Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Ο γρίφος μετά τα 6,2 Ρίχτερ
Διαβάζεται σε 6'
Τον “γρίφο” του κύριου σεισμικού γεγονότος και της μετασεισμικής ακολουθίας προσπαθούν να λύσουν οι σεισμολόγοι μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που ταρακούνησε την Κωνσταντινούπολη.
- 24 Απριλίου 2025 08:47
Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί παραμένουν οι επιστήμονες μετά τη σεισμική δόνηση των 6.2 Ρίχτερ στην Τουρκία, με ορισμένους εξ αυτών να υποστηρίζουν πως η περιοχή εισέρχεται σε φάση μετασεισμικής ακολουθίας. Εάν αυτό επαληθευτεί θα σημαίνει ότι η πρωινή δόνηση που σημειώθηκε χθες και ταρακούνησε την Κωνσταντινούπολη, ήταν το κύριο σεισμικό γεγονός.
Υπενθυμίζεται πως το επίκεντρο του σεισμού, που σημειώθηκε στις 12:49 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ήταν στην περιοχή της Σηλυβρίας, περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης.
Το εστιακό βάθος ήταν 6,92 χλμ, σύμφωνα με την AFAD. Παρόμοια ήταν και η μέτρηση του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Γεωεπιστημών (GFZ), που είπε ότι ο σεισμός ήταν 6,2 βαθμών με εστιακό βάθος 10 χλμ. Εκτός από τον κύριο σεισμό, η AFAD είπε ότι κατέγραψε άλλες τρεις δονήσεις μεγέθους 3,9 έως 4,9 βαθμών στην ίδια περιοχή. Στη συνέχεια ακολούθησαν περισσότεροι από 120 μετασεισμοί, εύρους 2 – 4,5 Ρίχτερ.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, o Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς είπε: «έχουμε μια εικόνα που προέρχεται από τα διεθνή σεισμολογικά δίκτυα τα οποία δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει μια μετασεισμική ακολουθία πάνω στο ρήγμα που έσπασε το μεσημέρι με τον σεισμό των 6,2, η οποία ακολουθία βρίσκεται σε μια διεύθυνση Ανατολή – Δύση, που είναι και το ρήγμα δηλαδή. Όλη αυτή η ακολουθία εξελίσσεται στη θάλασσα, περίπου 20 χιλιόμετρα νότια των θρακικών ακτών και αυτό εκτιμώ ότι είναι πολύ θετικό νέο, διότι σημαίνει ότι έχουμε εισέλθει σε μία μετασεισμική ακολουθία, που σημαίνει ότι ο 6,2 ήταν μάλλον, με πολλή επιφύλαξη, ο κύριος σεισμός[…] θέλουμε κι άλλα δεδομένα, χρειαζόμαστε ένα εικοσιτετράωρο οπωσδήποτε για να εκτιμήσουμε αν ήταν ο κύριος ή όχι. Αυτή όμως η εξέλιξη είναι πολύ θετική».
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «ήταν μια περιοχή που ανέμεναν οι επιστήμονες ότι θα δώσει κάποιο σεισμό, απλά υπήρχαν μελέτες οι οποίες περίμεναν στη συγκεκριμένη περιοχή αρκετά μεγαλύτερα μεγέθη σεισμού. Είναι μια περιοχή η οποία ανήκει στη ζώνη του βόρειου κλάδου της Ανατολίας. Αυτός χωρίζεται σε τρία μέρη. Ο βορειότερος είναι αυτός που έδωσε τον σεισμό, είναι και ο πιο επικίνδυνος. Είναι αυτός ο οποίος δεν έχει σπάσει στο τμήμα του αυτό τις τελευταίες δεκαετίες[…] έχει πάρα πολλά χρόνια να δώσει μεγάλο σεισμό».
Χθες, ο Τούρκος γεωλόγος και σεισμολόγος Νασί Γκιουρούρ δήλωσε ότι οι σεισμοί σημειώθηκαν στο ρήγμα του Κουμπουργκάζ.
Τα ρήγματα Κουμπουργκάζ και Νήσων (Adalar) είναι τα πλησιέστερα στην Κωνσταντινούπολη και θεωρούνται καθοριστικά για τον μεγάλο σεισμό που εδώ και καιρό αναμένουν στην πόλη.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), ο Γκιουρούρ αναφέρει ότι οι σημερινοί σεισμοί «δεν είναι οι μεγάλοι σεισμοί που αναμένουμε», οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ξεπεράσουν σε μέγεθος τα 7 Ρίχτερ. Ωστόσο, επισημαίνει ότι αυξάνουν την πίεση στο ρήγμα του Κουμπουργκάζ και καθιστούν πιο πιθανό το ενδεχόμενο ρήξης του.
Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση, τον δήμο Κωνσταντινούπολης και το ευρύ κοινό να συνεργαστούν άμεσα για την προετοιμασία της πόλης απέναντι στους σεισμούς.
«Υπάρχουν πολλοί σεισμοί στο ρήγμα Κουμπουργκάζ στη θάλασσα του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη. Διάφορα μεγέθη. Δεν είναι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί που περιμέναμε στον Μαρμαρά. Αυτά αυξάνουν το στρες που συσσωρεύεται από αυτό το σφάλμα. Δηλαδή το αναγκάζει να σπάσει. Ο πραγματικός σεισμός εδώ θα είναι μεγαλύτερος και πάνω από 7. Οι σεισμοί είναι ένα τόσο σημαντικό θέμα που δεν μπορούν να συζητηθούν όταν συμβαίνει ένας σεισμός. Πρέπει να μιλάμε και να λαμβάνουμε προφυλάξεις όταν δεν υπάρχει σεισμός. Πρώτα η κυβέρνηση, μετά ο δήμος και ο λαός πρέπει να δουλέψουν χέρι-χέρι για να προετοιμάσουν την πόλη για σεισμό. Αστικός μετασχηματισμός δεν σημαίνει κατασκευή κτιρίων και προετοιμασία της πόλης για σεισμό. Μια αντισεισμική πόλη είναι το κάτι εντελώς άλλο. Ο λαός πρέπει τώρα να κάνει ό,τι χρειάζεται. Αυτό που θα κάνει είναι επιτήρηση και έλεγχος.»
Από την πλευρά του, ο Γεωλόγος Καθηγητής Σενέρ Ουσουμέζσοι (Prof. Dr. Şener Üşümezsoy), ο οποίος υποστήριξε πως το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε σήμερα δεν είχε σπάσει στον μεγάλο σεισμό της Κωνσταντινούπολης το 1894, και ότι με αυτή την ισχυρή δόνηση εκτονώθηκε η συσσωρευμένη ενέργεια.
“Δεν αναμένω μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Μπορούμε να πούμε ότι αυτό ήταν και τελείωσε”, δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε: “Δεν είναι σωστό να λέμε έρχεται μεγάλος σεισμός με βάση αυτόν τον σεισμό. Το λέω από το 1999: Το μόνο αδιάσπαστο ρήγμα είναι αυτό στο Kumburgaz”.
Τα ρήγματα που ανησυχούν τους Τούρκους
Η Τουρκία διασχίζεται από δύο ρήγματα που έχουν προκαλέσει πολλούς φονικούς σεισμούς στο παρελθόν.
Η νέα σεισμική δόνηση ξύπνησε μνήμες του φονικού σεισμού του 1999 κοντά στην Κωνσταντινούπολη που σκότωσε 17.000 ανθρώπους.
Η Κωνσταντινούπολη ζει με τον φόβο ενός “Μεγασεισμού” καθώς βρίσκεται 20 χλμ από το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας και ορισμένοι ειδικοί κάνουν προβλέψεις για έναν σεισμό τουλάχιστον 7 βαθμών έως το 2030, που θα προκαλούσε μερική ή ολική κατάρρευση εκατοντάδων χιλιάδων κτιρίων.
Τον Φεβρουάριο του 2023 η νοτιοανατολική Τουρκία βίωσε τον πιο καταστροφικό σεισμό της σύγχρονης ιστορίας της, που σκότωσε τουλάχιστον 53.000 ανθρώπους, ισοπεδώνοντας πόλεις, καταστρέφοντας ιστορικά μνημεία.
Πανικός στην Κωνσταντινούπολη
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους πανικόβλητοι και αναζήτησαν καταφύγιο σε εξωτερικούς χώρους.
Ορισμένα καταστήματα έκλεισαν μετά τη δόνηση που ταρακούνησε την ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης.
Στο κέντρο της πόλης, πολλοί συγκεντρώθηκαν σε πάρκα, έστησαν αντίσκηνα κοντά στα αυτοκίνητά τους ενώ άλλοι κάθισαν στα κατώφλια των σπιτιών τους, καθώς οι μετασεισμοί συνέχιζαν να γίνονται αισθητοί.
151 τραυματίες από πτώση από κτίρια
Ο πανικός που επικράτησε οδήγησε αρκετούς να πηδήξουν ακόμα και από μπαλκόνια στην προσπάθειά τους να σωθούν. Κατά την διάρκεια του κύριου σεισμού, τουλάχιστον 151 άνθρωποι τραυματίστηκαν πηδώντας από ύψη.
«Λόγω πανικού, 151 συμπολίτες μας τραυματίστηκαν από πτώσεις από ύψος. Οι θεραπείες τους συνεχίζονται στα νοσοκομεία και δεν βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης.