Σε νοσοκομείο της Βραζιλίας ο Νόαμ Τσόμσκι – Αναρρώνει από εγκεφαλικό

Διαβάζεται σε 2'
Νόαμ Τσόμσκι
Νόαμ Τσόμσκι AP

Σε νοσοκομείο του Σάο Πάολο μεταφέρθηκε ο Νόαμ Τσόμσκι προκειμένου να αναρρώσει από εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι αντιδράσεις του στις εικόνες από τη Γάζα

Ο διανοούμενος, γλωσσολόγος και ακτιβιστής, Νόαμ Τσόμσκι νοσηλεύεται στη γενέτειρα της συζύγου του, τη Βραζιλία, για να αναρρώσει από το σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη πριν από ένα χρόνο, όπως επιβεβαίωσε η ίδια την Τρίτη (.

Η Βαλέρια Τσόμσκι ανέφερε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι ο 95χρονος σύζυγός της βρίσκεται σε νοσοκομείο του Σάο Πάολο, όπου τον πήγε με αεροσκάφος ασθενοφόρου μαζί με δύο νοσοκόμες, όπως αναφέρει το AP, μόλις μπόρεσε να ταξιδέψει πιο εύκολα από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο του Ιουνίου 2023. Το ζευγάρι έχει κατοικία εκεί από το 2015.

Η σύντροφος του κ. Τσόμσκι επιβεβαίωσε τις λεπτομέρειες γύρω από ένα δημοσίευμα τη Δευτέρα στη βραζιλιάνικη εφημερίδα Folha de S. Paulo, το οποίο ανέφερε ότι ο σύζυγός της δυσκολεύεται να μιλήσει και ότι έχει επηρεαστεί η δεξιά πλευρά του σώματός του. Τον επισκέπτεται καθημερινά νευρολόγος, λογοθεραπευτής και πνευμονολόγος.

Η Βαλέρια Τσόμσκι δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο σύζυγός της παρακολουθεί τις ειδήσεις και όταν βλέπει εικόνες από τον πόλεμο στη Γάζα, σηκώνει το αριστερό του χέρι σε μια χειρονομία θρήνου και θυμού.

Ο Νόαμ Τσόμσκι, σύμβολο διαμαρτυρίας και αντίστασης, είναι ένας σημαίνων ακτιβιστής και κριτικός που έχει συχνά αμφισβητήσει την πολιτική των ΗΠΑ για μια σειρά από ενέργειες, από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Κεντρική Αμερική, όπως επίσης και στα ΜΜΕ. Τα βιβλία και τα δοκίμιά του διαβάζονται και αποτελούν σημείο συζήτησης από εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο Τσόμσκι ήταν επί μακρόν μέλος του διδακτικού προσωπικού του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης. Το 2017 εντάχθηκε στο Κολέγιο Κοινωνικών και Συμπεριφορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στην Τούσον, όπου σήμερα αποτελεί βραβευμένο καθηγητή Γλωσσολογίας, στην έδρα Agnese Helms Haury.

Μεταμόρφωσε τη μελέτη της γλωσσολογίας με το βιβλίο-ορόσημο του 1957, “Syntactic Structures“, στο οποίο έγραψε ότι οι άνθρωποι δεν μαθαίνουν απλώς τη γλώσσα αλλά γεννιούνται με μια έμφυτη ικανότητα που εξηγεί πώς μπορούν να διατυπώνουν και να κατανοούν προτάσεις που δεν έχουν ξαναδεί ή ακούσει ποτέ πριν.

Η Βαλέρια Τσόμσκι δήλωσε επίσης στη Folha de S. Paulo ότι σκέφτεται να μετακομίσει σε ένα διαμέρισμα κοντά στην παραλία του Ρίο ντε Τζανέιρο, αφού διάβασε ότι η διαβίωση σε ένα ηλιόλουστο μέρος μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα