Σε ύφεση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η γερμανική οικονομία

Διαβάζεται σε 5'
Γερμανία, φωτογραφία αρχείου
Γερμανία, φωτογραφία αρχείου ISTOCK

Στην ύφεση βυθίζεται η Γερμανία, καταγράφοντας συρρίκνωση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2024, ενώ θεωρείτει εξαιρετικά πιθανό να συνεχιστεί και το 2025. Κρίσιμο το πρώτο τρίμηνο.

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2024, μια συνθήκη που αποτυπώνει το βάθος της ύφεσης με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη η χώρα.

Συγκεκριμένα, η γερμανική οικονομία κατέγραψε συρρίκνωση 0,2% για ολόκληρο το έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων, ενώ το τελευταίο τρίμηνο μειώθηκε κατά 0,1%, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Όπως επισημαίνει το Reuters, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι δεν διαφαίνεται άμεση ανάκαμψη.

«Κυκλικές και δομικές επιβαρύνσεις εμπόδισαν μια καλύτερη οικονομική ανάπτυξη το 2024», δήλωσε η πρόεδρος της Στατιστικής Υπηρεσίας, Ρουθ Μπραντ, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των δεδομένων.

Η γερμανική οικονομία πλήττεται από τον ανταγωνισμό, το υψηλό ενεργειακό κόστος και τις αβέβαιες οικονομικές προοπτικές.

Σοβαρά τα προβλήματα για την άλλοτε οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης

Η αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα από το εξωτερικό, το υψηλό κόστος ενέργειας, τα αυξημένα επιτόκια που επιμένουν και οι αβέβαιες οικονομικές προοπτικές άφησαν έντονο το αποτύπωμά τους στη γερμανική οικονομία, δήλωσε η Ρουθ Μπραντ.

Το 2023, η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,3%. Η τελευταία φορά που η χώρα αντιμετώπισε δύο συνεχόμενες χρονιές ύφεσης ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

«Η Γερμανία περνά μακράν τη μεγαλύτερη φάση στασιμότητας στη μεταπολεμική ιστορία της», δήλωσε ο Τίμο Βόλμερσχόιζερ, επικεφαλής προβλέψεων στο Ifo. «Επιπλέον, υστερεί σημαντικά σε διεθνή σύγκριση».

Η Γερμανία έχει εκπέσει από το να είναι η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης σε μία χώρα που υποαποδίδει σε σχέση με τους βασικούς εταίρους της στην ευρωζώνη, αποτελώντας τη μοναδική μεγάλη οικονομία που εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε το περασμένο έτος.

Οι διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο διάσωσης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης αποτέλεσαν τον κύριο λόγο για την κατάρρευση του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς πέρυσι. Η οικονομία παραμένει το κορυφαίο ζήτημα ανησυχίας για τους Γερμανούς ψηφοφόρους.

Η οικονομία της Γερμανίας, που στηρίζεται στις εξαγωγές, αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω της ασθενούς παγκόσμιας ζήτησης και του έντονου ανταγωνισμού, κυρίως από την Κίνα. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,8% το 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι προοπτικές για τις εξαγωγές μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω μετά την ορκωμοσία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει με ευρείς δασμούς στο εμπόριο, σημείωσε ο οικονομολόγος της LBBW, Γενς-Όλιβερ Νίκλασχ.

«Υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι το 2025 θα είναι το τρίτο συνεχόμενο έτος ύφεσης», πρόσθεσε ο Νίκλασχ.

Στα θετικά, η καταναλωτική δαπάνη στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 0,3% το 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, λόγω της επιβράδυνσης του πληθωρισμού και της ανόδου των μισθών, γεγονός που ενίσχυσε την αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Ωστόσο, η κυβέρνηση κατέγραψε έλλειμμα προϋπολογισμού 113 δισεκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας αύξηση περίπου 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με το 2023. Το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης παρέμεινε στο 2,6% του ΑΕΠ το 2024, χωρίς μεταβολή από το προηγούμενο έτος.

Πιθανή η συνέχιση της ύφεσης και το 2025

Ορισμένοι αναλυτές απογοητεύτηκαν από τη συρρίκνωση της οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Εάν το πρώτο τρίμηνο του 2025 καταγράψει αρνητική ανάπτυξη, η οικονομία θα επιστρέψει σε ύφεση, η οποία ορίζεται συνήθως ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης.

«Οι ελπίδες για ελαφρά αύξηση το τέταρτο τρίμηνο διαψεύστηκαν και δεν υπάρχει σημάδι βελτίωσης στο πρώτο τρίμηνο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γιόργκ Κρέμερ.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο ενδέχεται να αναθεωρηθούν στις 30 Ιανουαρίου. «Δεδομένων των αναφορών για βιομηχανικές εταιρείες που σταμάτησαν την παραγωγή τον Δεκέμβριο λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος υποβάθμισης των δεδομένων για το ΑΕΠ», ανέφερε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής στην ING.

Αβεβαιότητα και μελλοντικές προοπτικές

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια τρεις ή τέσσερις φορές φέτος, αλλά ο Κρέμερ εξέφρασε αμφιβολίες για το πόσο αυτό θα βοηθήσει τις γερμανικές επιχειρήσεις, εκτός αν υπάρξει «πραγματική επανεκκίνηση της οικονομικής πολιτικής» μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου.

Η Γερμανία μπορεί να ελπίζει σε ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη μόνο εφόσον υπάρξει σαφήνεια στις οικονομικές, χρηματοοικονομικές και γεωπολιτικές προοπτικές, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Υπουργείου Οικονομίας.

Αν και η μείωση των επιτοκίων και η ελαφρά ανάκαμψη των πραγματικών εισοδημάτων ενδέχεται να ενισχύσουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις στις κατασκευές, σύμφωνα με τη Φραντζίσκα Πάλμας της Capital Economics, αυτά θα αντισταθμιστούν από το υψηλό ενεργειακό κόστος και τη μειωμένη ζήτηση για τα κύρια βιομηχανικά προϊόντα της Γερμανίας, όπως αυτοκίνητα και μηχανήματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα