Σφοδρές συγκρούσεις στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, εκρήξεις νότια της Βηρυτού

Διαβάζεται σε 7'
Οβίδες ισραηλινού πυροβολικού πλήττουν περιοχές κοντά σε χωριά του νότιου Λιβάνου κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ
Οβίδες ισραηλινού πυροβολικού πλήττουν περιοχές κοντά σε χωριά του νότιου Λιβάνου κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ EPA/ATEF SAFADI

Κλιμακώνεται περαιτέρω η ένταση στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ δίνει σάρκα και οστά στις απειλές του για χερσαία εισβολή στον Λίβανο. «Πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο.

Για σφοδρές συγκρούσεις στα σύνορα με τον Λίβανο έκανε λόγο το βράδυ της Δευτέρας ο ΟΗΕ, με το Ισραήλ -όπως φαίνεται- να ξεκινά τη χερσαία εισβολή στο νότιο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Stephane Dujarric, τα ειρηνευτικά των Ηνωμένων Εθνών αναγκάζονται να διακόψουν τις περιπολίες τους κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ – Λιβάνου επειδή «η ένταση των μαχών εμποδίζει τις μετακινήσεις τους και τη δυνατότητά τους να εκτελέσουν τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί. Ωστόσο παραμένουν στη θέση τους, στην περιοχή ευθύνης τους».

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, τις τελευταίες ώρες καταγράφονται βομβαρδισμοί σε τμήματα του νότιου Λιβάνου, κυρίως γύρω από τις περιοχές Γουαζάνι, Μαρζαγιούν και Χιάμ.

Κάτοικοι της πόλης Ρμάις, στα νότια σύνορα της χώρας, μεταφέρουν πάντως στους New York Times ότι δεν έχουν δει ακόμη ισραηλινά στρατεύματα στο εσωτερικό του Λιβάνου. «Βλέπω μόνο τη λάμψη των οβίδων που πέφτουν σε μέρη μακριά από την πόλη μου» δηλώνει ο Νατζίμπ αλ-Αμίλ, ιερέας της πόλης.

Στο ίδιο μήκος και ο Guardian που μεταφέρει μαρτυρία για βομβαρδισμούς στην περιοχή.

Israeli shelling hits an area in southern Lebanon as seen from northern Israel, early Tuesday, Oct. 1, 2024. (AP Photo/Leo Correa)

AP Photo/Baz Ratner

Την ίδια στιγμή, ένας κάτοικος της πόλης Marjayoun, απέναντι από τα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου που βομβαρδίστηκε το βράδυ της Δευτέρας, λέει ότι ένας δημοτικός υπάλληλος έλαβε τηλεφώνημα που διέταξε τους κατοίκους της πόλης να εκκενώσουν – παρόμοια με τηλεφωνήματα που λάμβαναν οι κάτοικοι του Λιβάνου τον τελευταίο καιρό.

Ωστόσο, πριν προλάβουν να εκκενώσουν, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί των δρόμων γύρω από τη Marjayoun είχαν ήδη ξεκινήσει. «Τηλεφώνησαν στον Μουχτάρ και είπαν ότι έπρεπε να εκκενώσουμε το σπίτι. Αλλά δεν μπορούμε να μετακινηθούμε λόγω των βομβαρδισμών και των αεροπορικών επιδρομών».

 

Τις συγκρούσεις στην περιοχή επιβεβαιώνει και η Χεζμπολάχ, η οποία σε ανακοίνωσε που εξέδωσε τα μεσάνυχτα λέει ότι στόχευσε ισραηλινά στρατεύματα που βρίσκονταν σε συνοριακές πόλεις Λιβάνου.

Πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο

Όπως μεταδίδουν οι Times of Israel, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας -που συνεδρίασε αργά το βράδυ της Δευτέρας- ενέκρινε την επόμενη φάση του πολέμου κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, πιθανώς την πολυδιαφημισμένη χερσαία επίθεση.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet, δε, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης ορισμένοι υπουργοί κατήγγειλαν τις διαρροές σχετικά με την επιχείρηση από Αμερικανούς αξιωματούχους οι οποίοι είχαν ενημερωθεί από το Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως μετέδωσε νωρίτερα η εφημερίδα “The Washington Post”, επικαλούμενη Αμερικανό αξιωματούχο, σχεδιάζεται μια περιορισμένης εμβέλειας και διάρκειας χερσαία επιχείρηση, για την οποία το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ.

Τανκ του Ισραήλ στα σύνορα με Λίβανο AP Photo/Baz Ratner

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση θα είναι μικρότερη από τον τελευταίο πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ το 2006 και θα επικεντρωθεί στην εκκαθάριση της μαχητικής υποδομής της λιβανέζικης οργάνωσης κατά μήκος των συνόρων. Στόχος είναι να εξαλειφθεί η απειλή για τις ισραηλινές παραμεθόριες κοινότητες.

Προς επίρρωση των εν λόγω ισχυρισμών, ο στρατός του Ισραήλ κήρυξε τμήματα των βόρειων συνόρων του ως «κλειστή στρατιωτική ζώνη». Έτσι, λοιπόν, απαγορεύεται η είσοδος στις περιοχές Metula, Misgav Am και Kfar Giladi στο βόρειο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους New York Times, Ισραηλινοί έφεδροι είχαν ξεκινήσει να συγκεντρώνονται νωρίτερα σε σημεία ελέγχου στο βόρειο Ισραήλ, όπου η στρατονομία τούς κατευθύνει προκειμένου να εγγραφούν στα μητρώα.

Στην Kiryat Shmona, μια ισραηλινή συνοριακή πόλη, τουλάχιστον δύο δωδεκάδες στρατιωτικά οχήματα Humvees εθεάθησαν να μεταφέρουν στρατιώτες με πλήρη εξοπλισμό μάχης, ενώ δεκάδες φορτηγά εφοδιασμού, ορισμένα από αυτά θωρακισμένα, κατευθύνονται επίσης προς τα βόρεια, περνώντας από τους βόρειους αυτοκινητόδρομους, καθώς η κινητοποίηση εντείνεται.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, είχε δηλώσει το απόγευμα της Δευτέρας ότι «η επόμενη φάση του πολέμου κατά της Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει σύντομα».

«Το επόμενο στάδιο στον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει σύντομα… Θα το κάνουμε αυτό. Και όπως είπα εδώ πριν από ένα μήνα [ότι] θα μετατοπίσουμε το κέντρο βάρους [προς τα βόρεια], αυτό λέω τώρα: Θα αλλάξουμε την κατάσταση και θα επιστρέψουμε τους κατοίκους στα σπίτια τους».

Στην αντίπερα όχθη, υπάρχουν αναφορές ότι ο στρατός του Λιβάνου βρίσκεται σε διαδικασία αποχώρησης από τη συνοριακή περιοχή κοντά στο Ισραήλ.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι πηγές τους είπαν πως ο στρατός της χώρας αποσύρεται από «πολλές θέσεις στα νότια σύνορα με το Ισραήλ», προσθέτοντας ότι εκπρόσωπος του στρατού ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τέτοιες αναφορές. Ωστόσο, το ίδιο πρακτορείο, επικαλούμενο κατοίκους και πηγές ασφαλείας κάνει λόγο για απόσυρση σε βάθος τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων.

Σημειώνεται πως, ο στρατός του Λιβάνου αποτελεί μέρος του επίσημου εθνικού στρατού της χώρας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, και δεν έχει πραγματοποιήσει στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ισραήλ από τον περασμένο Οκτώβριο, σε αντίθεση με τη Χεζμπολάχ που είναι μια ξεχωριστή οντότητα με τη δική της στρατιωτική πτέρυγα, η οποία είναι πιο ισχυρή από τον στρατό του Λιβάνου.

Επιδρομές του Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού

Πέρα από τις μάχες στις συνοριακές πόλεις, το Ισραήλ πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Νταχίγια, στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Σύμφωνα με τον Guardian, το Ισραήλ διεξήγαγε τουλάχιστον τέσσερις αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή.

Όπως αναφέρει το ίδιο Μέσο, επικαλούμενο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, οι επιθέσεις τις τελευταίες ώρες πραγματοποιούνται σε τουλάχιστον δέκα διαφορετικές τοποθεσίες σε όλο τον νότιο Λίβανο, εκτός από τους βομβαρδισμούς πόλεων κατά μήκος των συνόρων.

Associated Press

Ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Amichai Stein δημοσίευσε ένα βίντεο που, όπως είπε, δείχνει ισραηλινά πλήγματα να χτυπούν το προάστιο Νταχίγια.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους αμάχους που βρίσκονται κοντά σε κτίρια στην περιοχή να τα εκκενώσουν.

Ο συνταγματάρχης Avichay Adraee των ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF), μάλιστα, δημοσίευσε σχετικούς χάρτες μαζί με την ανακοίνωση, καλώντας τους πολίτες να απομακρυνθούν τουλάχιστον 500 μέτρα από τις εν λόγω τοποθεσίες.

«Βρίσκεστε κοντά σε εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ και ο Ισραηλινός Στρατός θα ενεργήσει δυναμικά εναντίον τους. Για την ασφάλειά σας και την ασφάλεια των μελών της οικογένειάς σας, πρέπει να εκκενώσετε αμέσως αυτά τα κτίρια και να μείνετε τουλάχιστον 500 μέτρα μακριά από αυτά» είπε ο Adraee.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα