Σε φιάσκο κατέληξε η G7 – Με νέους δασμούς απειλεί ο Τραμπ
Με την άρνηση των ΗΠΑ να υπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των Επτά περισσότερο ανεπτυγμένων χωρών, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα.
- 10 Ιουνίου 2018 09:30
Το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου, η Ομάδα των G7, των Επτά περισσότερο ανεπτυγμένων χωρών, αρνήθηκε να υπογράψει ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
“Έχουμε ανακοινωθέν”, δήλωσε ο Τριντό, ο οποίος προήδρευσε των διήμερων τεταμένων συνομιλιών ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη μία πλευρά, στη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τον Καναδά από την άλλη. Ο αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι ζήτησε από τους αμερικανούς αντιπροσώπους να μην υπογράψουν το τελικό ανακοινωθέν, μετά από τις “ψευδείς δηλώσεις”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, του Τζάστιν Τριντό σε συνέντευξη Τύπου, παρά τον αρχικό συμβιβασμό που είχε επιτευχθεί σε εμπορικά ζητήματα.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, είχε δηλώσει ότι ο Καναδάς δεν θα μείνει έρμαιο της κατάστασης και επιβεβαίωσε ότι η χώρα του θα επιβάλει από 1η Ιουλίου δασμούς ως αντίποινα σε εκείνους που επέβαλε η Ουάσινγκτον σε χάλυβα και αλουμίνιο.
«Αυτοί οι παράνομοι δασμοί θα πρέπει να έχουν μια ισοδύναμη απάντηση», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας ότι αυτά τα αντίποινα θα επιβληθούν «χωρίς δισταγμό».
Εμπόριο
Στο τελικό ανακοινωθέν τους, οι G7 υπερασπίζονται τον ρόλο των “συλλογικών εμπορικών κανόνων” και καταγγέλλουν τον προστατευτισμό.
Οι χώρες της G7 δεσμεύονται να εκσυγχρονίσουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και να μειώσουν τους τελωνειακούς δασμούς.
«Τονίζουμε τον κρίσιμο ρόλο ενός διεθνούς εμπορικού συστήματος που βασίζεται σε κανόνες και συνεχίζουμε να πολεμάμε τον προστατευτισμό», υπογραμμίζει το τελικό ανακοινωθέν των 28 σημείων και των οχτώ σελίδων. Η αναφορά σε αναγκαίους συλλογικούς «κανόνες» αποτελούσε μια προϋπόθεση των Ευρωπαίων, που αποδοκιμάζουν τις απειλές για εμπορικό πόλεμο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς στα ευρωπαϊκά και ξένα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ. Πρόκειται για έναν τομέα που έχει πολύ μεγαλύτερο βάρος απ’ ό,τι τα δύο μέταλλα που πλήττονταν μέχρι τώρα από τους δασμούς.
Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη ξένη αγορά για τις ευρωπαϊκές μάρκες αυτοκινήτων. Η Γερμανία ανησυχεί ιδιαίτερα: τα αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν σε αξία το ένα τέταρτο του συνόλου των εξαγωγών της χώρας αυτής προς τις ΗΠΑ. Το μερίδιο των γερμανικών οχημάτων στην αμερικανική αγορά των πολυτελών αυτοκινήτων υπερβαίνει το 40%, σύμφωνα με τη γερμανική ομοσπονδία αυτοκινήτου (VDA).
«Δεσμευόμαστε να εκσυγχρονίσουμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) για να γίνει πιο δίκαιος το συντομότερο δυνατόν. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε τους δασμολογικούς φραγμούς, τους μη δασμολογικούς φραγμούς και τις επιδοτήσεις», σημειώνεται στο ανακοινωθέν.
Μάχη και για το πλαστικό
Δεν υπήρξε ομοφωνία για το κλίμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαχώρισαν τη θέση τους. Επίσης, Η Ιαπωνία και ΗΠΑ αρνήθηκαν να υπογράψουν νέα δέσμευση της G7 κατά της ρύπανσης των ωκεανών από το πλαστικό, ένα θέμα που δίχασε την Ομάδα των Επτά ακόμη περισσότερο απ’ ό,τι το εμπόριο ή η κλιματική αλλαγή.
Ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιταλία, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν έναν νέο χάρτη κατά της ρύπανσης των ωκεανών από το πλαστικό, όμως η Ιαπωνία αντιτάχθηκε σ’ αυτόν μαζί με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στο τέλος της συνόδου κορυφής που οργανώθηκε στον Καναδά.
Η στάση απέναντι στη Ρωσία
Η G7 κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει να “υπονομεύει τα δημοκρατικά συστήματα” ενώ δεσμεύθηκε να σταματήσει τις προσπάθειες του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
“Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει την αποσταθεροποιητική της συμπεριφορά, την υπονόμευση των δημοκρατικών συστημάτων και τη στήριξή της στο συριακό καθεστώς”, αναφέρει το ανακοινωθέν.
Οι ηγέτες της G7 καταδίκασαν, επίσης, την επίθεση στο Σάλσμπερι στη Βρετανία ενάντια στον Ρώσο πρώην πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ, με χρήση ρωσικού στρατιωτικού τύπου νευροτοξικού παράγοντα, τονίζοντας ότι είναι εξαιρετικά πιθανό η Μόσχα να ευθύνεται για αυτή την επίθεση, καθώς δεν υπάρχει άλλη εύλογη εξήγηση. Το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει κατηγορηματικά και επανειλημμένα οποιαδήποτε εμπλοκή με την επίθεση.
Επιπρόσθετα, οι ηγέτες της G7 δεσμεύτηκαν την Παρασκευή, χωρίς να αναφερθούν ονομαστικά στη Ρωσία, να ανταλλάζουν μεταξύ τους πληροφορίες και να συνεργάζονται με παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου και εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την αποτροπή ξένης ανάμιξης σε εκλογές. Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί τις κατηγορίες των ΗΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών χωρών για ρωσική ανάμιξη στις εκλογές τους.
Σε ό,τι αφορά στις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας, το τελικό ανακοινωθέν υπογράμμισε ότι θα συνεχιστούν όσο η Μόσχα αποτυγχάνει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με βάση το σύμφωνο του Μινσκ ως προς τη σύρραξη στην Ουκρανία, διαμηνύοντας ότι οι κυρώσεις μπορούν ακόμη να ενταθούν.
Δέσμευση οικονομικής ενίσχυσης στην εκπαίδευση των κοριτσιών
Η G7 δεσμεύθηκε χθες Σάββατο να διαθέσει σχεδόν τρία δισεκατομμύρια δολάρια για την πρόσβαση στην εκπαίδευση των γυναικών και των κοριτσιών που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση όπως αυτή των προσφύγων, μια πρωτοβουλία που χαιρετίσθηκε από τη νομπελίστρια της Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι.
Ο οικοδεσπότης της συνόδου, ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, δήλωσε πως πρόκειται για «τη σημαντικότερη επένδυση στην εκπαίδευση των γυναικών και των κοριτσιών σε καταστάσεις κρίσης και σύγκρουσης».
Ο Καναδάς θα συμμετάσχει σ’ αυτή την προσπάθεια προσφέροντας 300 εκατομμύρια δολάρια.
Το συνολικό ποσό είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι ήλπιζαν οι φεμινιστικές οργανώσεις που συνάντησαν τον Τριντό στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.
Η Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι, 20 ετών, δήλωσε σε μήνυμά της στο Twitter πως η πρωτοβουλία «δίνει σε περισσότερα κορίτσια την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να έχουν ένα καλύτερο μέλλον».
Η Μαλάλα Γιουσαφζάι είχε διαφύγει από επίθεση των Ταλιμπάν εναντίον της, η οποία παραλίγο να της στοιχίσει τη ζωή και την έκανε παγκόσμιο σύμβολο των δικαιωμάτων των κοριτσιών στην εκπαίδευση.
Στις 9 Οκτωβρίου 2012 τζιχαντιστές του TTP (οι πακιστανοί Ταλιμπάν) είχαν εισβάλει στο σχολικό λεωφορείο με το οποίο επέστρεφε στο σπίτι της μετά τα μαθήματα. Ένας απ’ αυτούς ρώτησε, «Ποιά είναι η Μαλάλα;» και την πυροβόλησε στο κεφάλι.