Σε τρεις επιστήμονες το Νόμπελ Ιατρικής – Φυσιολογίας
Το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής - Φυσιολογίας για το 2019 δόθηκε από κοινού σε τρεις επιστήμονες για την έρευνά τους στην αντίδραση των κυττάρων στα διάφορα αποθέματα οξυγόνου.
- 07 Οκτωβρίου 2019 13:21
Στους Γουίλιαμ Καελίν, Πίτερ Ρατκλίφ και Γκρεγκ Σεμένζα απονεμήθηκε το Νόμπελ Ιατρικής – Φυσιολογίας για το 2019, λόγω των ανακαλύψεών τους στην έρευνα για την αντίδραση των κυττάρων στα διάφορα αποθέματα οξυγόνου.
Το Βραβείο Νόμπελ δόθηκε από κοινού στους τρεις επιστήμονες, ενώ η Βασιλική Ακαδημία της Σουηδίας δήλωσε πως το έργο τους άνοιξε έναν δρόμο για την καταπολέμηση της αναιμίας, του καρκίνου και πολλών ακόμη ασθενειών”.
Όπως έγραψαν στον επίσημο λογαριασμό των Βραβείων Νόμπελ στο Twitter:
“Το Νόμπελ Φυσιολογίας – Ιατρικής απονεμήθηκε από κοινού στους Γουίλιαμ Καελίν, Πίτερ Ρατκλίφ και Γκρεγκ Σεμένζα για την ανακάλυψη στο πώς αντιδρούν και προσαρμόζονται στα διαθέσιμα επίπεδα οξυγόνου αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της διοργανώτριας αρχής.”
Η τελετή απονομής αναμένεται να διεξαχθεί στις 10 Δεκεμβρίου, στη Στοκχόλμη.
Η έρευνα
Η έρευνα των τριών επιστημόνων αφορά το πώς το σώμα ανταποκρίνεται στις αλλαγές στα επίπεδα οξυγόνου, κάτι που αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές διαδικασίες και λειτουργίες του οργανισμού.
Στην έρευνά τους, η οποία διήρκεσε περισσότερο από δύο δεκαετίες, οι επιστήμονες μελέτησαν διαφορετικές πτυχές του τρόπου με τον οποίο τα κύτταρα στο σώμα αρχικά νόησαν και στη συνέχεια ανταποκρίθηκαν στο χαμηλό οξυγόνο, ένα αέριο που είναι κρίσιμο για τη μετατροπή της τροφής σε χρήσιμη ενέργεια.
Όταν η ποσότητα του διαθέσιμου οξυγόνου στα κύτταρα πέφτει, τα επίπεδα ενός συμπλέγματος πρωτεϊνών που ονομάζεται HIF αυξάνεται. Αυτό ενισχύει τη δραστηριότητα ενός γονιδίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ερυθροποιητίνης (ΕΡΟ), μιας ορμόνης που με τη σειρά της ενισχύει τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Η ανακάλυψη έχει ήδη οδηγήσει σε πιθανά φάρμακα που στοχεύουν στη θεραπεία της αναιμίας, τα οποία “ξεγελούν” το σώμα και το κάνουν να στέλνει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια που φέρουν οξυγόνο. Άλλα φάρμακα που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο σ’ αυτή τη βιολογική διαδικασία αναμένεται να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου και τη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων.