Διάγγελμα Νετανιάχου: Έρχονται δύσκολες ημέρες, είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα

Διαβάζεται σε 3'
Διάγγελμα Νετανιάχου: Έρχονται δύσκολες ημέρες, είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα
Associated Press

Τις πρώτες του δηλώσεις μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, πραγματοποίησε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Διάγγελμα για να απευθυνθεί στον ισραηλινό λαό πραγματοποίησε από το υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ πραγματοποιεί το βράδυ της Τετάρτης (31/07) ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την είδηση της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, ωστόσο, δεν αναφέρθηκε επιδεικτικά στη δολοφονία του Χανίγια κι έτσι συνεχίζει να μην υπάρχει ανάληψη ευθύνης για το περιστατικό που έχει θέσει σε συναγερμό τη Μέση Ανατολή.

Τον Νοέμβριο, όμως, ο Νετανιάχου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι διέταξε τη Μοσάντ, την υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών του Ισραήλ, να «δράσει εναντίον των επικεφαλής της Χαμάς, όπου κι αν βρίσκονται».

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του επεσήμανε πως το Ισραήλ επέφερε συντριπτικά πλήγματα στους συμμάχους του Ιράν τις τελευταίες ημέρες, όπως στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ. «Επιφέραμε σκληρά πλήγματα» στους «εχθρούς», είπε, αναφέροντας συγκεκριμένα τον Φουάντ Σουκρ που σκοτώθηκε στη Βηρυτό. «Εξοντώσαμε το δεξί χέρι του Χασάν Νασράλα (του ηγέτη της Χεζμπολάχ) που ευθυνόταν ευθέως για τη σφαγή των παιδιών» στο Γκολάν, πρόσθεσε.

Συγχαρητήρια Νετανιάχου στους IDF για τη δολοφονία Σουκούρ

Στην αρχή του διαγγέλματος, υπογράμμισε πως έχει ξεκαθαρίσει ότι το Ισραήλ «πολεμά τον κακό άξονα του Ιράν», χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο στη Γάζα «υπαρξιακό πόλεμο» για τη χώρα του.

Στη συνέχεια, ο Νετανιάχου τόνισε πως θέλει να «δείξει την εκτίμησή του» στις αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ για τη δολοφονία του κορυφαίου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκούρ, τον οποίο χαρακτήρισε ως «έναν από τους πιο καταζητούμενους τρομοκράτες στον κόσμο».

Εν τω μεταξύ, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως επιβεβαιώνει τον θάνατο του Σουκούρ, του οποίου η σορός ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκε στα χαλάσματα του κτιρίου όπου έγινε η επίθεση.

Ο Σουκούρ ήταν «βασικός παράγοντας στη σύνδεση μεταξύ του Ιράν και της Χεζμπολάχ», είπε ο Νετανιάχου.

Παράλληλα, είπε ότι ο διοικητής της Χεζμπολάχ ήταν «ο κύριος υπεύθυνος για τη σφαγή» 12 παιδιών και εφήβων στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν την Κυριακή.

Ο ισραηλινός ηγέτης δήλωσε ότι επισκέφθηκε το χωριό Majdal Shams, όπου έγινε η επίθεση με ρουκέτες, και ότι «είδε τη θλίψη των οικογενειών των οποίων ο κόσμος καταστράφηκε».

Το Ισραήλ «δεν θα παραμείνει σιωπηλό» μπροστά στις «δύσκολες ημέρες», λέει ο Νετανιάχου. Λέει ότι μετά το χτύπημα στη Βηρυτό, το Ισραήλ δέχεται «απειλές από κάθε κατεύθυνση». «Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο», τόνισε και πρόσθεσε: «Το Ισραήλ θα κάνει όποιον είναι εναντίον μας να πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα.»

Στη συνέχεια, προέτρεψε τους πολίτες του Ισραήλ να κάνουν υπομονή και είπε ότι δεν υπήρξε «ούτε μία εβδομάδα που να μην μου έχουν πει στο εσωτερικό και εκτός της χώρας» να τερματίσω τον πόλεμο, για να προσθέσει: «Δεν ενέδωσα σε αυτές τις φωνές τότε και δεν θα ενδώσω και σήμερα. Αν είχαμε ενδώσει σε αυτές τις πιέσεις, δεν θα είχαμε εξουδετερώσει αυτούς τους ηγέτες της Χαμάς».

Οι δηλώσεις του Νετανιάχου μεταδόθηκαν απευθείας από όλα τα ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα.

Πρόκειται για τις πρώτες επίσημες δηλώσεις από πλευράς Ισραήλ μετά την ανακοίνωση της Χαμάς για την δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της, που σκοτώθηκε στην Τεχεράνη σε πλήγμα, το οποίο αποδίδεται στο Ισραήλ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είχε κάνει μέχρι τώρα κάποιο σχόλιο για το θέμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα