Σεισμός στην Τουρκία: Ο Ερντογάν θα παίξει τα ρέστα του – Τα μεγάλα διλήμματα του Τούρκου προέδρου

Σεισμός στην Τουρκία: Ο Ερντογάν θα παίξει τα ρέστα του – Τα μεγάλα διλήμματα του Τούρκου προέδρου
O Eρντογάν με σεισμοπαθείς AP

Ο καταστροφικός σεισμός της Δευτέρας βάζει πολύ δύσκολα προβλήματα γα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο σ' έναν ακραίο τακτικιστή όπως ο Τούρκος πρόεδρος τέτοιου είδους προκλήσεις είναι σχεδόν πάντα ευπρόσδεκτες όσο κυνικό και αν ακούγεται.

Είναι ο σεισμός η αρχή του τέλους για την 20ετή κυριαρχία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας; Κανείς δεν πρέπει να στοιχηματίσει όλα του τα λεφτά σ’ αυτό το ενδεχόμενο. Το σίγουρο είναι ότι το καθεστώς Ερντογάν θα παίξει μέχρι τις εκλογές της 14ης Μαϊου τα ρέστα του προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.

Πώς; Με τις γνωστές μεθόδους. Ασφυκτικό έλεγχο στα ΜΜΕ, ακόμα και στα social media (ήδη, από την Τετάρτη παρατηρούνται περιορισμοί στο twitter), εκμετάλλευση των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν στην Τουρκία για την παροχή πάσης φύσεως βοήθειας και άκρατο λαϊκισμό.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Al Monitor, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ήδη δεσμεύσει ένα ποσό της τάξης των 800εκ δολαρίων έτσι ώστε η Τουρκία να αρχίσει το τιτάνιο έργο της ανοικοδόμησης των βασικών υποδομών της που έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές στις πληγείσες περιοχές.

Χρήματα αλλά και υλική βοήθεια αναμένεται να δώσουν τόσο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όσο και το Κατάρ χώρες με τις οποίες η Τουρκία έχει σφυρηλατήσει ισχυρές σχέσεις επί της προεδρίας του Ερντογάν. Χρήματα, όχι πάρα πολλά, έχουν ήδη δεσμεύσει για την Τουρκία και οι ΗΠΑ παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις των δύο χωρών τους τελευταίους μήνες δεν βρίσκονται και στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Αυτή είναι η αρχή. Ο Ερντογάν θα παλέψει για πολλά περισσότερα. Θα έχει όμως ενδιαφέρον να διαπιστώσει κανείς αν, λόγω των αναγκών που προέκυψαν, ο Τούρκος πρόεδρος αλλάξει στάση υιοθετώντας μία διαφορετική ρητορική σε σχέση με την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Mέχρι στιγμής, η Τουρκία παρουσιαζόταν αδιάλλακτη, ιδιαίτερα για τη Σουηδία στο έδαφος της οποίας έλαβαν χώρα δράσεις που στρέφονταν κατά του Ισλάμ, γεγονός που είχε αντίκτυπο στην τουρκική κοινή γνώμη. Πλέον, από τη Δευτέρα και μετά, τα δεδομένα έχουν αλλάξει, ο Ερντογάν ψάχνει στήριξη και χρήματα και ο χρόνος μέχρι τις εκλογές δεν είναι πολύς.

Ξυπνάει ο ρατσισμός

Οι οριακές συνθήκες που διαμόρφωσε ο καταστροφικός σεισμός της περασμένης Δευτέρας δημιούργησε δυστυχώς πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί περαιτέρω το ρατσιστικό κύμα που στο στοχεύει κυρίως εναντίον των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία.

Ο μεγάλος αριθμός προσφύγων (μεγαλύτερος από 3,7 εκατομμύρια) και κάποια περιστατικά σύμφωνα με τα οποία Σύροι φέρονται να έχουν πάρει μέρος σε λεηλασίες στο Χατάι προσφέρουν στην άκρα δεξιά της Τουρκίας την ευκαιρία να δηλητηριάζει την κοινή γνώμη.

Το έκανε ήδη ακροδεξιός πολιτικός, ο Ουμίτ Οζντάγκ, ο οποίος μοιράστηκε το video με τις υποτιθέμενες λεηλασίες με τους ακολουθούς του στα social media, video που τελικά, σύμφωνα με το Al Monitor, έγινε viral.

O Eρντογάν, θυμίζουμε, ότι συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια σε κυβερνητικό επίπεδο με το ακροδεξιό MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ομως, από την άλλη πλευρά, οι 3,7 εκ Σύροι πρόσφυγες αποτελούν στα χέρια του Τούρκου Προέδρου τον παράγοντα με τον οποίο μπορεί ενίοτε να πιέζει, ακόμα και να εκβιάζει την ΕΕ για επιπλέον κεφάλαια και πιστώσεις από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Αλλο ένα δίλημμα συνεπώς για τον Ερντογάν ο οποίος πλέον έχει πολλούς, πάρα πολλούς πονοκεφάλους και πολύ δύσκολα προβλήματα να διαχειριστεί. Οι προκλήσεις όμως πάντα άρεσαν σε έναν μεγάλο τακτικιστή όπως ο Τούρκος πρόεδρος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα