Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού το Ισραήλ -Το Ιράν κι οι σύμμαχοί του υπόσχονται αντίποινα

Διαβάζεται σε 5'
Στιγμιότυπο από την κηδεία του ηγέτη της Χαμάς
Στιγμιότυπο από την κηδεία του ηγέτη της Χαμάς (AP Photo/Vahid Salemi)

Οι φόβοι για κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή εντείνονται. Το Ιράν και οι σύμμαχοί του υπόσχονται αντίποινα και το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο για παν ενδεχόμενο.

Με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή να είναι καταιγιστικές ώρα με την ώρα, Ιρανοί αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν στην Τεχεράνη σήμερα, Πέμπτη (1/8) με συμμάχους τους από Ιράν, Λίβανο, Ιράκ και Υεμένη, προκειμένου να συζητήσουν πιθανά αντίποινα κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία Χανίγια, όπως αποκάλυψαν πέντε πηγές που έχουν γνώση των εξελίξεων στο Reuters.

Σημειώνεται πως τόσο η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, την Τετάρτη (30/7) όσο και η δολοφονία ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ την Τρίτη (29/7) έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες για κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Να επισημανθεί, ωστόσο, ότι για τον θάνατο του διοικητή της λιβανέζικης οργάνωσης την ευθύνη ανέλαβε το Ισραήλ, αλλά δεν έκανε το ίδιο για τον Χανίγια, παρά τις κατηγορίες Ιράν και Χαμάς.

Σύμφωνα με το Reuters σήμερα αναμένεται να συναντηθούν εκπρόσωποι της παλαιστινιακής Χαμάς, της Χεζμπολάχ, των Χούθι και ένοπλων δυνάμεων του Ιράκ.

“Το Ιράν και τα μέλη της αντίστασης θα συναντηθούν για να βρουν τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο για αντίποινα κατά του σιωνιστικού καθεστώτος Ισραήλ”, δήλωσε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος, με άμεση γνώση της συνάντησης.

Άλλος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ακόμη ότι το παρών θα δώσει και ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ανώτερα μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.

“Ο τρόπος με τον οποίο το Ιράν και ο άξονας της αντίστασης θα αντιδράσουν εξετάζεται επί του παρόντος … Αυτό θα συμβεί σίγουρα και το σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ αναμφίβολα θα το μετανιώσει“, δήλωσε την Πέμπτη στην κρατική τηλεόραση ο στρατηγός Μοχάμαντ Μπακέρι, αρχηγός του επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο δηλώνει το Ισραήλ

Ο αρχηγός της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας Τόμερ Μπαρ, μιλώντας σε τελετή αποφοίτησης στρατιωτικών στο Ισραήλ αργά την Τετάρτη (30/7), προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα δράσει εναντίον οποιουδήποτε σχεδιάζει να βλάψει τους πολίτες του.

Είμαστε επίσης ισχυρά προετοιμασμένοι στην άμυνα. Εκατοντάδες στρατιώτες της αεράμυνας, μαζί με το προσωπικό εναέριου ελέγχου, είναι σταθμευμένοι σε όλη τη χώρα και έτοιμοι να εκτελέσουν την αποστολή τους”, δήλωσε ο Μπαρ.

Associated Press

Παράλληλα, σήμερα, Πέμπτη (1/8), ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, διαμήνυσε ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

«Το Ισραήλ είναι καλά προετοιμασμένο για κάθε ενδεχόμενο, τόσο από αμυντική όσο και από επιθετική άποψη», είπε συγκεκριμένα, μετά την επίσκεψή του στην έδρα της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου του στρατού, που είναι αρμόδια για την πολιτική προστασία. «Θα επιβάλουμε πολύ βαρύ τίμημα για οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον μας, απ’ οπουδήποτε και αν προέρχεται», επανέλαβε.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios, που επικαλείται μια πηγή προσκείμενη στο πρωθυπουργικό γραφείο, ο Νετανιάχου θα συνομιλήσει αργότερα τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και το αντικείμενο της συζήτησής τους θα είναι η κλιμακούμενη ένταση στη Μέση Ανατολή.

Την ίδια στιγμή, το ισραηλινό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας προειδοποίησε σήμερα τους Ισραηλινούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό, τονίζοντας ότι το Ιράν ή οι σύμμαχοί του, Χαμάς και Χεζμπολάχ, ενδέχεται να στοχοποιήσουν ισραηλινά ή εβραϊκά ιδρύματα εκτός Ισραήλ.

Χεζμπολάχ: “Ο πόλεμος με το Ισραήλ εισήλθε σε νέα φάση”

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της λιβανέζικης ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δήλωσε σήμερα ότι ο πόλεμος με το Ισραήλ εισήλθε σε νέα φάση, προειδοποιώντας ότι η οργάνωση θα απαντήσει σίγουρα στη δολοφονία ενός ανώτατου διοικητή της Χεζμπολάχ από ισραηλινή επίθεση.

Ο Νασράλα επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η οργάνωση δεν ευθύνεται για την φονική επίθεση με ρουκέτα το Σάββατο που οδήγησε στον θάνατο παιδιών στα κατεχόμενα και προσαρτημένα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Όπως είπε, η Χεζμπολάχ θα παραδεχόταν αν έκανε λάθος και σκότωνε αμάχους.

Απευθυνόμενος στους Ισραηλινούς που γιόρτασαν τις δύο δολοφονίες, είπε “Γελάστε λίγο και θα κλάψετε πολύ“, προσθέτοντας πως το Ισραήλ“θα πρέπει να περιμένει την οργή των έντιμων ανθρώπων της περιοχής”, ενώ υπαινίχθηκε και μια πιθανή απάντηση στις ΗΠΑ.

“Στρατιωτική απάντηση” υπόσχονται και οι Χούθι

Ο ηγέτης των ανταρτών της Υεμένης, ο Αμπντελ Μαλίκ αλ-Χούθι, υποσχέθηκε σήμερα ότι θα δοθεί “στρατιωτική απάντηση” στην “επικίνδυνη κλιμάκωση” που προκάλεσε το Ισραήλ, όπως ο ίδιος τόνισε, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

“Είναι ξεκάθαρη η θέση μας για τα εγκλήματα αυτα”, δήλωσε ο ηγέτης του φιλοϊρανικού κινήματος των ανταρτών Χούθι σε τηλεοπτική του ομιλία. “Πρέπει να υπάρξει στρατιωτική απάντηση σε αυτά τα εγκλήματα, τα οποία είναι επικίνδυνα, θρασύτατα και συνιστούν μεγάλη κλιμάκωση εκ μέρους του ισραηλινού εχθρού”, συνέχισε.

Στην ομιλία του σήμερα, ο Αμπντελ Μαλίκ αλ-Χούθι χαρακτήρισε τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς “κατάφωρη και σαφή παραβίαση όλων των κανόνων και όλων των αρχών”. Σχολιάζοντας επίσης τον θάνατο του στρατιωτικού ηγέτη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Φουάντ Σουκρ, ο οποίος σκοτώθηκε την Τρίτη κοντά στη Βηρυτό σε πλήγμα, την ευθύνη για το οποίο ανέλαβε το Ισραήλ, ο ηγέτης των ανταρτών κατήγγειλε “ολοφάνερη επιθετικότητα και επικίνδυνη κλιμάκωση”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα