Σε αρνητικό κλίμα η κρίσιμη επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο
Διαβάζεται σε 3'Τη Γερμανία επισκέπτεται για πρώτη φορά ο Ερντογάν, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς. Η ατζέντα των συνομιλιών τους. Ανησυχία λόγω των επιθέσεων του Τούρκου προέδρου στο Ισραήλ.
- 17 Νοεμβρίου 2023 14:22
Την πρώτη επίσκεψη στη Γερμανία μετά από τρία χρόνια πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αμέσως μετά την άφιξή του στο Βερολίνο ο τούρκος πρόεδρος θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σε μια εθιμοτυπική συνάντηση πρωτοκόλλου. Το πολιτικό μέρος της επίσκεψης θα ακολουθήσει στο δείπνο με τον Όλαφ Σολτς στην Καγκελαρία του Βερολίνου.
Οι αρχές κινητοποίησαν 1500 αστυνομικούς για την περιφρούρηση της επίσκεψης, λόγω του αρνητικού κλίματος μετά τις επιθέσεις Ερντογάν στο Ισραήλ. Το κλίμα αυτό αποτυπώνεται σε σημερινά πρωτοσέλιδα των γερμανικών εφημερίδων: H εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel κυκλοφορεί με μεγάλη φωτογραφία του Ερντογάν και τίτλο: «Τι θέλει εδώ;», ενώ η αριστερή εφημερίδα «tageszeitung» εστιάζει στις γερμανοτουρκικές σχέσεις με τίτλο: «Η κατάσταση της σχέσης: περίπλοκη».
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η ατζέντα των συνομιλιών Σολτς – Ερντογάν περιλαμβάνει μία σειρά θεμάτων, αναφέρεται σε λιτή ανακοίνωση της Καγκελαρίας. Βασικό θέμα είναι η κρίση στη Μέση Ανατολή με τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα. Στο θέμα αυτό η αντιπαράθεση θα είναι μετωπική, καθώς ο Γερμανός καγκελάριος και ο τούρκος πρόεδρος έχουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις. Ερντογάν χαρακτήρισε τη Χαμάς απελευθερωτικό κίνημα, ενώ ο Σολτς τη θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση που απαγορεύτηκε πρόσφατα στη Γερμανία.
Στη συζήτηση μεταξύ Σολτς και Ερντογάν θα τεθούν τα γερμανοτουρκικά, και ευρωτουρκικά με αιχμή του δόρατος τη σύναψη μίας νέας συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, σε αντικατάσταση της συμφωνίας του 2016. Μία νέα συμφωνία θα περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια στην Τουρκία για να κρατήσει τα σχεδόν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες που έχει στο έδαφός της. Η Τουρκία από την πλευρά της επιδιώκει επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης με την ΕΕ και απελευθέρωση της Βίζας για επίσκεψη Τούρκων στην ΕΕ, ζήτημα ιδιαίτερα ευαίσθητο για τη Γερμανία όπου ζουν πάνω από τρία εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής με στενούς συγγενείς στην Τουρκία που δεν μπορούν να τους επισκεφθούν σήμερα χωρίς βίζα.
Τα ελληνοτουρκικά, το κυπριακό και η ανατολική Μεσόγειος αναμένεται ότι θα τεθούν επίσης στη συζήτηση των δύο ηγετών. Η Γερμανία είχε μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της έντασης σε ελληνοτουρκικές κρίσεις του πρόσφατου παρελθόντος. Ο καγκελάριος Σολτς στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη την Τρίτη χαιρέτισε τις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το γεγονός μέσα σε μία εβδομάδα επισκέφθηκαν την Καγκελαρία ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη και ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή δίνει έναν άτυπο ρόλο μεσολαβητή στον καγκελάριο Σολτς, ο οποίος έχει δηλώσει στο παρελθόν πρόθυμος να βοηθήσει στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εάν το επιθυμούν οι δύο πλευρές.
Η πρόσκληση του Σολτς στον Ερντογάν χρονολογείται από τον περασμένο Μάιο μετά την επανεκλογή του τούρκου προέδρου. Ο Ερντογάν σχεδίαζε αρχικά διήμερη επίσκεψη στο Βρερολίνο, προκειμένου να παρακολουθήσει αύριο και τον ποδοσφαιρικό αγώνα των εθνικών ομάδων Γερμανίας και Τουρκίας μαζί με τον Όλαφ Σολτς. Ο καγκελάριος όμως απέκλεισε κάτι τέτοιο κατηγορηματικά. Τελικά δεν θα δει τον αγώνα ούτε ο Ερντογάν, καθώς θα επιστρέψει στην Τουρκία.