικητικός αξιωματούχος, μέλη της βασιλικής οικογένειας, καθαιρέθηκαν τη Δευτέρα, στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων όσων φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς, μεταδίδουν επίσημα μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πρίγκιπας Φάχαντ μπεν Τούρκι, ο άλλοτε επικεφαλής του γενικού επιτελείου του βασιλικού στρατού ξηράς και των ειδικών δυνάμεων, καθώς και ο γιος του Αμπντουλαζίζ μπιν Φάχαντ, αναπληρωτής εμίρης (κυβερνήτης) στην περιφέρεια Τζουφ, αντιμετωπίζουν έρευνα για διαφθορά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πολλοί άλλοι αξιωματικοί και πολιτικοί υπάλληλοι στο υπουργείο Άμυνας επίσης διώκονται για διαφθορά, σύμφωνα με βασιλικό διάταγμα που επικαλούνται επίσημα ΜΜΕ.

Η καθαίρεση του πρίγκιπα Φάχαντ, που είχε αναλάβει διοικητής των δυνάμεων της στρατιωτικής συμμαχίας υπό το Ριάντ η οποία επιχειρεί στη γειτονική Υεμένη, είναι «ισχυρό μήνυμα κατά της διαφθοράς στον στρατό» από μέρους των αρχών, έκρινε ο ειδικός Αλί Σιχάμπι.

Πρόκειται για νέα εκστρατεία εκκαθαρίσεων, έπειτα από την απομάκρυνση στα τέλη Αυγούστου κυβερνητών και λειτουργών του υπουργείου Εσωτερικών αφού κατηγορήθηκαν για διαφθορά που αφορούσε τουριστικά και αναπτυξιακά έργα στο βασίλειο.

Τον Απρίλιο, η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) εξέφραζε την ανησυχία της για τη σύλληψη 298 σαουδαράβων αξιωματούχων, κατηγορούμενων επίσης για διαφθορά, υπογραμμίζοντας πως πιθανόν πρόκειται για «άδικες διώξεις» στο πλαίσιο του αδιαφανούς συστήματος δικαιοσύνης του βασιλείου.

Αξιωματικοί του στρατού και δικαστικοί λειτουργοί έκαναν λόγο για συλλήψεις προσώπων που κατηγορούνταν για διαφορά και διασπάθιση δημόσιου χρήματος, με το ποσό να ανέρχεται συνολικά σε 379 εκατομμύρια ριάλ (85 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με τον Nazaha, κρατικό οργανισμό αρμόδιο για την πάταξη της διαφθοράς.

Στις αρχές του Νοεμβρίου του 2017, άρχιζε ευρείας κλίμακας εκστρατεία καταπολέμησης της διαφθοράς κατ’ εντολή του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Εκατοντάδες πρίγκιπες, υπουργοί, επιχειρηματίες τέθηκαν υπό περιορισμό στο πολυτελές ξενοδοχείο Ritz-Carlton του Ριάντ.

Πολλοί παρέμειναν κρατούμενοι για εβδομάδες κι αφέθηκαν ελεύθεροι μόνο αφού υπέγραψαν συμφωνίες οικονομικής φύσης με την κυβέρνηση, η οποία διαβεβαίωσε κατόπιν πως ανέκτησε ποσό ύψους 400 δισεκ. ριάλ και πλέον (90 δισεκ. ευρώ και πλέον).

Οι εκκαθαρίσεις αυτές είχαν χαρακτηριστεί από επικριτές του παλατιού εκβιασμός και κατάχρηση εξουσίας από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα