Σι Τζινπίνγκ: Έφτασε στη Μόσχα ο Κινέζος πρόεδρος – Ο πόλεμος στην Ουκρανία στο επίκεντρο
Ισχυρό μήνυμα στήριξης στον Βλαντιμίρ Πούτιν στέλνει ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος έφτασε στη Μόσχα, στην πρώτη του συνάντηση με τον στρατηγικό του εταίρο μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
- 20 Μαρτίου 2023 12:54
Ο Σι Τζινπίνγκ προσγειώθηκε τη Δευτέρα (20/03) στη Μόσχα για συναντήσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, την πρώτη φορά που ο ηγέτης της Κίνας επισκέπτεται τον γείτονα και στενό στρατηγικό του εταίρο από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία.
Η επίσκεψη του Σι έρχεται λίγες μέρες αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατηγόρησε τον Πούτιν ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του, μία κίνηση που το Κρεμλίνο σχολίασε πως είναι μία ένδειξη της “σαφούς εχθρότητας” η οποία υπάρχει εναντίον της Ρωσίας και εναντίον του Ρώσου προέδρου προσωπικά.
Η Ουκρανία και η ρωσική εισβολή αναμένεται να αποτελέσει βασικό σημείο συζήτησης κατά την τριήμερη επίσκεψη του Σι στη Μόσχα, ενώ το ταξίδι του Σι είναι πιθανό να θεωρηθεί σε ορισμένες δυτικές πρωτεύουσες ως μια κραυγαλέα επιδοκιμασία του Ρώσου ηγέτη εν όψει της ευρείας διεθνούς καταδίκης του πολέμου του – εκτός εάν ο Κινέζος ηγέτης καταφέρει με κάποιο τρόπο να επιτύχει μια συγκεκριμένη διπλωματική πρόοδο.
Η Κίνα χαρακτήρισε το ταξίδι ως “ταξίδι φιλίας, συνεργασίας και ειρήνης“, εν μέσω μιας ώθησης από το Πεκίνο να αυτοπροσδιοριστεί ως βασικός υποστηρικτής για την επίλυση της σύγκρουσης.
Η Ρωσία παρουσιάζει το ταξίδι του Σι, το πρώτο του μετά την εξασφάλιση μιας τρίτης θητείας, ως απόδειξη ότι έχει έναν ισχυρό φίλο έτοιμο να σταθεί μαζί της ενάντια σε μια εχθρική Δύση που (η Ρωσία) κατηγορεί ότι προσπαθεί να απομονώσει και να νικήσει τη Μόσχα.
“Μπορούμε να νιώσουμε το γεωπολιτικό τοπίο να υφίσταται δραστικές αλλαγές”, είπε ο Πούτιν σε άρθρο στην κινεζική People’s Daily που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου, προσθέτοντας ότι έχε μεγάλες ελπίδες για την επίσκεψη από τον “παλιό καλό του φίλο”.
Ωστόσο, οι δυτικοί ηγέτες έχουν εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με τον πιθανό ρόλο της Κίνας ως ειρηνοποιού στην επίλυση της ρωσοουκρανικής κρίσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους μάλιστα έχουν προειδοποιήσει από τον περασμένο μήνα ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία, κάτι που το Πεκίνο έχει αρνηθεί.
Τι σημαίνει το ταξίδι του Σι στη Μόσχα
Η άφιξη του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα προσφέρει επίσης μια ένεση οξυγόνου στον Πούτιν, ο οποίος είναι απομονωμένος διπλωματικά.
Ο Σι συχνά αποκαλεί τον Ρώσο πρόεδρο «παλιό φίλο».
Ενωμένες με μια εταιρική σχέση «χωρίς όρια», την οποία γιόρτασαν πέρυσι τρεις εβδομάδες πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής, Πεκίνο και Μόσχα έχουν έρθει ακόμη πιο κοντά τα τελευταία χρόνια, κυρίως για να δημιουργήσουν κοινό μέτωπο έναντι της Δύσης.
Η Κίνα δεν έχει καταδικάσει δημοσίως τη ρωσική εισβολή, επικρίνει τις ΗΠΑ για την παροχή όπλων στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ επειδή δεν έλαβε υπόψη του τις ανησυχίες της Ρωσίας στο θέμα της ασφάλειας.
Το Πεκίνο καλεί σε διάλογο καθώς και σε σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών. «Καμία χώρα δεν θα πρέπει να καθορίζει την παγκόσμια τάξη», τονίζει ο Σι στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε σήμερα.
«Η Κίνα πάντα υπερασπιζόταν μια αντικειμενική και αμερόληπτη στάση που βασίζεται στα θεμέλια του προβλήματος και ενθαρρύνει ενεργά τις ειρηνευτικές συνομιλίες», προσθέτει.
Μια θέση την οποία θεωρούν πολύ χλιαρή πολλές δυτικές χώρες, σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα στηρίζει εμμέσως τη ρωσική εισβολή.
Ο Σι και ο Πούτιν θα έχουν μια πρώτη «ανεπίσημη» συνάντηση σήμερα πριν από ένα δείπνο και τις αυριανές τους συνομιλίες, δήλωσε ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ.
Οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν «κοινή ανακοίνωση (…) για την εμβάθυνση των στενών εταιρικών σχέσεων και για την είσοδο της στρατηγικής τους σχέσεις σε μια νέα εποχή», όπως και ένα έγγραφο που θα αναφέρεται στη διμερή οικονομική συνεργασία με ορίζοντα το 2030, πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις