Σε θετικό κλίμα ο πρώτος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ – Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα
Διαβάζεται σε 2'
Πάνω από δύο ώρες διήρκησαν οι συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα. Αναμένονται νέες επαφές την προσεχή εβδομάδα.
- 12 Απριλίου 2025 18:54
Σπάνιες συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν ολοκληρώθηκαν στο Ομάν, με την Τεχεράνη να υπογραμμίζει ένα “εποικοδομητικό κλίμα” κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με την Ουάσινγκτον.
Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί και ο Στιβ Γουίτκοφ, ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, “συνομίλησαν σε εποικοδομητικό κλίμα με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό”, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, διευκρινίζοντας ότι ένας διαμεσολαβητής από το Ομάν ηγήθηκε των διαβουλεύσεων.
Το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες διεξήγαγαν σήμερα επί δυόμισι ώρες σπάνιες συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στο Ομάν, θα συνεχίσουν “την προσεχή εβδομάδα” τις συνομιλίες τους, σύμφωνα με την ιρανική διπλωματία.
Ο Αμπάς Αραγτσί και ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ “συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες την προσεχή εβδομάδα”, αναφέρει ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς να διευκρινίζει τον τόπο. Οι Αραγτσί και Γουίτκοφ είχαν “ολιγόλεπτη” απευθείας συνομιλία, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν Μπαντρ αλ Μπουσάιντι, ο οποίος είχε ρόλο μεσολαβητή κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, δήλωσε ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε “εγκάρδιο κλίμα”.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ομάν πρόσθεσε ότι “είναι περήφανος” που είχε ρόλο μεσολαβητή στις συνομιλίες μεταξύ του Ιρανού ομόλογου του Αμπάς Αραγτσί και του Στιβ Γουίτκοφ “προκειμένου να ξεκινήσει μια διαδικασία διαλόγου και διαπραγμάτευσης, με κοινό στόχο την επίτευξη δίκαιης και δεσμευτικής συμφωνίας”, μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις τα τελευταία 45 χρόνια.