Σε επίθεση με drone καταστράφηκε ρωσικό υπερηχητικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος

Σε επίθεση με drone καταστράφηκε ρωσικό υπερηχητικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος
Η αεροπορική βάση στο Novgorod. AP

Ένα ρωσικό υπερηχητικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος μακρού βεληνεκούς TU-22M3 πιθανότατα υπέστη καταστροφή από επίθεση με drone. Η Ρωσία επιρρίπετει ευθύνες στην Ουκρανία.

Επίθεση με drone βαθιά στο ρωσικό έδαφος πιθανότατα κατέστρεψε ρωσικό υπερηχητικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος μακρού βεληνεκούς TU-22M3, το σαββατοκύριακο (19-20/8), την ευθύνη της οποίας η Μόσχα επιρρίπτει στην Ουκρανία, σύμφωνα με μυστικές υπηρεσίες του βρετανικού στρατού.

Από την πλευρά του, το Κίεβο που ανακοίνωσε επίθεση κατά ρωσικής αεροπορικής βάσης, ανέφερε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί TU-22M3 για να βομβαρδίζει στόχους εντός της Ουκρανίας. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Μόσχα διαθέτει 60 τέτοια βομβαρδιστικά αεροσκάφη.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Κυριακή (20/8) ότι ουκρανικό drone επιτέθηκε σε αεροπορική βάση στην περιοχή του Νόβγκοροντ, όπου σταθμεύουν τέτοια αεροσκάφη, με ένα αεροσκάφος να έχει υποστεί ζημιές.

Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία των βρετανικών υπηρεσιών για το μέγεθος της καταστροφής, θα αναδειχθεί το γεγονός ότι τα προηγμένα αυτά αεροσκάφη, στα οποία ποντάρει η Μόσχα για την επίθεσή της στην Ουκρανία, είναι ευάλωτα στις επιθέσεις των ουκρανικών drone, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Προς το παρόν, η Ουκρανία δεν έχει αναφέρει κάποιο σχόλιο, αναλαμβάνοντας σπανίως δημόσια την ευθύνη για επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας ή σε εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο της Μόσχας. Το Κίεβο, ωστόσο, είχε αναφέρει ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να πλήξει τις πολεμικές δυνατότητες της Ρωσίας.

Οι πληροφορίες δεν έχουν σχολιαστεί ούτε από την Μόσχα.

Οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες Πληροφοριών αναφέρουν ότι “ένα μεσαίο βομβαρδιστικό Tu-22M3 BACKFIRE της Αεροπορίας Μακρού Βεληνεκούς της Ρωσίας είναι πολύ πιθανόν ότι καταστράφηκε στην αεροπορική βάση Soltsy-2 στο Νόβγκοροντ, που βρίσκεται σε απόσταση 650 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία”.

“Πρόκειται για την τρίτη τουλάχιστον επιτυχημένη επίθεση κατά βάσης της Αεροπορίας Μακρού Βεληνεκούς της Ρωσίας, η οποία εγείρει και πάλι ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της Ρωσίας να προστατεύσει στρατηγικούς στόχους βαθιά στο εσωτερικό της χώρας”, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του δήλωσε ότι υπαίτια της επίθεσης ήταν η Ουκρανία, ενώ το drone κατερρίφθη, χωρίς να σημειωθούν θύματα.

Αν ισχύει ότι χρησιμοποιήθηκε drone ελικόπτερο, τότε ενισχύεται η ιδέα πως ορισμένες επιθέσεις τέτοιου είδους εξαπολύονται από το εσωτερικό της Ρωσίας, αφού τέτοιου είδους drone είναι απίθανο να έχουν το αναγκαίο βεληνεκές για να φθάσουν στην αεροπορική βάση, αν εκκινήσουν από σημεία εκτός του ρωσικού εδάφους.

Η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει υπερηχητικά βομβαρδιστικά TU-22M3, για να βομβαρδίσει την Ουκρανία, σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες, οι οποίες επικρίνουν τους “άκρως ανακριβείς” βαρείς πυραύλους κατά πλοίων που εκτοξεύουν αυτά τα βομβαρδιστικά.

Η Ρωσία επιμένει ότι κάνει χρήση πυραύλων υψηλής ακρίβειας, χωρίς να στοχεύει αμάχους. Ο ρωσικός ισχυρισμός απορρίπτεται από το Κίεβο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα