Επίθεση στη Βηρυτό: Θρίλερ με τον Νασράλα – Δεν έχει δώσει σημεία ζωής

Διαβάζεται σε 6'
Επίθεση στη Βηρυτό: Θρίλερ με τον Νασράλα – Δεν έχει δώσει σημεία ζωής
AP Photo/Hussein Malla

Σφοδρότατη επίθεση εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Βηρυτό κατά του αρχηγείου της Χεζμπολάχ. Στόχος ήταν ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, του οποίου η τύχη αγνοείται.

Ισχυρή επίθεση πραγματοποίησε το Ισραήλ κατά του στρατιωτικού αρχηγείου της Χεζμπολάχ, στα νότια προάστια της Βηρυτού στο Λίβανο, το απόγευμα της Παρασκευής (27/9).

Στόχος των σφοδρότατων ισραηλινών βομβαρδισμών ήταν ο αρχηγός της σιιτικής οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, όπως τόνισε ισραηλινή πηγή στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios και ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα.

Το τηλεοπτικό κανάλι al-Manar της Χεζμπολάχ μετέδωσε ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 76 τραυματίστηκαν ενώ 6 κτίρια ισοπεδώθηκαν. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών αλλά και των τραυματιών θα αυξηθούν. Φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου περιέγραψε σκηνές χάους, με τους κατοίκους να φεύγουν έντρομοι από την περιοχή για να γλιτώσουν.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι άμυνας υπολογίζουν ότι περίπου 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση στη Βηρυτό.

Εξετάζεται η τύχη του Χασάν Νασράλα – Συγκεχυμένες πληροφορίες για το εάν είναι ζωντανός ή νεκρός

Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα “είναι καλά”.

Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε επίσης ότι ο Νασράλα είναι “ασφαλής”. Ωστόσο ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η Τεχεράνη ερευνά την τύχη του Νασράλα”.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, βρισκόταν στο κτίριο που έπληξε το Ισραήλ στη Βηρυτό και “οποιοσδήποτε ήταν μέσα θα δυσκολευόταν να επιβιώσει από μια τέτοια επίθεση”.

Το ειδησεογραφικό κανάλι του Ισραήλ Channel 12 αναφέρει ότι η εκτίμηση του Ισραήλ είναι ότι ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε στο αποψινό χτύπημα των Ισραηλινών δυνάμεων στο υπόγειο αρχηγείο της οργάνωσης στη Βηρυτό.

Ο τίτλος του στην οθόνη είναι: «Η αξιολόγηση του Ισραήλ: ο Νασράλα εξαλείφθηκε». Ένας δεύτερος μεγάλος ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός, το Channel 13, είναι ελαφρώς πιο επιφυλακτικός, δηλώνοντας: «Προληπτική αισιοδοξία στο Ισραήλ: Το χτύπημα στον Νασράλα πέτυχε».

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι είναι «πολύ νωρίς για να πούμε» εάν το χτύπημα της Παρασκευής με στόχο τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ήταν επιτυχές.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε, «είναι θέμα χρόνου…», σημειώνοντας ότι χρειάστηκαν εβδομάδες για να επιβεβαιωθεί ότι μια ισραηλινή επιχείρηση ήταν επιτυχής στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ στη Γάζα το καλοκαίρι.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η απόφαση να στοχοποιηθεί ο Νασράλα ήταν μια «πολύ σκληρή απόφαση» και είπε ότι η επιβεβαίωση μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή, σημειώνοντας ότι «εξαρτάται από τις πληροφορίες, συνήθως προσπαθούν να το κρύψουν».

Όταν ρωτήθηκε αν ο Νασράλα είναι ζωντανός ή νεκρός μετά το τεράστιο ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό, ένας λιβανέζος αξιωματούχος ασφαλείας είπε στο CNN: «Περιμένουμε».

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, κατηγόρησε από την πλευρά του το Ισραήλ για “πόλεμο γενοκτονίας” και σχολίασε, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ότι οι σημερινές επιθέσεις στα νότια προάστια της Βηρυτού δείχνουν ότι το Ισραήλ “δεν ενδιαφέρεται” για τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή.

Ο ισραηλινός στρατός είπε στο Γαλλικό Πράκτορείο ότι “δεν κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα”.

Σημειώνεται ότι η επίθεση στη Βηρυτό ήρθε λίγα λεπτά μετά την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού στον ΟΗΕ, σε μια επιβεβαίωση ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του ένοπλου κινήματος του Λιβάνου θα συνεχιστούν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι,στοχεύσαμε το αρχηγείο της Χεζμπολάχ, το οποίο χτίστηκε κάτω από κτίρια κατοικιών στη Βηρυτό για να τα χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες”. Εκπρόσωπος του Ισραήλ φέρεται να έκανε λόγο για “πλήγμα ακριβείας στο γενικό επιτελείο της Χεζμπολάχ”.

Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χεζμπολάχ δήλωσε την Παρασκευή ότι «δεν υπάρχει αλήθεια σε καμία δήλωση» σχετικά με την ισραηλινή επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες δηλώσεις αναφέρεται.

Είπε ότι μόνο το γραφείο μέσων ενημέρωσης θα δημοσιεύσει στο όνομα της ομάδας. Η Χεζμπολάχ δεν έχει κάνει καμία δήλωση σχετικά με τα ισραηλινά χτυπήματα, τα οποία ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έπληξε την κεντρική διοίκηση της οργάνωσης.

Νωρίτερα, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία, στην οποία είπε ότι διακρίνεται ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στο ξενοδοχείο του στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, να εγκρίνει την αεροπορική επιδρομή στα κεντρικά γραφεία της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό.

Ισχυρό σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Βυρητό
Ισχυρό σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Βυρητό (AP Photo/Hassan Ammar)

Όπως ανακοινώθηκε ο Νετανιάχου θα επιστρέψει εκτάκτως απόψε στο Ισραήλ.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Σαμπρίνα Σινγκ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία προειδοποίηση για το χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμετείχαν σε αυτή την επιχείρηση και δεν είχαμε καμία προειδοποίηση” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιράν: Επικίνδυνη κλιμάκωση που αλλάζει το παιχνίδι

“Το ισραηλινό χτύπημα αποτελεί κλιμάκωση που αλλάζει το παιχνίδι”, δήλωσε σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό, σύμφωνα με το Reuters.

“Η επίθεση ήταν μια επικίνδυνη κλιμάκωση που αλλάζει το παιχνίδι, η οποία θα επιφέρει και την κατάλληλη τιμωρία σημειώνει.

Σημειώνεται βέβαια ότι μετά την πρώτη επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο, το Ιράν δήλωσε ότι είναι απρόθυμο να εμπλακεί άμεσα στον αγώνα της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ, με τον πρόεδρο της χώρας, Μασούντ Πεζεσκιάν, να διαμηνύει από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ότι “ένας μεγαλύτερος πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν θα ωφελήσει κανέναν”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα