Σε πανικό ο Ερντογάν: Ξηλώνει 3000 ένστολους

Σε πανικό ο Ερντογάν: Ξηλώνει 3000 ένστολους
Τρίμηνη παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία AP

Εκτός ενόπλων δυνάμεων 3.000 άτομα, που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Γκιουλέν. Η απόφαση ήρθε "πακέτο" με τις πρόωρες εκλογές

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη την παράταση για άλλους τρεις μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης η οποία τέθηκε σε ισχύ λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Η απόφαση ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση από τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της διεξαγωγής πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 24 Ιουνίου. Οι εκλογές θα διεξαχθούν με τη χώρα να τελεί υπό την ισχύ του συγκεκριμένου μέτρου.

Εκτός ενόπλων δυνάμεων 3.000 άτομα

Οι τουρκικές αρχές αναγνώρισαν 3000 ανθρώπους που υπηρετούν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων και που πιστεύεται ότι έχουν διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί, προσθέτοντας ότι τα πρόσωπα αυτά θα αποταχθούν εντός των επόμενων ημερών. 

Ο Τσανικλί, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό NTV, ανέφερε ότι τα πρόσωπα αυτά, τα οποία βαρύνονται με υποψίες ότι σχετίζονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, θα απολυθούν από τις θέσεις τους με την έκδοση ενός έκτακτου διατάγματος που θα υποβληθεί προς έγκριση στον πρωθυπουργό. 

«Αποκαλύψαμε μια δομή 3000 προσώπων στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων. Εντός των επόμενων ημερών, θα απολυθούν βάσει ενός νομοθετικού διατάγματος» είπε ο Τούρκος υπουργός, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. 

Οι τουρκικές αρχές έχουν προβεί σε μαζικές εκκαθαρίσεις εντός των κρατικών θεσμών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που διαπράχθηκε τη νύχτα της 15ης- 16ης Ιουλίου 2016. Η Άγκυρα κατηγορεί τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ότι ήταν ο εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Ωστόσο, ο Γκιουλέν, που διαμένει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ εδώ και περίπου 20 χρόνια, αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη. 

Έκτοτε περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι συνελήφθησαν και περισσότεροι από 140.000 απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που τέθηκε σε ισχύ την 20η Ιουλίου του 2016 και έκτοτε παρατείνεται. Η αντιπολίτευση και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποδοκιμάζουν το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, κατηγορώντας την τουρκική κυβέρνηση ότι το χρησιμοποιεί για να φιμώσει κάθε επικριτική φωνή. Η έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, η οποία δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη, ζητά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης «χωρίς καθυστέρηση». 

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν επηρέασε παρά μόνο τις τρομοκρατικές οργανώσεις, τους τρομοκράτες και όσους τους υποστηρίζουν» διαβεβαίωσε σήμερα ο Τσανικλί. «Ουδείς άλλος δεν επηρεάστηκε» υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες για τις εκλογές

Το τουρκικό Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) ολοκλήρωσε όλες τις προετοιμασίες για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 24 Ιουνίου που κήρυξε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αναμένει την έγκριση του κοινοβουλίου, δήλωσε ο πρόεδρος ου Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος του YSK, ο Σαντί Γκιουβέν, δήλωσε ότι το Συμβούλιο θα εξετάσει τις προϋποθέσεις για το δικαίωμα συμμετοχής και θα καθορίσει στις επόμενες μέρες ποια κόμματα μπορούν να λάβουν μέρος στις εκλογές.

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το εθνικιστικό MHP θα παρουσιάσουν αργότερα την Τετάρτη την πρόταση για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στο κοινοβούλιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα