Σε “νέα όρια” οι δεσμοί της Ρωσίας με την Κίνα – Αυξάνεται η ανησυχία της Δύσης
Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση Πούτιν με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας ενώ προβλέπεται και επίσκεψη του Κινέζου ομολόγου του. "Επί ποδός" οι ΗΠΑ. Τι υποστηρίζουν ειδικοί για τη στάση της ασιατικής χώρας.
- 22 Φεβρουαρίου 2023 20:00
Σε “νέα σύνορα” έχουν φτάσει οι σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα, όπως δήλωσε την Τετάρτη (22/02) ο Βλαντιμίρ Πούτιν, την ώρα που οι αυξάνονται οι ανησυχίες των ΗΠΑ ότι το Πεκίνο μπορεί να παράσχει υλική υποστήριξη στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι προμήθειες όπλων της Κίνας στη Ρωσία θα απειλούσαν μια πιθανή κλιμάκωση του πολέμου, με αντιπαράθεση Ρωσίας – Κίνας από τη μία πλευρά και Ουκρανίας – στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, από την άλλη.
Ο Πούτιν καλωσόρισε τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας, Γουάνγκ Γι, στο Κρεμλίνο, λέγοντάς του ότι το διμερές εμπόριο ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο και θα μπορούσε σύντομα να φτάσει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, από 185 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.
“Περιμένουμε επίσκεψη του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Ρωσία, έχουμε συμφωνήσει σε αυτό“, είπε ο Πούτιν. “Όλα προχωρούν, εξελίσσονται. Φτάνουμε σε νέα σύνορα”, πρόσθεσε.
Ο Γουάνγκ είπε στον Πούτιν ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών άντεξαν την πίεση από μια ασταθή διεθνή κατάσταση και ότι οι κρίσεις προσφέρουν ορισμένες ευκαιρίες.
Η σχέση μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, είπε ο Γουάνγκ μέσω διερμηνέα, δεν στρεφόταν εναντίον οποιουδήποτε τρίτου μέρους, αλλά και “δεν θα υποκύψει στις πιέσεις τρίτων“, δήλωση που αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Μαζί υποστηρίζουμε την πολυπολικότητα και τον εκδημοκρατισμό στις διεθνείς σχέσεις», είπε ο Γουάνγκ στον Πούτιν. «Αυτό ανταποκρίνεται πλήρως στην πορεία του χρόνου και της ιστορίας. Ανταποκρίνεται επίσης στα συμφέροντα της πλειοψηφίας των χωρών».
Ο Γουάνγκ συνάντησε νωρίτερα τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας ότι ανυπομονούσε να συνάψει νέες συμφωνίες κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής λεπτομέρειες για τις συμφωνίες.
Ζαχάροβα: Δεν συζητήθηκε κάποιο κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι δεν συζήτησαν το υποτιθέμενο κινεζικό σχέδιο για την επίλυση της σύρραξης στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η Μόσχα.
«Παρατηρούμε δηλώσεις ορισμένων Δυτικών πολιτικών και ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης αναφορικά με κάποιου είδους “κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο”. Ως συνήθως, διαστρεβλώνουν την πραγματική εικόνα», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
«Οι Κινέζοι εταίροι μας μάς ενημέρωσαν για τις απόψεις τους σχετικά με τις βαθύτερες αιτίες της ουκρανικής κρίσης καθώς και για την προσέγγισή τους για μια πολιτική διευθέτηση. Δεν υπήρξε καμία συζήτηση κάποιου ξεχωριστού (ειρηνευτικού) σχεδίου», πρόσθεσε.
Σι και Πούτιν
Όταν ο Σι συνάντησε τον Πούτιν λίγο πριν η Ρωσία στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, σφράγισαν μια συνεργασία “χωρίς όρια” που προκάλεσε ανησυχία στη Δύση.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου της Ρωσίας, μια από τις βασικές πηγές εσόδων για τα κρατικά ταμεία της Μόσχας.
Για τον Πούτιν, η υποστήριξη της μεγάλης δύναμης της Κίνας εν μέσω της μεγαλύτερης αντιπαράθεσης με τη Δύση από την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, του επιτρέπει να θεωρήσει την απομόνωση της Ρωσίας στη Δύση ως κλίση προς την Ασία, όπως αναφέρει το Reuters.
Για τον Σι, η Ρωσία εξαρτάται πλέον από την Κίνα περισσότερο από ποτέ. Κάποτε ηγέτης της παγκόσμιας κομμουνιστικής ιεραρχίας, η Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 είναι τώρα μικρότερος εταίρος σε μια ανανεωμένη Κίνα που ήδη πρωτοστατεί σε πολλές τεχνολογίες του 21ου αιώνα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν το Σάββατο προειδοποίησε τον Γουάνγκ για συνέπειες εάν η Κίνα παράσχει υλική υποστήριξη στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας σε συνέντευξη μετά τη συνάντηση τους ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει όπλα στη Μόσχα.
Το Πεκίνο αρνήθηκε ότι παρείχε στρατιωτική υποστήριξη στη Ρωσία.
Ερωτηθείς για το θέμα της κινεζικής βοήθειας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι ήδη οι εκπρόσωποι του Πεκίνου έχου απαντήσει με αυτό. «Έχουν ήδη απαντήσει σε αυτή την ερώτηση, στην πραγματικότητα το έχουν διαψεύσει σθεναρά. Δεν υπάρχει τίποτα να προσθέσουμε εδώ».
Μετά τις προειδοποιήσεις του Μπλίνκεν, για τις οποίες δεν παρείχε αποδεικτικά στοιχεία, η Κίνα είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σε θέση να έχουν απαιτήσεις.
«Ανεξάρτητα από το πώς αλλάζει η διεθνής κατάσταση, η Κίνα ήταν και παραμένει δεσμευμένη, μαζί με τη Ρωσία, να καταβάλει προσπάθειες για να διατηρήσει τη θετική τάση στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων», είπε ο Γουάνγκ στον Λαβρόφ.
Ο Γουάνγκ είπε ότι θα εργαστεί για να «ενδυναμώσει και να εμβαθύνει» τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου.
Ο Σι στάθηκε στο πλευρό του Πούτιν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αντιστεκόμενος στην πίεση της Δύσης να απομονώσει τη Μόσχα. Το κινεζο-ρωσικό εμπόριο έχει αυξηθεί στα ύψη μετά την εισβολή στην Ουκρανία και η Ρωσία έχει ενισχύσει τις εξαγωγές πετρελαίου σε ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
“Νέος Ψυχρός πόλεμος με την Κίνα”
«Η Κίνα έχει μια δύσκολη απόφαση να λάβει», δήλωσε ο επικεφαλής πολιτικός επιστήμονας του Ατλαντικού Συμβουλίου Μάθιου Κρένιγκ στο Fox News. «Θέλουν να κερδίσει η Ρωσία. Από την άλλη πλευρά, δεν θέλουν να χάσουν την οικονομική τους πρόσβαση στην Ευρώπη», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οποιοδήποτε έθνος, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, θα αντιμετωπίσει γρήγορες και αυστηρές οικονομικές κυρώσεις εάν αποδειχτεί ότι βοηθά την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.
Οι εμπειρογνώμονες της διεθνούς ασφάλειας συμφωνούν ότι η Κίνα προσπαθεί να «επιφέρει μια ισορροπία» μεταξύ της διατήρησης των οικονομικών της συμφερόντων και της επιθυμίας της να δει τις ΗΠΑ να πέφτουν στην παγκόσμια ιεραρχία.
«Η Κίνα χρειάζεται τη Ρωσία για να τη βοηθήσει να αλλάξει την παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες», δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ Μάικλ Ράιαν. «[Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν] είναι ο εταίρος [του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ] στην προσπάθεια να υπονομεύσει την επιρροή των ΗΠΑ στον κόσμο και να δείξει ότι η απολυταρχία και όχι η δημοκρατία είναι η ανώτερη μορφή διακυβέρνησης».
Ο Ράιαν εξήγησε ότι η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας οφείλεται στο κοινό συμφέρον της Μόσχας και του Πεκίνου να δουν τη δυτική επιρροή να μειώνεται για να ενισχύσουν τις παγκόσμιες φιλοδοξίες τους, ιδιαίτερα στο νότιο ημισφαίριο.
Αλλά οι συνέπειες της κινεζικής βοήθειας προς τη Ρωσία θα μπορούσαν να έχουν παγκόσμιες συνέπειες.
Οι αναλυτές ασφαλείας έχουν από καιρό υποστηρίξει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι κάτι περισσότερο από την επιβίωση του Κιέβου, είναι ένας πόλεμος μεσολάβησης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Η παροχή όπλων στη Ρωσία θα είχε προφανείς συνέπειες και θα άλλαζε τη δυναμική στο πεδίο της μάχης, καθιστώντας δυσκολότερη τη νίκη της Ουκρανίας.
«Αυτό θα αύξανε τις πιθανότητες ο πόλεμος στην Ουκρανία να γίνει ακόμη πιο παρατεταμένος», εξήγησε ο Τζέιμς Άντερσον, πρώην υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για την πολιτική κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ. «Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να εξαπλωθεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης».
Το Ιράν και η Βόρεια Κορέα έχουν ήδη παράσχει κάποιο όπλο στη Μόσχα και η συνεισφορά με drone της Τεχεράνης επέτρεψε στη Ρωσία να χτυπήσει τον μοναδικό τομέα, στον οποίο η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να την νικήσει αποτελεσματικά – την αεράμυνα.
Αλλά η Ρωσία χρειάζεται πυρομαχικά, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα. Τομέας στον οποίο η Κίνα θα μπορούσε να παρέμβει και να αλλάξει την πορεία του πολέμου.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η εμπλοκή της Κίνας στον πόλεμο θα έκανε περισσότερα από το να βοηθήσει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, αλλά θα μεταμορφωνόταν σε έναν νέο «Ψυχρό Πόλεμο με την Κίνα».
«Πραγματικά θα μετατρεπόταν περισσότερο σε μια παγκόσμια μάχη με αντιπροσώπους μεταξύ δημοκρατιών από τη μία πλευρά – των Ηνωμένων Πολιτειών και των δημοκρατικών συμμάχων τους με τους Ευρωπαίους και της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας που υποστηρίζουν φυσικά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας – και μετά από την άλλη πλευρά της Ρωσίας, Βόρειας Κορέ, Ιράν και Κίνας», είπε ο Κρένινγκ.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι απίθανο η σύγκρουση να οδηγήσει σε άμεσο χερσαίο πόλεμο μεταξύ των στρατευμάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας και των κινεζικών δυνάμεων – αν και η σύγκρουση που αναπτύσσεται για την Ταϊβάν θα μπορούσε να είναι διαφορετική ιστορία.
«Η [Κίνα] δεν θέλει να δει τη Ρωσία να αποτυγχάνει γιατί προμηνύει… δυτική υποστήριξη όσον αφορά το σενάριο της Ταϊβάν», δήλωσε στο Fox News ο Χάινο Κλινκ, πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας για την Ανατολική Ασία υπό την κυβέρνηση Τραμπ.
Ο Κλινκ είπε ότι η αποκάλυψη ότι η Κίνα σκέφτεται να εξοπλίσει τη Ρωσία υπογραμμίζει ότι υπάρχουν συζητήσεις στο Πεκίνο για το πώς πρέπει να ενεργήσει και τον «στρατηγικό λογισμό» των ενεργειών του.
“Τι είναι πιο σημαντικό για την Κίνα: η διασφάλιση της ρωσικής επιτυχίας;” ρώτησε. “Ή να είναι μέρος μιας διεθνούς τάξης;“
Τελικά οι ειδικοί συμφωνούν ότι η Κίνα πρέπει να εξετάσει εάν θα επηρεαστεί πιο αρνητικά από τις στρατηγικές επιπτώσεις μιας ρωσικής αποτυχίας και τη θέση του συμμάχου της στην παγκόσμια σκηνή ή τις οικονομικές επιπτώσεις που θα επηρεάσουν άμεσα το Πεκίνο.
«Αυτές οι εσωτερικές επιπτώσεις είναι πάντα αυτές που οδηγούν τη λήψη αποφάσεων στην Κίνα», υποστήριξε ο Κλινκ.
Ο Άντερσον επεσήμανε επίσης ότι η Δύση θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει με οικονομικές επιπτώσεις εάν η Κίνα εμπλακεί στην πολεμική προσπάθεια.
«Αυτό θα ήταν ένα πραγματικό τεστ της δυτικής ενότητας, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκτεταμένες εμπορικές σχέσεις με την Κίνα και ορισμένοι από τους συμμάχους και εταίρους μας μπορεί κάλλιστα να είναι απρόθυμοι να τους θέσουν σε κίνδυνο με κυρώσεις», είπε. «Οτιδήποτε λιγότερο από μια τεράστια προσπάθεια επιβολής κυρώσεων πιθανότατα θα αποτύχει».
«Η ιστορία δείχνει ότι οι κυρώσεις που επιβάλλονται με αποσπασματικό τρόπο έχουν κακή ιστορία ως προς την πρόκληση καλής συμπεριφοράς σε κακούς ηθοποιούς», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις