Σεισμός στην Αλβανία: Διασώστες τρέχουν να σωθούν “στον αέρα” μετάδοσης
Αγωνία για τους εγκλωβισμένους στα χαλάσματα - Δείτε τη δραματική στιγμή κατά την οποία οι διασώστες τρέχουν να σωθούν από ετοιμόρροπο κτίριο όπου γίνονται έρευνες για ένα μικρό παιδί.
- 27 Νοεμβρίου 2019 20:27
Στους 31 ανέρχονται οι νεκροί από τον χθεσινό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αλβανία, εκ των οποίων οι 11 στην κωμόπολη της Θουμάνα κοντά στο Δυρράχιο, η οποία δέχτηκε και τις μεγαλύτερες καταστροφές. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια υπολογίζονται σε πάνω από 20, μεταξύ αυτών τρεις πολυμελείς οικογένειες, και όσο οι ώρες περνούν οι πιθανότητες για επιζώντες λιγοστεύουν.
Σωστικά συνεργεία από 11 χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) επιχειρούν σε 6 σημεία σε Δυρράχιο και Θουμάνα, ενώ το έργο τους δυσκολεύει η μετασεισμική ακολουθία -σημειώθηκαν πάνω από 350 μετασεισμικές δονήσεις, η ένταση των οποίων άγγιξε σήμερα και τα 3,9 Ρίχτερ-, καθώς εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των διασωστών στα ετοιμόρροπα χαλάσματα.
Οι 40 άντρες των δύο ελληνικών μονάδων ΕΜΑΚ έχουν ανασύρει από τα ερείπια τρεις ανθρώπους, δύο εκ των οποίων εν ζωή.
Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της χώρας και ο αριθμός των τραυματιών αυξήθηκε φθάνοντας τους 658, εκ των οποίων 10 παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα και 2, σε βαρύτερη κατάσταση, αναμένεται να διακομιστούν σε νοσοκομεία της Ελλάδας ή της Ιταλίας.
Η κυβέρνηση κήρυξε σήμερα τις δύο περιφέρειες με τις μεγαλύτερες ζημιές, του Δυρραχίου και των Τιράνων, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τη σημερινή σε ημέρα εθνικού πένθους.
Δείτε τη δραματική στιγμή που ενώ τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν για επιζώντες στα ερείπια ετοιμόρροπος τοίχος τους απειλεί και τρέχουν να σωθούν σε περίπτωση που καταρρεύσει:
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανέφερε στην έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης ότι μόνο στο Δυρράχιο περίπου 2.000 άτομα πέρασαν τη χθεσινή πρώτη μετασεισμική νύχτα σε σκηνές, στα αυτοκίνητα ή και σε συγγενικά τους πρόσωπα. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια δεν λειτούργησαν σε όλη τη χώρα ούτε και σήμερα.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφτηκε και σήμερα τις σεισμόπληχτες περιοχές, δεν ανέφερε αριθμούς σχετικά με τις υλικές ζημιές. Επισήμανε ότι δέχτηκαν μοιραία πλήγματα εκείνα τα κτίρια που είχαν υποστεί ζημιές στο σεισμό του προηγούμενου Σεπτεμβρίου και δεσμεύτηκε ότι θα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές. Ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαϊ ανέφερε χθες ότι μόνο στον Δήμο του 500 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές.
Εντύπωση προκαλεί τον κλίμα αλληλεγγύης στη χώρα. Σε όλους τους δήμους συγκεντρώνεται βοήθεια σε τρόφιμα, ρουχισμό, φάρμακα και άλλα ιατρικά υλικά. Οι ξενοδόχοι παραχωρούν τα ξενοδοχεία τους, ενώ κάτοικοι των Τιράνων προσφέρουν καταλύματα για την προσωρινή στέγαση των σεισμόπληκτων.
Ιδιαίτερη εντυπωσιακή και συγκινητική είναι η χειρονομία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ό οποίος έθεσε όλους τους δυνατούς θρησκευτικούς χώρους στο Δυρράχιο στη διάθεση των σεισμόπληκτων, όπως είναι το μοναστήρι του Αγίου Βλάση και ο ορθόδοξος ναός τη πόλης.
Στέγαση των σεισμόπληκτων οικογενειών σε δομές φιλοξενίας
Μολονότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα των αρχών η ολοκλήρωση των ερευνών για τη ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα ερείπια, τους σεισμοσπαθείς και την αλβανική κυβέρνηση περιμένει ένας Γολγοθάς. Πρέπει άμεσα να στεγαστούν και σύντομα να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους, προοπτική διόλου εύκολη σε μια χώρα με μεγάλες δυσκολίες στην οικονομία και τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.
Ο πρωθυπουργός Ράμα απηύθυνε έκκληση στους ξενοδόχους της περιοχής να στεγάσουν σεισμοπαθείς σε όσες από τις μονάδες τους κριθούν κατάλληλες, ενώ μεγάλος αριθμός σεισμοπαθών αναμένεται να φιλοξενηθεί σε σκηνές. «Η κυβέρνηση πρόκειται να υπογράψει συμφωνία με δομές φιλοξενίας στο Δυρράχιο, τον Αυλώνα και την Κακαβιά», ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι οικογένειες που επλήγησαν από τον σεισμό να έχουν στέγαση, δήλωσε.
Επισημαίνεται επίσης η τεράστια ζημιά που προκάλεσε ο σεισμός στην οικονομία της Αλβανίας, καθώς στον άξονα Τιράνων- Δυρραχίου, που κατ εξοχήν επλήγη από την δόνηση, συγκεντρώνεται ο κύριος όγκος του πληθυσμού της χώρας, αλλά και των οικονομικών δραστηριοτήτων της (τουρισμός, βιοτεχνίες, κ.λ.π).