Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Βηρυτό – Ρουκέτες της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ

Διαβάζεται σε 5'
Βομβαρδισμοί στον Λίβανο
Βομβαρδισμοί στον Λίβανο AP Photo

Το Ισραήλ εντείνει το σφυροκόπημά του στον Λίβανο και τη Γάζα, ενώ η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν εναντίον του Ισραήλ

Το Ισραήλ συνέχισε τους βομβαρδισμούς στη Βηρυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, με την πιο πρόσφατη επίθεση να καταγράφεται νωρίς το πρωί της Δευτέρας (07/10), σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Al Jazeera, Zeina Khodr.

Μεγάλες φωτιές και πυκνός καπνός αναδύονταν από το νότιο προάστιο της Βηρυτού, την Νταχίγε, το οποίο θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι στόχος ήταν τα κεντρικά γραφεία και οι αποθήκες όπλων της οργάνωσης, χωρίς όμως να παρέχει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του, σύμφωνα με τον Guardian.

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν υπάρχουν θύματα, καθώς η πρόσβαση στην περιοχή έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολη λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων.

Σε ξεχωριστή ισραηλινή επίθεση νωρίτερα την Κυριακή στην πόλη Καματιγέ, νοτιοανατολικά της Βηρυτού, έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί, ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στη μάχη στα σύνορα με το Λίβανο, ενώ άλλοι δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά.

Νωρίτερα, ο στρατός του Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι ήχησαν οι σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ.

Η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ

Την ίδια ώρα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών προς το νότιο Ισραήλ τη Δευτέρα, έναν χρόνο μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε στο Ισραήλ.

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κασάμ, σε ανακοίνωσή τους, ανέφεραν ότι οι μαχητές τους έπληξαν «συγκεντρώσεις του εχθρού» στο πέρασμα της Ράφα, στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ και στο κιμπούτς Χόλιτ κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε τρία βλήματα προερχόμενα από τη λωρίδα της Γάζας, ενώ ένα τέταρτο «έπεσε σε ακατοίκητη ζώνη».

Η εφημερίδα The Times of Israel, επικαλούμενη τον ισραηλινό στρατό, ανέφερε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν λίγο πριν από τις 6:30 το πρωί, την ώρα που οι μαχητές της Χαμάς είχαν εξαπολύσει την αιφνιδιαστική τους επίθεση στο νότιο Ισραήλ πριν από ένα χρόνο.

Νέα επίθεση της Χεζμπολάχ με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ

Η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς την ισραηλινή πόλη Καρμιέλ, στη βόρεια Ισραήλ, στις 6:55 το πρωί τοπική ώρα σήμερα.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι σειρήνες ήχησαν στην Καρμιέλ και σε άλλες κοινότητες στην περιοχή της Άνω Γαλιλαίας.

Δεν υπήρξε άμεση δήλωση από τον ισραηλινό στρατό.

Οι τελευταίες εκτοξεύσεις ακολουθούν έναν καταιγισμό ρουκετών της Χεζμπολάχ το βράδυ της Κυριακής, που τραυμάτισε τουλάχιστον 10 άτομα στην πόλη-λιμάνι της Χάιφας και άλλον έναν στην πόλη Τιβεριάδα, στα βόρεια.

Νωρίς τη Δευτέρα, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον πέντε άτομα τραυματίστηκαν από επιθέσεις με ρουκέτες της Χεζμπολάχ στην ισραηλινή πόλη Χάιφα και σε μια άλλη κοντινή πόλη, την Τιβεριάδα.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη, δηλώνοντας ότι στόχευσε μια ισραηλινή στρατιωτική βάση κοντά στη Χάιφα, στην τρίτη επίθεση της σε στρατιωτική θέση στην περιοχή μέσα στην ίδια ημέρα.

Γάζα: 11 τραυματίες από επίθεση στο νοσοκομείο αλ-Άκσα

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε νωρίς τη Δευτέρα ότι πραγματοποίησε επιθέσεις στο νοσοκομείο αλ-Άκσα στη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, στο κεντρικό τμήμα της Γάζας, ισχυριζόμενος ότι είχε μετατραπεί σε βάση για ένα «σύμπλεγμα διοίκησης και ελέγχου» της Χαμάς, χωρίς όμως να παρέχει αποδείξεις.

Το Al Jazeera ανέφερε ότι 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση, η οποία στόχευσε σκηνές εκτοπισμένων που είχαν καταφύγει στον χώρο του νοσοκομείου. Δεν ήταν δυνατό να επαληθευθούν οι αναφορές, καθώς το Ισραήλ δεν επιτρέπει την είσοδο ξένων δημοσιογράφων στη Γάζα.

Το νοσοκομείο, το μοναδικό λειτουργικό στο κεντρικό τμήμα της Γάζας, έχει ήδη αποτελέσει στόχο πολλαπλών φονικών ισραηλινών επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας στα τέλη του περασμένου μήνα.

Ισραήλ: Αναχαιτίστηκαν δύο εναέριοι στόχοι που είχαν εξαπολυθεί από τα ανατολικά

Το Ισραήλ αναχαίτισε σήμερα τα ξημερώματα δύο εναέριους στόχους που είχαν εξαπολυθεί από τα ανατολικά, αφού είχαν ηχήσει οι σειρήνες στις περιοχές Ρισόν Λε Ζιόν και Παλμαχίμ στο κεντρικό Ισραήλ ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

Ωστόσο, δεν δημοσιοποιήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για την περιοχή εκτόξευσης των drones.

Από την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ πριν από έναν χρόνο σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 250 άλλοι κρατήθηκαν όμηροι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αρχών του Ισραήλ.

Από τότε, βρίσκεται σε εξέλιξη η εισβολή των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, με συνέπεια τον μαζικό εκτοπισμό των κατοίκων της, αλλά και το θάνατο περίπου 42.000 Παλαιστινίων, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στη Γάζα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Όστιν – Γκάλαντ

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν συνομίλησε χθες τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν στη Μέση Ανατολή, αλλά και την τρέχουσα κατάσταση στο Λίβανο και στη Μέση Ανατολή.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε για την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά και για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Παράλληλα, οι δύο υπουργοί επανέλαβαν την κοινή δέσμευσή τους για την άσκηση αποτροπής κατά του Ιράν, αλλά και κατά των υποστηρικτών του στην μεσανατολική περιοχή, ώστε αυτοί να μην εκμεταλλευτούν την κατάσταση, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα