Σφοδρές συγκρούσεις με δυνάμεις του Isis σε Κιρκούκ και Καρακός

default image

Τη χριστιανική πόλη Καρακός επιχειρούν να ανακαταλάβουν δυνάμεις του του Ιράκ. Τερματίστηκε έπειτα από 24 ώρες η επίθεση Τζιχαντιστών στο Κιρκούκ. Στο Ιράκ εκτάκτως ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Κάρτερ

Σφοδρές συγκρούσεις στο Ιράκ τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με την επίθεση των Τζιχαντιστών του Isis να επιτίθενται στην πόλη Κιρκούκ. Την ίδια ώρα, ο ιρακινός στρατός επιχειρεί την ανακατάληψη της χριστιανικής πόλης Καρακός. Στη χώρα εκτάκτως ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Άστον Κάρτερ.

Νεκροί όλοι οι μαχητές του Isis στο Κιρκούκ

Τερματίστηκε η επίθεση μαχητών του Ισλαμικού Κράτους εναντίον στόχων μέσα και γύρω από την πόλη Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, η οποία είχε ξεκινήσει χθες Παρσκευή το πρωί, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ιρακινή αστυνομία.

Ο ταξίαρχος Χάταμπ Όμερ δήλωσε σήμερα ότι όλοι οι τζιχαντιστές σκοτώθηκαν είτε από τις δυνάμεις ασφαλείας είτε αφού πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν. Η περιοχή γύρω από την έδρα της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου διεξήχθησαν οι πιο σφοδρές μάχες, ήταν σήμερα το πρωί ήρεμη.

Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, συνολικά περίπου 100 τζιχαντιστές συμμετείχαν στη χθεσινή επίθεση, η οποία έμοιαζε να είναι μια απόπειρα αντιπερισπασμού, καθώς συνεχίζεται η μεγάλη επιχείρηση του ιρακινού στρατού με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το ΙΚ.

Από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών σκοτώθηκαν τουλάχιστον 22 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και τέσσερις Ιρανοί, ενώ ένας δημοσιογράφος τοπικού τηλεοπτικού δικτύου έχασε τη ζωή του από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή.

Το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοίνωσε ότι στέλνονται ενισχύσεις στο Κιρκούκ, ενώ το ΙΚ από την πλευρά του, μέσω του πρακτορείου του Amaq, ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στην πόλη. Η τζιχαντιστική οργάνωση ισχυρίστηκε ότι «επιτεθήκαμε στο Κιρκούκ από όλους τους άξονες και ελέγχουμε σχεδόν τη μισή πόλη», κάτι που διέψευσαν αμέσως οι τοπικές αρχές.

Επιχείρηση Καρακός

Ο ιρακινός στρατός ξεκίνησε σήμερα μια επιχείρηση για την ανακατάληψη της Καρακός, μιας χριστιανικής πόλης κοντά στη Μοσούλη, ανακοίνωσε ο στρατός. Η Καρακός, που είναι περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μοσούλης, εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της το 2014 όταν το ΙΚ προέλασε στην περιοχή.

Οι ειδικές δυνάμεις του ιρακινού στρατού ανακατέλαβαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Μπαρτέλα, ένα χριστιανικό χωριό βόρεια της Καρακός.

Η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης ξεκίνησε τη Δευτέρα και διεξάγεται με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ. Αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη μάχη που έχει διεξαχθεί στο Ιράκ μετά την αμερικανική επέμβαση το 2003. Ο ιρακινός στρατός προωθείται στη Μοσούλη από τον νότο, ενώ οι Κούρδοι μαχητές πεσμεργκά κρατούν τα μέτωπα στα ανατολικά και τα βόρεια.

Στη Βαγδάτη ο Κάρτερ

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ προσγειώθηκε σήμερα στη Βαγδάτη, όπου θα πραγματοποιήσει μια αιφνιδιαστική επίσκεψη προκειμένου να συζητήσει την επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, από το Ισλαμικό Κράτος.

Θα συναντηθούμε με τον πρωθυπουργό και θα λάβουμε την εκτίμησή του σχετικά με το πού βρισκόμαστε στις επιχειρήσεις στη Μοσούλη

Στη διάρκεια της μονοήμερης αυτής επίσκεψης ο επικεφαλής του Πενταγώνου αναμένεται να συναντηθεί με τον στρατιωτικό διοικητή του διεθνούς συνασπισμού, τον Αμερικανό στρατηγό Στίβεν Τάουνσεντ, αλλά και με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι. «Θα συναντηθούμε με τον πρωθυπουργό και θα λάβουμε την εκτίμησή του σχετικά με το πού βρισκόμαστε στις επιχειρήσεις στη Μοσούλη», δήλωσε ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πριν το ταξίδι.

«Είναι η αρχή της επιχείρησης. Αντιμετωπίζουμε θετικά τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησαν τα πράγματα, κυρίως με την περίπλοκη φύση της επιχείρησης αυτής», πρόσθεσε. Ο Αμερικανός αξιωματούχος εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κάρτερ με τον Αμπάντι ενδέχεται να συζητηθούν «σενάρια για την επόμενη ημέρα» στη Μοσούλη, περιλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας, των προσπαθειών σταθεροποίησης της πόλης και τον σχεδιασμό της διοίκησής της.

«Πρόκειται για την αναγνώριση του γεγονός ότι επιτυχία στη Μοσούλη στην πραγματικότητα σημαίνει περισσότερα από το στρατιωτικό μέρος της επιχείρησης», εξήγησε ο ίδιος.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα