“Σφυροκόπημα” του Ισραήλ στη Γάζα – Δεν συζητά την κατάπαυση του πυρός ο Νετανιάχου

Διαβάζεται σε 4'
“Σφυροκόπημα” του Ισραήλ στη Γάζα –  Δεν συζητά την κατάπαυση του πυρός ο Νετανιάχου
Βομβαρδισμοί στη Γάζα AP Photo Abed Khaled

Κάθε έκκληση για κατάπαυση του πυρός, που θα ισοδυναμούσε με “παράδοση της Χαμάς” απέρριψε εκ νέου ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, τη στιγμή που -όπως δήλωσε- ο ισραηλινός στρατός προχωρά μεθοδικά. Αντίστροφη μέτρηση για το χερσαίο “ξέσπασμα” στη Γάζα.

Ο πόλεμος μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ εισέρχεται πλέον στην τέταρτη εβδομάδα κι αυτό που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θέλησε να καταστήσει σαφές ήταν ότι δεν θα σταματήσει το αιματοκύλισμα -από πλευράς του- αν δεν εξαλειφθεί πλήρως η Χαμάς.

Την ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται όλες αυτές τις ημέρες ωστόσο, ήρθαν να “απαλύνουν” τα 30 φορτηγά με βοήθεια που κατάφεραν να εισέλθουν στη Γάζα, κάτι που αποτέλεσε όμως “σταγόνα στον ωκεανό”, καθώς όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις η βοήθεια εξακολουθεί να απέχει απελπιστικά πολύ από τις ανάγκες που χρειάζεται να καλύψουν οι άνθρωποι.

Στην όλη απάνθρωπη υπόθεση, ήρθε να γραφτεί ακόμη μια τραγική ιστορία, αυτή της Shani Louk, της γερμανοϊσραηλινής που κρατούνταν όμηρος από τη Χαμάς, η οποία και εντοπίστηκε νεκρή.

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν την απελευθέρωση μιας ομήρου στη διάρκεια νυχτερινής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, υπογραμμίζουν ότι η δεκανέας του ισραηλινού στρατού Ορί Μεγκιντίς απελευθερώθηκε στη διάρκεια χερσαίας επιχείρησης στον παλαιστινιακό θύλακα. Είναι καλά στην υγεία της και ήδη συναντήθηκε με την οικογένειά της.

Η δεκανέας του ισραηλινού στρατού είχε απαχθεί από μαχητές της Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ο Νετανιάχου αποκλείει την κατάπαυση του πυρός και δηλώνει απογοητευμένος από τον ΟΗΕ

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε για ακόμη μια φορά την πρόθεσή του οι εχθροπραξίες να τελειώσουν μόνο όταν καταφέρει να εξαλείψει τη Χαμάς.

Χαρακτηριστικά δήλωσε τα εξής: “Οι φρικαλεότητες που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου μας υπενθυμίζουν ότι δεν θα πραγματοποιήσουμε την υπόσχεση ενός καλύτερου μέλλοντος εάν ο πολιτισμένος κόσμος δεν είναι πρόθυμος να πολεμήσει τους βαρβάρους. Οι βάρβαροι είναι πρόθυμοι να μας πολεμήσουν”.

Υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν ξεκίνησε τον πόλεμο, αλλά θα τον κερδίσει, και προσθέτει ότι η Χαμάς είναι μέρος του «άξονα του κακού» που σχηματίζει το Ιράν.

Πρόσθεσε ότι θέλει να καταστήσει σαφή τη θέση του Ισραήλ σχετικά με την κατάπαυση του πυρός.

“Όπως οι ΗΠΑ δεν θα συμφωνούσαν σε κατάπαυση του πυρός μετά τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ ή μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε παύση των εχθροπραξιών με τη Χαμάς μετά τις φρικιαστικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός είναι εκκλήσεις προς το Ισραήλ να παραδοθεί στη Χαμάς, να παραδοθεί στην τρομοκρατία”, ανέφερε.

“Η Βίβλος λέει ότι ‘υπάρχει καιρός για ειρήνη και καιρός για πόλεμο’, αυτός είναι καιρός για πόλεμο. Ένας πόλεμος για το κοινό μας μέλλον. Σήμερα, χαράσσουμε μια γραμμή μεταξύ των δυνάμεων του πολιτισμού και των δυνάμεων της βαρβαρότητας”.

Παράλληλα, η πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη δήλωσε ότι η χώρα της έχει “απογοητευτεί” από τον διεθνή οργανισμό, τονίζοντας ότι οι επικεφαλής των υπηρεσιών του δεν έκαναν αρκετά για να καταδικάσουν τη Χαμάς και τον αυξανόμενο αντισημιτισμό.

“Γενικά, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν απογοητεύσει τον λαό του Ισραήλ”, δήλωσε η πρεσβευτής Μεϊράβ Εϊλόν Σαχάρ στους δημοσιογράφους.

Διπλή επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα

Ισραηλινά στρατεύματα και άρματα μάχης εξαπέλυσαν διπλή επίθεση στην πόλη της Γάζας τη Δευτέρα (30/10), τρεις ημέρες μετά την έναρξη της εκτεταμένης χερσαίας επίθεσης στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Ισραήλ κλιμακώνει τις αεροπορικές επιδρομές στη συνοικία al-Shujaiya αυτή την ώρα, στην ανατολική πλευρά της πόλης της Γάζας, αναφέρει ο Wael Dahdouh, ανταποκριτής του Al Jazeera. “Οι επιδρομές είναι οι πιο βίαιες που έχουν δει οι γειτονιές από νωρίς σήμερα το πρωί και είναι συνεχείς”, είπε.

“Η Al-Shujaiya καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς στον πόλεμο του 2014, αλλά υπήρξε αντίσταση και αργότερα ανοικοδομήθηκε. Τώρα καταστρέφεται ξανά”, πρόσθεσε ο Dahdouh. Το 2014, η γειτονιά αυτή, μια από τις φτωχότερες και πιο πολυσύχναστες της Γάζας, δέχθηκε μια βίαιη και διαρκή επίθεση από τον ισραηλινό στρατό, σκοτώνοντας τουλάχιστον 60 ανθρώπους σε ένα περιστατικό.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων την Δευτέρα, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν δεκάδες αεροπορικές επιδρομές στην ανατολική πλευρά της πόλης της Γάζας, ενώ ορισμένοι ανέφεραν και τανκς που πλησίαζαν εν μέσω ανταλλαγής πυρών. Ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φάνηκε να δείχνει ένα τανκ στην κύρια οδό Salahudeen που συνδέει την πόλη με το νότιο τμήμα του θύλακα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα