Σε Ισραηλινό η τιμή!

default image

Την ύψιστη τιμή από τους Γερμανούς εκδότες έλαβε ο γνωστός Ισραηλινός συγγραφέας Νταβίντ Γκρόσμαν για τα έργα του για τη Μέση Ανατολή και την κατάσταση η οποία επικρατεί εκεί.

Το Βραβείο Ειρήνης 2010, την ανώτατη γερμανική λογοτεχνική διάκριση απένειμε στον Ισραηλινό συγγραφέα Νταβίντ Γκρόσμαν, η Ένωση Εκδοτών της Γερμανίας.

“Τα βιβλία του δείχνουν πως ο φαύλος κύκλος της βίας, του μίσους και του εκτοπισμού στη Μέση Ανατολή μπορεί να τερματιστεί μέσω της αυτοσυγκράτησης και της δύναμης του λόγου”, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η επιτροπή του βραβείου.

Πριν λίγες μόλις εβδομάδες, ο Νταβίντ Γκρόσμαν σε άρθρα του στην ιταλική La Republicca είχε στηλιτεύσει την αντίδραση του ισραηλινού στρατού απέναντι στους ακτιβιστές οι οποίοι είχαν επιχειρήσει να σπάσουν τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας:

«Πόσο ανασφαλές και φοβισμένο πρέπει να αισθάνεται ένα έθνος για να συμπεριφερθεί όπως συμπεριφέρθηκε το Ισραήλ! Προσφεύγοντας σε υπερβολική χρήση βίας, σκότωσε και τραυμάτισε αμάχους έξω από τα χωρικά του ύδατα, συμπεριφερόμενο σαν συμμορία πειρατών. Είναι σαφές ότι ορισμένοι από τους ακτιβιστές δεν ήταν ειρηνιστές με ανθρωπιστικά κίνητρα. Όπως είναι επίσης σαφές ότι οι απόψεις μερικών από αυτούς σχετικά με την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ είναι απαράδεκτες. Αυτή την ώρα, όμως όλα αυτά είναι άσχετα. Οι απόψεις δεν τιμωρούνται με την ποινή του θανάτου. Η δράση που ανέλαβε το Ισραήλ εναντίον του στολίσκου δεν είναι παρά η συνέχεια του παρατεταμένου και άδικου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.
Και ο αποκλεισμός αυτός δεν είναι παρά η φυσιολογική προέκταση της επιθετικής και αλαζονικής προσέγγισης της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία είναι αποφασισμένη να κάνει το βίο αβίωτο σε ενάμιση εκατομμύριο αθώους κατοίκους της Γάζας, προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση ενός στρατιώτη…».

Αξίζει πραγματικά να σημειωθεί πως ο Γκρόσμαν είχε χάσει το 2006 το νεαρό γιο του Ούρι, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του Ισραηλινού στρατού στο Λίβανο, εναντίον της Χεζμπολάχ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα