Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Το αληθινό δράμα, είναι εκείνο των παιδιών

Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Το αληθινό δράμα, είναι εκείνο των παιδιών
Το κοριτσάκι που γεννήθηκε στα ερείπια της πενταόροφης πολυκατοικίας στη Συρία, όπου ζούσε με τους γονείς και τα αδέλφια του AP PHOTO/GHAITH ALSAYED

Η Aya και ο Tariq είναι μόνο δύο από τα πολλά παιδιά στην Τουρκία και τη Συρία που έχουν μείνει ορφανά μετά τον σεισμό. Σήμα κινδύνου από την UNICEF.

Για ένα μωρό, η ζωή του ξεκίνησε μέσα στο χάος και την καταστροφή την περασμένη εβδομάδα. Ο λόγος για τη μικρή Aya -όνομα που πήρε από τους γιατρούς- που λαμβάνει φροντίδα σε νοσοκομείο της πόλης Αφρίν, στη Συρία, μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Οι εικόνες από την επιχείρηση διάσωσής της έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, σε μια από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες που αναδύθηκαν μέσα από τα συντρίμμια.

Δέκα ώρες μετά το “χτύπημα” του Εγκέλαδου, τα κλάματα του βρέφους βοήθησαν στον εντοπισμό του. Ήταν ακόμα συνδεδεμένο με τη μητέρα του, με τον ομφάλιο λώρο. Εκείνη όμως, ήταν νεκρή. Όπως και ο πατέρας και τα τέσσερα αδέλφια του μωρού.

Η διαδικασία υιοθεσίας

Τα αιτήματα για υιοθεσία της μικρής ανά τον κόσμο είναι αρκετά, ωστόσο την κηδεμονία της, μόλις λάβει εξιτήριο, αναμένεται να αναλάβει ο θείος της, ο Salah al-Badran, παρά το γεγονός ότι το σπίτι του καταστράφηκε από τον σεισμό.

Σύμφωνα με τη UNICEF, η διαδικασία υιοθεσίας δεν πρέπει ποτέ να γίνεται αμέσως μετά από μια κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

“Μέχρι να εξακριβωθεί πού βρίσκεται ο γονέας ενός παιδιού ή άλλα μέλη από το στενός περιβάλλον της οικογένειας, θεωρούμε πως όλα τα παιδιά έχουν ζωντανούς στενούς συγγενείς” δηλώνει στο CNN ο Τζο Ινγκλις, ειδικός της UNICEF σε θέματα έκτακτης ανάγκης. “Πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για επανένωση των παιδιών με τις οικογένειές τους”.

Δυστυχώς, η Aya δεν είναι το μόνο παιδί που βρίσκεται μόνο του στο νοσοκομείο επειδή τα ίχνη της οικογένειας αγνοούνται.

Ο 3χρονος Tariq Haidar ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια του σπιτιού του στο Jandaris της βόρειας Συρίας, 42 ώρες μετά τον σεισμό. Αμέσως, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν το αριστερό του πόδι.

Η οικογένειά του δεν επέζησε. “Ανέσυραν, πριν από αυτόν, τον πατέρα του και δύο από τα αδέλφια του νεκρούς” λέει ο Malek Qasida, νοσηλευτής που ανέλαβε την φροντίδα του μικρού. Η σορός της μητέρας του και τους τρίτου αδελφού του ανασύρθηκαν αργότερα από τα συντρίμμια.

“Πολλά παιδιά έχουν χάσει τους γονείς τους”

Η Aya και ο Tariq είναι μόνο δύο από τα πολλά παιδιά στην Τουρκία και τη Συρία που έχουν μείνει ορφανά μετά τον φονικό σεισμό της περασμένης Δευτέρας.

“Ενώ δεν έχουμε ακόμη ακριβή στοιχεία, δεδομένου του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού των θυμάτων, είναι σαφές ότι πολλά παιδιά έχουν χάσει τους γονείς τους σε αυτούς τους καταστροφικούς σεισμούς” εκτιμά ο Ίνγκλις.

“Ο άμεσος εντοπισμός των ασυνόδευτων και εκείνων που μπορεί να έχουν χωριστεί από τους γονείς είναι πολύ σημαντικός, προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα και στη συνέχεια να ξεκινήσουμε από την πλευρά μας τη διαδικασία για τον εντοπισμό και την επανένωση με τις οικογένειές τους”.

Όπως επισημαίνει ο Ίνγκλις “μετά από τέτοιου είδους καταστροφές, τα εκτοπισμένα παιδιά -ιδίως εκείνα που είναι ασυνόδευτα ή έχουν χωριστεί από την οικογένειά τους- είναι ευάλωτα στη βία, την εκμετάλλευση και την κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου εμπορίας ανθρώπων ή βίας λόγω φύλου”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πέραν της άμεσης φροντίδας που περιλαμβάνει ασφαλές πόσιμο νερό, ζεστά χειμωνιάτικα ρούχα, ιατρικές και διατροφικές προμήθειες, η UNICEF συνεργάζεται προκειμένου να παράσχει στα παιδιά που επλήγησαν ψυχοκοινωνική και ψυχική υποστήριξη.

“Πρόκειται για μακροπρόθεσμη διαδικασία, καθώς βοηθούμε τα παιδιά και τις οικογένειες να ξαναχτίσουν τις κατεστραμμένες ζωές τους”.

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης για Καταστροφές (DEC) -που αποτελείται από 15 κορυφαίες φιλανθρωπικές οργανώσεις βοήθειας του Ηνωμένου Βασιλείου- δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά και βοηθά τα ασυνόδευτα και χωρισμένα παιδιά.

“Δημιουργούμε ειδικούς χώρους φιλικούς προς τα παιδιά, παρέχοντας κατάλληλες για την ηλικία τους ψυχοκοινωνικές δραστηριότητες και κατάλληλη φροντίδα” δηλώνει η Madara Hettiarachchi, διευθύντρια προγράμματος της DEC.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα