Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Τι ανησυχεί τους επιστήμονες μετά τα 6,2 Ρίχτερ

Διαβάζεται σε 6'
Πολίτες στήνουν σκηνές στον Κήπο Millet στην περιοχή Μπαγτζιλάρ μετά τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη
Πολίτες στήνουν σκηνές στον Κήπο Millet στην περιοχή Μπαγτζιλάρ μετά τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη Yagiz Ekrem Ciftci/Anadolu/Abaca Press/Visualhellas.gr

Η Κωνσταντινούπολη ζει με τον φόβο ενός “Μεγασεισμού” καθώς βρίσκεται 20 χλμ από το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας. Οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια.

Σε σοκ βρίσκονται οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης και άλλων επαρχιών της Τουρκίας μετά τον ισχυρό σεισμό 6,2 βαθμών που ταρακούνησε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης (23/04) την περιοχή.

Πρόκειται για μία από τις ισχυρότερες δονήσεις που έχουν συγκλονίσει την τουρκική μητρόπολη τα τελευταία χρόνια και προκάλεσε πανικό σε κατοίκους, ξυπνώντας μνήμες και φόβους.

Τουλάχιστον 151 άτομα τραυματίστηκαν – Κατέρρευσε εγκαταλελειμμένο κτίριο

Τουλάχιστον 151 άτομα τραυματίστηκαν αφού πήδηξαν από μεγάλα ύψη λόγω πανικού που προκλήθηκε από τους σεισμούς, σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, αναφέρει επίσης ότι δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι και κανένα κατοικημένο κτίριο δεν έχει καταρρεύσει.

Ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης κατέρρευσε, όπως αναφέρεται, χωρίς να υπάρξουν θύματα ή τραυματισμοί.

Επιπλέον, τονίζεται ότι οι παροχές ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και οι υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, δεν έχουν επηρεαστεί.

Καταγράφηκαν 51 μετασεισμοί

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλικαγιά, συνολικά 51 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που έπληξε νωρίτερα την Κωνσταντινούπολη.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο ισχυρότερος μετασεισμός είχε μέγεθος 5,9 Ρίχτερ.

Πρόσθεσε ότι ο κύριος σεισμός των 6,2 Ρίχτερ σημειώθηκε σε βάθος περίπου επτά χιλιομέτρων και διήρκεσε 13 δευτερόλεπτα.

Το κέντρο άμεσης βοήθειας της Τουρκίας έχει δεχθεί πάνω από 6.000 κλήσεις μέχρι στιγμής, κυρίως από πολίτες που ζητούν πληροφορίες.

Τι αναφέρουν οι σεισμολόγοι – “Δεν είναι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί που περιμέναμε στον Μαρμαρά”

Ο Τούρκος γεωλόγος και σεισμολόγος Νασί Γκιουρούρ δήλωσε ότι οι σημερινοί σεισμοί σημειώθηκαν στο ρήγμα του Κουμπουργκάζ.

Τα ρήγματα Κουμπουργκάζ και Νήσων (Adalar) είναι τα πλησιέστερα στην Κωνσταντινούπολη και θεωρούνται καθοριστικά για τον μεγάλο σεισμό που εδώ και καιρό αναμένουν στην πόλη.

Κόσμος συγκεντρώνεται στα πάρκα στην Κωνσταντινούπολη
Κόσμος συγκεντρώνεται στα πάρκα στην Κωνσταντινούπολη Khalil Hamra/AP Photo

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), ο Γκιουρούρ αναφέρει ότι οι σημερινοί σεισμοί «δεν είναι οι μεγάλοι σεισμοί που αναμένουμε», οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ξεπεράσουν σε μέγεθος τα 7 Ρίχτερ. Ωστόσο, επισημαίνει ότι αυξάνουν την πίεση στο ρήγμα του Κουμπουργκάζ και καθιστούν πιο πιθανό το ενδεχόμενο ρήξης του.

Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση, τον δήμο Κωνσταντινούπολης και το ευρύ κοινό να συνεργαστούν άμεσα για την προετοιμασία της πόλης απέναντι στους σεισμούς.

«Υπάρχουν πολλοί σεισμοί στο ρήγμα Κουμπουργκάζ στη θάλασσα του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη. Διάφορα μεγέθη. Δεν είναι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί που περιμέναμε στον Μαρμαρά. Αυτά αυξάνουν το στρες που συσσωρεύεται από αυτό το σφάλμα. Δηλαδή το αναγκάζει να σπάσει. Ο πραγματικός σεισμός εδώ θα είναι μεγαλύτερος και πάνω από 7. Οι σεισμοί είναι ένα τόσο σημαντικό θέμα που δεν μπορούν να συζητηθούν όταν συμβαίνει ένας σεισμός. Πρέπει να μιλάμε και να λαμβάνουμε προφυλάξεις όταν δεν υπάρχει σεισμός. Πρώτα η κυβέρνηση, μετά ο δήμος και ο λαός πρέπει να δουλέψουν χέρι-χέρι για να προετοιμάσουν την πόλη για σεισμό. Αστικός μετασχηματισμός δεν σημαίνει κατασκευή κτιρίων και προετοιμασία της πόλης για σεισμό. Μια αντισεισμική πόλη είναι το κάτι εντελώς άλλο. Ο λαός πρέπει τώρα να κάνει ό,τι χρειάζεται. Αυτό που θα κάνει είναι επιτήρηση και έλεγχος.»

Από την πλευρά του, ο Γεωλόγος Καθηγητής Σενέρ Ουσουμέζσοι (Prof. Dr. Şener Üşümezsoy), ο οποίος υποστήριξε πως το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε σήμερα δεν είχε σπάσει στον μεγάλο σεισμό της Κωνσταντινούπολης το 1894, και ότι με αυτή την ισχυρή δόνηση εκτονώθηκε η συσσωρευμένη ενέργεια.

“Δεν αναμένω μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Μπορούμε να πούμε ότι αυτό ήταν και τελείωσε”, δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε: “Δεν είναι σωστό να λέμε έρχεται μεγάλος σεισμός με βάση αυτόν τον σεισμό. Το λέω από το 1999: Το μόνο αδιάσπαστο ρήγμα είναι αυτό στο Kumburgaz”.

Τα ρήγματα που ανησυχούν τους Τούρκους

Η Τουρκία διασχίζεται από δύο ρήγματα που έχουν προκαλέσει πολλούς φονικούς σεισμούς στο παρελθόν.

Η νέα σεισμική δόνηση ξύπνησε μνήμες του φονικού σεισμού του 1999 κοντά στην Κωνσταντινούπολη που σκότωσε 17.000 ανθρώπους.

Η Κωνσταντινούπολη ζει με τον φόβο ενός “Μεγασεισμού” καθώς βρίσκεται 20 χλμ από το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας και ορισμένοι ειδικοί κάνουν προβλέψεις για έναν σεισμό τουλάχιστον 7 βαθμών έως το 2030, που θα προκαλούσε μερική ή ολική κατάρρευση εκατοντάδων χιλιάδων κτιρίων.

Τον Φεβρουάριο του 2023 η νοτιοανατολική Τουρκία βίωσε τον πιο καταστροφικό σεισμό της σύγχρονης ιστορίας της, που σκότωσε τουλάχιστον 53.000 ανθρώπους, ισοπεδώνοντας πόλεις, καταστρέφοντας ιστορικά μνημεία.

Πανικός στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης, που σημειώθηκε στις 12:49 ήταν στα ανοικτά των ακτών του Σηλυβρίου, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσαν η υπηρεσία Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων της Τουρκίας (AFAD) και ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια.

Το εστιακό βάθος ήταν 6,92 χλμ, σύμφωνα με την AFAD. Παρόμοια ήταν και η μέτρηση του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Γεωεπιστημών (GFZ), που είπε ότι ο σεισμός ήταν 6,2 βαθμών με εστιακό βάθος 10 χλμ. Εκτός από τον κύριο σεισμό, η AFAD είπε ότι κατέγραψε άλλες τρεις δονήσεις μεγέθους 3,9 έως 4,9 βαθμών στην ίδια περιοχή.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις» και ο υπουργός Μεταφορών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου τόνισε ότι οι αρχικές επιθεωρήσεις δεν έδειξαν ζημιές ή προβλήματα σε αυτοκινητόδρομους, αεροδρόμια, σιδηροδρόμους.

«Όλες οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είναι σε επιφυλακή. Κανένα κτήριο δεν έχει καταρρεύσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε σε αυτό το στάδιο. Συνεχίζουμε τις έρευνες», ανακοίνωσε το κυβερνείο της Κωνσταντινούπολης, καλώντας τους πολίτες «να μείνουν μακριά από κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές». Ο δήμος τόνισε επίσης ότι παρακολουθεί την κατάσταση, διευκρινίζοντας ότι «δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές μέχρι στιγμής».

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους πανικόβλητοι και αναζήτησαν καταφύγιο σε εξωτερικούς χώρους.

Στο κέντρο της πόλης, πολλοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε πάρκα και άλλοι κάθισαν στα κατώφλια των σπιτιών τους, καθώς οι μετασεισμοί συνέχιζαν να γίνονται αισθητοί. Ορισμένα καταστήματα έκλεισαν μετά τη δόνηση που ταρακούνησε την ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα