Σεισμός στη Συρία: Κραυγή αγωνίας μέσα στο απόλυτο χάος
Η μαρτυρία ενός 19χρονου ασθενή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη βορειοδυτική Συρία για τον φονικό σεισμό.
- 11 Φεβρουαρίου 2023 07:12
Ο Abdulbari είναι ένας 19χρονος Σύρος ασθενής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Έπεσε θύμα πυραυλικής επίθεσης το 2015 και υπέστη σοβαρά εγκαύματα. Έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Atmeh, στη βορειοδυτική Συρία, και έκτοτε λαμβάνει φροντίδα. Μεταφέρει την εμπειρία του από τον φονικό σεισμό και τις ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή του. Ζει 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Idlib, στο Jisr al-Shughour.
“Το όνομά μου είναι Abdulbari και ζω περίπου τριάντα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Idlib της Συρίας. Όταν έγιναν οι σεισμοί, βρισκόμουν στη θεία μου που δεν μένει πολύ μακριά από εκεί. Ξυπνήσαμε στη μέση της νύχτας και όλοι άρχισαν να τρέχουν από τα σπίτια τους και να φωνάζουν στο δρόμο.
Σε αυτό το χωριό, τα σπίτια είναι παλιά και πολλά έχουν καταρρεύσει. Οι ομάδες διάσωσης έφτασαν γρήγορα και όλοι μαζί αρχίσαμε να βοηθάμε τους ανθρώπους που είχαν θαφτεί κάτω από τα ερείπια. Τώρα πολλοί ζουν στους δρόμους, σε σκηνές ή κάτω από δέντρα. Είναι φτωχοί και δεν έχουν πρόσβαση σε καταφύγιο. Γνωρίζω επίσης ότι πολλά παιδιά διασώθηκαν, αλλά όχι οι γονείς τους που έμειναν κάτω από τα ερείπια. Άκουσα την έκκληση που έγινε σε ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν στη διάσωση σε άλλες περιοχές. Οι υπηρεσίας της χώρας δεν μπορούν να το διαχειριστούν όλο αυτό. Χρειαζόμαστε εξοπλισμό, αλλά δεν έχουμε τίποτα ακόμα”.
Η βορειοδυτική Συρία βρίσκεται ήδη σε μια δεινή ανθρωπιστική κατάσταση λόγω του πολυετούς πολέμου, της οικονομικής κατάστασης, της πανδημίας και, πιο πρόσφατα, της επιδημίας χολέρας. Αυτός ο σεισμός κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη, ενώ το ιατρικό και υγειονομικό σύστημα συνεχίζει να είναι εύθραυστο.
Μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς πολλά κτίρια στη βορειοδυτική Συρία κατέρρευσαν αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους άστεγους. Οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, ενώ ο κόσμος παραμένει έξω, υπό το φόβο νέων μετασεισμών. Οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων συνεχίζονται και τα νοσοκομεία που παραμένουν λειτουργικά περιθάλπουν συνεχώς τραυματίες.
Πολλές δομές υγείας έχουν υποστεί ζημιές, με ορισμένες, όπως το νοσοκομείο στην περιοχή Jandaris, να μην μπορούν να συνεχίσουν την παροχή φροντίδας στους ασθενείς. Δύο μαιευτικές κλινικές που υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα εκκενώθηκαν, λόγω του κινδύνου κατάρρευσης των κτιρίων.
Το ιατρικό προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αλλά και το προσωπικό όλων των δομών υγείας εργάζονται σκληρά από την πρώτη στιγμή για τη φροντίδα των τραυματιών.
Οι ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο ιατρικές. Οι άνθρωποι χρειάζονται στέγη, τροφή, κουβέρτες, ρούχα, θερμαντικά υλικά, κιτ υγιεινής. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκονται στο πεδίο, μιλούν για ελλείψεις σε καύσιμα, ηλεκτρισμό, σε επαρκές νερό και σε σωστές συνθήκες υγιεινής. Πρόκληση, επίσης, αποτελεί και η πρόσβαση σε ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων από τον σεισμό.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν μία επείγουσα παρέμβαση στη βορειοδυτική Συρία λίγες ώρες μετά τον σεισμό. Οι ομάδες τους βρίσκονταν ήδη στη χώρα εδώ και πολλά χρόνια εξαιτίας των συγκρούσεων.
Έχουν υποστηρίξει 30 νοσοκομεία και δομές υγείας στις περιοχές Azaz, Afrin, Mare’ και Bab El Hawa με ιατρικό προσωπικό και με κιτ έκτακτης ανάγκης, ιατρικές προμήθειες και κουβέρτες. Σε 4 δομές υγείας στην επαρχία Idlib, περιθάλπουν τραυματίες, ενώ έχουν αυξήσει τη δυναμικότητα των νοσοκομείων στα οποία εργάζονται προσθέτοντας σκηνές στους εξωτερικούς θαλάμους.
Επιπλέον, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν με 90 ασθενοφόρα τη μεταφορά ασθενών που χρειάζονται επείγουσα βοήθεια στις πλησιέστερες εγκαταστάσεις υγείας.
Έχουν δημιουργήσει κινητές κλινικές σε τρία κέντρα υποδοχής που αναπτύχθηκαν στην πόλη Idlib και τα περίχωρα, για να προσφέρουν βασικές ιατρικές υπηρεσίες σε άτομα που επλήγησαν από τους σεισμούς.
Επίσης παρέχουν βοήθεια σε πληγείσες οικογένειες σε συνεργασία με τοπικούς εταίρους. Μοίρασαν τρόφιμα και κουβέρτες σε περισσότερες από 500 οικογένειες στα κέντρα υποδοχής στο Afrin. Έχουν επίσης διανείμει πάνω από 450 κιτ με είδη πρώτης ανάγκης και κουβέρτες στους πληγέντες στην περιοχή Jindires, και σε οικογένειες σε κέντρα υποδοχής στο Azaz και Mare και στα γύρω χωριά. Στα δυτικά της πόλης Idlib, έχουν διανείμει 2.500 κουβέρτες, μουσαμάδες και 100 χειμερινά κιτ σε οικογένειες.
Η παροχή άμεσης βοήθειας σε άτομα που επλήγησαν από τους σεισμούς, ιδιαίτερα σε όσους δεν έχουν καταφύγιο σε αυτόν τον κρύο καιρό, θα παραμείνει προτεραιότητα για τις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που συνεχίζουν να αξιολογούν τις ανάγκες και να προσαρμόζουν τις δράσεις τους.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν δημιουργήσει το Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται άμεσα σε επείγουσες κρίσεις, περιθάλποντας θύματα ενόπλων συγκρούσεων, επιδημιών, ή φυσικών καταστροφών – όπως ο σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία.
Με την οικονομική σας ενίσχυση, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μπορούν να επεμβαίνουν άμεσα, εκεί όπου οι ανάγκες για παροχή ιατρικής φροντίδας είναι μεγαλύτερες.
Κάντε σήμερα μια δωρεά εδώ: https://msf.gr/epeigon
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις