Σφυροκόπημα στη Γάζα – “Ο εχθρός ήθελε πόλεμο και θα τον έχει” λέει ο Νετανιάχου

Διαβάζεται σε 7'
Ισραηλινά στρατεύματα στη Λωρίδα της Γάζας
Ισραηλινά στρατεύματα στη Λωρίδα της Γάζας AP

Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει ασταμάτητα τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Χαμάς απειλεί με εκτελέσεις ομήρων. Μικρός αριθμός κορυφαίων διοικητών μέσα στη Γάζα φέρεται να γνώριζε για την επίθεση, σύμφωνα με αξιωματούχο της Χαμάς

Σε πλήρη πολιορκία για τρίτη συνεχόμενη ημέρα βρίσκεται η Λωρίδα της Γάζας, μετά την πρωτοφανούς κλίμακας επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο (7/10).

Η αντίστροφη μέτρηση για την εισβολή χερσαίων ισραηλινών δυνάμεων, όπως όλα δείχνουν, έχει ξεκινήσει, όμως η κατάσταση περιπλέκεται λόγω των ομήρων.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 200 στόχοι επλήγησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Γάζα.

“Τις τελευταίες ώρες, πολεμικά αεροσκάφη και σκάφη των IDF επιτέθηκαν σε πολλούς στόχους των τρομοκρατικών οργανώσεων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε περισσότερους από 200 στόχους σε όλη τη γειτονιά Ριμάλ και το Χαν Γιουνίς”, αναφέρεται σε ανάρτηση στο Χ που συνοδεύεται από ένα βίντεο που δείχνει κτίρια να καταστρέφονται.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι έχει ανακτήσει τον έλεγχο του συνοριακού φράχτη της Γάζας και τοποθετεί νάρκες στα σημεία όπου ανατράπηκε το φράγμα, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι δεν υπήρξαν νέες διεισδύσεις από τη Γάζα από τη Δευτέρα.

Από την πλευρά της, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς έχει απειλήσει ότι αν γίνονται ισραηλινά χτυπήματα χωρίς προειδοποίηση εναντίον αμάχων τότε ισραηλινοί αιχμάλωτοι, όπου ο αριθμός τους είναι απροσδιόριστος, θα εκτελούνται δημόσια και η εκτέλεση θα βιντεοσκοπείται και θα ανεβαίνει στο διαδίκτυο.

Οι στόχοι εναντίον της Χαμάς είναι εκατοντάδες σε ένα 24ωρο, με τους Ισραηλινούς να χτυπούν και από θάλασσα και από αέρα.

Το Ισραήλ αύξησε τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας και την απέκλεισε από νερό, τρόφιμα, καύσιμα και άλλες προμήθειες.

300.000 έφεδροι ισραηλινοί έχουν κληθεί στα όπλα και αυτή τη στιγμή παρατάσσονται στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός καλεί τους Παλαιστίνιους να καταφύγουν στην Αίγυπτο

Ο ισραηλινός στρατός πρότεινε την Τρίτη στους Παλαιστίνιους που διαφεύγουν από τις αεροπορικές επιδρομές του στη Λωρίδα της Γάζας να κατευθυνθούν προς την Αίγυπτο, η οποία επίσης συνορεύει με τον αποκλεισμένο θύλακα.

“Γνωρίζω ότι το πέρασμα της Ράφα (στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο) είναι ακόμη ανοιχτό”, δήλωσε σε ενημέρωση ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, επικεφαλής εκπρόσωπος του στρατού στα ξένα μέσα ενημέρωσης.

“Όποιος μπορεί να βγει, θα τον συμβούλευα να βγει”.

Εκατοντάδες σπίτια βομβαρδίστηκαν στη Γάζα, χωρίς νερό 400.000 άτομα

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα κατέστρεψαν 790 οικιστικές μονάδες και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε 5.330, ανακοίνωσε νωρίς το πρωί της Τρίτης το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Οι ζημιές σε τρεις εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν διακόψει την παροχή υπηρεσιών σε 400.000 άτομα.

Τουλάχιστον 123.000 Παλαιστίνιοι είχαν καταφύγει στην ύπαιθρο, αφού προηγουμένως είχαν λάβει στα κινητά τους μηνύματα του ισραηλινού στρατού που τους καλούσαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ,  έχουν πραγματοποιηθεί 11 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα. Όπως σημειώνει, ο 16ετής αποκλεισμός της Γάζας είχε ήδη αφήσει το ιατρικό της σύστημα υποστελεχωμένο και οι αυξημένες εχθροπραξίες “επιδεινώνουν την ήδη άσχημη κατάσταση”. Ο Οργανισμός Υγείας του ΟΗΕ ανέφερε τη Δευτέρα συνολικά 11 επιθέσεις κατά της υγειονομικής περίθαλψης – στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ιατρικές εγκαταστάσεις, ασθενοφόρα και πάροχοι φροντίδας – κατά τις πρώτες 36 ώρες της νέας σύγκρουσης στη Γάζα.

Ξεπερνά τα 1600 άτομα ο μέχρι τώρα απολογισμός των νεκρών. Περισσότεροι από 900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ και περίπου 700 είναι οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας.

 

Ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται να ενημερώσει τις οικογένειες των ομήρων

Οι Times of Israel αναφέρουν ότι αξιωματικοί ετοιμάζονται να ενημερώσουν 100 οικογένειες ότι οι αγαπημένοι τους έχουν πέσει όμηροι της Χαμάς και κρατούνται στη Γάζα.

Επικαλούμενοι το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, οι Times of Israel αναφέρουν: “Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις στέλνουν σήμερα αξιωματικούς για να ενημερώσουν πάνω από 100 ισραηλινές οικογένειες ότι οι συγγενείς τους κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς”.

Προσθέτει ότι “ο πρέσβης του ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν δήλωσε στο CNN ότι το Ισραήλ εκτιμά ότι “ο αριθμός είναι μεταξύ 100-150 ατόμων””.

Μικρός αριθμός κορυφαίων αξιωματούχων της Χαμάς γνώριζε για την επίθεση

Σύμφωνα με το Associated Press που επικαλείται συνέντευξη με ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς, μόνο ένας μικρός αριθμός κορυφαίων διοικητών μέσα στη Γάζα γνώριζε για την ευρεία εισβολή που εξαπολύθηκε στο Ισραήλ.

Μάλιστα, όπως δηλώνει, η Χαμάς σοκαρίστηκε από την έκταση των “κερδών” που επιτεύχθηκαν κατά την επιχείρηση.

“Μας εξέπληξε αυτή η μεγάλη κατάρρευση”, δήλωσε ο Barakeh. “Σχεδιάζαμε να αποκομίσουμε κάποια κέρδη και να πάρουμε αιχμαλώτους για να τους ανταλλάξουμε. Αυτός ο στρατός ήταν ένας χάρτινος τίγρης” δήλωσε.

Νετανιάχου: Ο εχθρός ήθελε πόλεμο και πόλεμο θα έχει

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απηύθυνε κάλεσμα στην αντιπολίτευση για συγκρότηση «κυβέρνησης εθνικής ενότητας», υπενθυμίζοντας τον Πόλεμο των Έξι Ημερών (1967).

Χαρακτηρίζοντας την ενότητα «ύψιστο καθήκον», είπε πως «ο λαός είναι ενωμένος και οι ηγέτες πρέπει επίσης να είναι ενωμένοι». «Καλώ τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να συγκροτήσουν άμεσα κυβέρνηση εθνικής ενότητας», τόνισε ο Νετανιάχου σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Οι θηριωδίες που διέπραξε η Χαμάς κατά την επίθεσή της στο Ισραήλ αντικατοπτρίζουν εκείνες της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, επεσήμανε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, περιγράφοντας εκτελέσεις γυναικόπαιδων σε καθεστώς αιχμαλωσίας.

«Ανέκαθεν γνωρίζαμε ποια είναι η Χαμάς. Τώρα όλος ο κόσμος γνωρίζει. Η Χαμάς είναι Ισλαμικό Κράτος. Και θα την νικήσουμε όπως ο πεφωτισμένος κόσμος νίκησε το Ισλαμικό Κράτος. Αυτός ο απαίσιος εχθρός ήθελε πόλεμο και πόλεμο θα έχει», διεμήνυσε.

Διαβεβαίωσε πως όταν αυτός ο πόλεμος τελειώσει, οι εχθροί του εβραϊκού κράτους θα συνειδητοποιήσουν πως «ήταν τρομερό λάθος να επιτεθούν στο Ισραήλ». Αυτό που θα πάθουν θα τους συνετίσει «για πολλές γενιές», υποστήριξε.

Καταλήγοντας, διέψευσε τις πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα η ηλεκτρονική έκδοση της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth (Ynet) ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Αιγύπτου είχαν προειδοποιήσει το Ισραήλ για επικείμενη απειλή από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει καμιά πρόθεση να αναπτύξει δυνάμεις στο πεδίο μετά την επίθεση εναντίον του Ισραήλ που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, πάντως θα προστατεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, διαβεβαίωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χθες Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας Τζον Κέρμπι δήλωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» πως υπάρχει κάποιος «βαθμός συνενοχής» του Ιράν, στο μέτρο της υποστήριξής του στη Χαμάς, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως η Ουάσιγκτον δεν έχει απτές αποδείξεις ότι η Τεχεράνη ενεπλάκη άμεσα στον σχεδιασμό ή την εκτέλεση της επίθεσης που εξαπολύθηκε το Σάββατο.

Πάντα σύμφωνα με τον κ. Κέρμπι, ο Λευκός Οίκος αναμένει επιπρόσθετα αιτήματα από πλευράς Ισραήλ για υλική υποστήριξη και θα καταβάλει προσπάθεια να τα ικανοποιήσει το συντομότερο δυνατόν.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΑ είπε ακόμη πως «είναι πολύ πρόωρο να πούμε πως πατάμε φρένο» στην προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, κρίνοντας αντιθέτως ότι τα διπλωματικά εγχειρήματα του είδους αυτού πρέπει να ενθαρρύνονται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα