Σεισμός στην Τουρκία: Άνιση μάχη με τον χρόνο – “Οι διασώστες επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει”
Εικόνες φρίκης στην Τουρκία και τη Συρία με τα σωστικά συνεργεία να συνεχίζουν για ακόμη μία ημέρα τις προσπάθειες να εντοπίσουν επιζώντες στα συντρίμμια. Κραυγή αγωνίας για την απουσία του κρατικού μηχανισμού.
- 09 Φεβρουαρίου 2023 12:26
Συντρίμμια, κατεστραμμένα κτίρια, σωστιστικά συνεργεία, ανείπωτος πόνος και θλίψη.
Αυτά συναντά κανείς φτάνοντας στην Τουρκία και στις επαρχίες των Γκαζιαντέπ και Καχραμάνμαρας, που ήταν και οι πόλεις που επλήγησαν περισσότερο από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας σκορπίζοντας τον θάνατο.
Σωστικά συνεργεία δίνουν άνιση μάχη με τον χρόνο και το δριμύ ψύχος που επικρατεί για τον εντοπισμό επιζώντων, με τις ελπίδες να εξανεμίζονται τέσσερις ημέρες μετά τον σεισμό, καθώς μετά από 72 ώρες ο αριθμός των επιζώντων έχει μειωθεί τρομερά.
Οι αριθμοί σοκάρουν. Ήδη περισσότεροι από 17.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τις αρχές των δύο χωρών.
Σύμφωνα με τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, 14.351 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Τουρκία, ενώ στη Συρία ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 3.162, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 17.513.
Οι πρώτες 72 ώρες είμαι κρίσιμες για τον εντοπισμό επιζώντων, περισσότερο από το 90% των διασωθέντων έχουν εντοπιστεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, σημειώνει ο Ίλαν Κέλμαν ερευνητής φυσικών καταστροφών στο University College του Λονδίνου (UCL).
Κάθε φορά που οι διασώστες εντοπίζουν έναν επιζών στα συντρίμμια, όλοι ξεσπούν σε χειροκροτήματα και ένα θαύμα πραγματοποιείται. Μέχρι στιγμής, τα σωστικά συνεργεία, ανάμεσα στα οποία και δύο ομάδες της ΕΜΑΚ έχουν σώσει πέντε ανθρώπους.
Ρίγη συγκίνησης προκαλούν τα πλάνα του βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Al Jazeera, στο οποίο ομάδες διάσωσης στην Τουρκία ανασύρουν ένα μωρό από τα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε στο Χατάι, σχεδόν 68 ώρες μετά τον πρώτο από τους δύο μεγάλους σεισμούς.
Την ίδια στιγμή ένα από τα βίντεο που αποτυπώνουν με τον χειρότερο τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στις σεισμόπληκτες περιοχές είναι αυτό που οι διασώστες φωνάζουν ανάμεσα στα συντρίμμια: “Μπορεί κανείς να ακούσει τη φωνή μας;“
Η σιωπή που ακολουθεί είναι τρομακτική.
Σπαρακτική είναι η ερώτηση της μικρής Νίσα, η οποία διασώθηκε 64 ώρες αφότου καταπλακώθηκε κάτω από τα ερείπια στην πόλη Αντιγιαμάν της Τουρκίας, όταν βρέθηκε στην αγκαλιά του διασώστη της. “Μπορώ να ανοίξω τα μάτια μου τώρα;“, είπε με τρεμάμενη φωνή.
Την ώρα που οι επιχειρήσεις συνεχίζονται νύκτα μέρα, η νέα πτώση της θερμοκρασίας καθιστά εφιαλτική τη ζωή για τους επιζώντες που δεν έχουν πουθενά να πάνε. Στην Γκαζιαντέπ, στην Τουρκία, η θερμοκρασία έπεσε σήμερα νωρίς το πρωί στους -5 βαθμούς Κελσίου.
Γυμναστήρια, τεμένη, σχολεία και καταστήματα έχουν υποδεχθεί επιζώντες, όμως τα κρεβάτια είναι λίγα και χιλιάδες άνθρωποι περνούν τις νύκτες τους μέσα στα αυτοκίνητά τους ή σε αυτοσχέδια καταλύματα.
“Τα παιδιά μας έχουν παγώσει“, καταγγέλλει ο Αχμέτ Χουσεΐν, πατέρας πέντε παιδιών, ο οποίος αναγκάστηκε να δημιουργήσει ένα κατάλυμα κοντά στο κατεστραμμένο σπίτι του στην Γκαζιαντέπ, μια πόλη που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 7,8 βαθμών.
Διαβάστε εδώ πώς μπορείτε να βοηθήσετε για τους πληγέντες των σεισμών σε Τουρκία και Συρία.
“Κοιτάμε πώς να σώσουμε κάποιον που φωνάζει, ενώ άλλοι είναι ήδη νεκροί”
“Η ελληνική αποστολή ήταν η πρώτη που έφτασε στις σεισμόπληκτες περιοχές”, τόνισε ο Υποστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος, Αθανάσιος Μπαλάφας, κατά την ενημέρωση της πυροσβεστικής για τις προσπάθειες της ΕΜΑΚ στην Τουρκία.
Ο κ. Μπαλάφας ανέλυσε τις τρομερές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα σωστικά συνεργεία, εξηγώντας τη μεθοδολογία κατά την οποία οι διασώστες προσεγγίζουν τις περιοχές, τονίζοντας μάλιστα πως δεν έχουν μπορέσει να αλλάξουν τομέα εργασίας λόγω του μεγέθους της καταστροφής κι ότι πολλές φορές, “κοιτάμε πώς να σώσουμε κάποιον που φωνάζει, ενώ κάποιοι άλλοι είναι ήδη νεκροί δίπλα μας”.
“Οι διασώστες επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, ας μου επιτραπεί η έκφραση, το μέγεθος της καταστροφής φαίνεται από το ότι επιχειρούμε τόσες ώρες σε ένα μόνο οικοδομικό τετράγωνο (…) Δεν μπορείς να “ξοδεύεις” χρόνο για την ανάσυρση νεκρών, όταν ακούς ζωντανούς που περιμένουν να σωθούν”, δήλωσε.
Προσέθεσε επίσης ότι “υπήρξε γρήγορο αίτημα βοήθειας από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης. Οι ομάδες πρέπει να επιτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες, διοίκηση, έρευνα και διάσωση, επιμελητεία”.
“Η κατάσταση είναι χαοτική, οι συνάδελφοί μας στην Τουρκία είναι εξαιρετικά καταρτισμένοι, κάνουμε ό,τι μπορούμε, δεν θα μπορούσε κανείς να τα έχει πάει καλύτερα”, ανέφερε.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις