Συγκλονιστική κατάθεση της Gisele P. στο δικαστήριο: “Η ντροπή ανήκει στους βιαστές”

Διαβάζεται σε 9'
Συγκλονιστική κατάθεση της Gisele P. στο δικαστήριο: “Η ντροπή ανήκει στους βιαστές”
GUILLAUME HORCAJUELO/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε εξέλιξη είναι η “δίκη του αιώνα“ στο δικαστήριο της Αβινιόν όπου 50 άνδρες, κατηγορούνται ότι βίασαν την Γαλλίδα Ζιζέλ Πελικό, την οποία νάρκωνε ο σύζυγός της, Ντομινίκ. Συγκλονίζει η σημερινή της κατάθεση.

Η “δίκη του αιώνα“ βρίσκεται σε εξέλιξη στο δικαστήριο της Αβινιόν όπου 50 άνδρες κατηγορούνται ότι βίασαν την Γαλλίδα Ζιζέλ Πελικό, την οποία είχε ναρκώσει και αφήσει αναίσθητη στο κρεβάτι τους ο σύζυγός της, Ντομινίκ. Η Ζιζέλ, που έχει γίνει σύμβολο του φεμινισμού, επιμένει ότι η δίκη θα πρέπει να διεξαχθεί δημόσια, ενώ σήμερα, Τετάρτη (23/10) κατέθεσε εκ νέου για να σχολιάσει τα μέχρι τώρα αποδεικτικά στοιχεία.

Η 72χρονη ναρκώθηκε εν αγνοία της και βιάστηκε από τον τότε σύζυγό της, Ντομινίκ Πελικό, 71 ετών, ο οποίος έριχνε υπνωτικά χάπια και αγχολυτικά στα φαγητά και τα ποτά της και καλούσε άνδρες να τη βιάσουν από το 2011 έως το 2020, στο χωριό Mazan στην Προβηγκία.

Η Ζιζέλ Πελίκο, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της, θέλησε να απευθυνθεί στον σύζυγό της, αναφερόμενη σε εκείνον ως Ντομινίκ, αλλά σημείωσε ότι δεν ήθελε να τον κοιτάξει.

«Πόσες φορές είπα στον εαυτό μου πόσο τυχερή είμαι που σε έχω δίπλα μου», είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με την ανταπόκριση της βρετανικής Guardian, θυμίζοντας πως ο σύζυγός της ήταν πάντα παρών, ακόμα και όταν εκείνη πίστευε πως υπέφερε από νευρολογικά προβλήματα – τα οποία τελικά αποδείχτηκε ότι οφείλονταν στα ναρκωτικά που της χορηγούσε κρυφά εκείνος.

«Με πήγαινε στον νευρολόγο, στις εξετάσεις, όταν ανησυχούσα. Ήρθε μαζί μου ακόμα και στον γυναικολόγο. Για εμένα, ήταν κάποιος που εμπιστευόμουν απόλυτα».

Με συγκίνηση και αγανάκτηση, πρόσθεσε: «Πώς ο τέλειος άνδρας έφτασε ως εδώ; Πώς μπόρεσες να με προδώσεις σε τέτοιο σημείο; Πώς μπόρεσες να φέρεις αυτούς τους ξένους στην κρεβατοκάμαρά μου;

Το προφίλ ενός βιαστή δεν είναι πάντα κάποιος που συναντάμε σε ένα πάρκινγκ αργά το βράδυ. Ένας βιαστής μπορεί να βρίσκεται μέσα στην οικογένεια, ανάμεσα στους φίλους μας.

«Την περασμένη εβδομάδα είδα έναν από τους κατηγορούμενους στο εδώλιο, έναν άνδρα που μπήκε στο υπνοδωμάτιό μου και στο σπίτι μου χωρίς τη συγκατάθεσή μου,» είπε η Ζιζέλ Πελίκο με έντονη συγκίνηση.

«Αυτός ο άνδρας ήρθε να βιάσει μια αναίσθητη γυναίκα 57 ετών – είμαι μητέρα και γιαγιά… Θα μπορούσα να ήμουν η γιαγιά του».

Πρόσθεσε με θλίψη: «Είμαι μια γυναίκα απόλυτα κατεστραμμένη και δεν ξέρω πώς θα καταφέρω να ξανασταθώ στα πόδια μου».

GUILLAUME HORCAJUELO/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ζιζέλ Πελίκο στέλνει μήνυμα στις γυναίκες θύματα βιασμού: «Η ντροπή δεν είναι δική μας – ανήκει σε εκείνους»

Μιλώντας για τη δίκη της, η Πελίκο ανέφερε: «Ήθελα όλες οι γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα βιασμού – όχι μόνο όταν έχουν ναρκωθεί, ο βιασμός υπάρχει σε κάθε επίπεδο – να πουν: Η κυρία Πελίκο το έκανε, μπορούμε κι εμείς. Όταν σε βιάζουν, υπάρχει ντροπή, αλλά αυτή η ντροπή δεν είναι δική μας – ανήκει σε εκείνους».

Όταν η δικηγόρος της τη ρώτησε αν πρέπει να αναρωτηθεί αν ευθύνεται για ό,τι συνέβη, η Ζιζέλ Πελίκο απάντησε: «Φυσικά και σήμερα δεν νιώθω υπεύθυνη για τίποτα. Σήμερα, πάνω απ’ όλα, είμαι θύμα».

Ακούγοντας συζύγους, συντρόφους ή φίλους των κατηγορούμενων να λένε στο δικαστήριο ότι οι κατηγορούμενοι δεν φαίνονταν ικανοί να διαπράξουν βιασμό, είπε: «Πρέπει να προοδεύσουμε όσον αφορά την κουλτούρα του βιασμού στην κοινωνία» Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν τον ορισμό του βιασμού, πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε για ορισμένους από τους κατηγορούμενους που ισχυρίστηκαν ότι απλώς την χάιδευαν απαλά κατά τη διάρκεια των επιθέσεων και ότι αυτό δεν αποτελούσε βιασμό, η Ζιζέλ Πελίκο είπε ότι αυτοί οι άνδρες ατίμαζαν «μια αναίσθητη γυναίκα».

«Για μένα είναι βιαστές, παραμένουν βιαστές. Ο βιασμός είναι βιασμός» είπε.

Όταν ρωτήθηκε πώς συνέχισε να αντέχει παρά όσα άκουσε στο δικαστήριο, η Ζιζέλ Πελίκο απάντησε: «Είναι αλήθεια ότι ακούω πολλές γυναίκες και άνδρες να λένε ότι είμαι πολύ γενναία. Εγώ λέω ότι δεν είναι γενναιότητα, είναι θέληση και αποφασιστικότητα να αλλάξει η κοινωνία».

EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

«Έβλεπα ως ένδειξη φροντίδας από μέρους του τα γεύματα που μου έφτιαχνε»

Ο Ντομινίκ Πελικό έχει παραδεχτεί τις κατηγορίες εναντίον του και είπε ότι για σχεδόν μια δεκαετία ήταν σε επαφή με άνδρες σε μια διαδικτυακή συνομιλία με τίτλο «χωρίς να το ξέρει» όπου οργάνωνε να έρθουν άγνωστοι άνδρες στο σπίτι του ζευγαριού στο χωριό Mazan, για να βιάσουν τη γυναίκα του ενώ βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση στο κρεβάτι της. Είπε ότι της χορηγούσε φάρμακα κατά τη διάρκεια των γευμάτων ή σε ένα μπολ με παγωτό που της έφερνε ενώ εκείνη έβλεπε τηλεόραση μετά το δείπνο.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου έκανε ερωτήσεις σχετικά με την προετοιμασία των φαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν για να ναρκωθεί η Ζιζέλ Πελίκο. Ανέφερε ότι ο Ντομινίκ Πελίκο είχε προμηθευτεί τα φάρμακα, τα οποία προσέθετε στα γεύματα ή σε παγωτό μετά το δείπνο.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε: «Θυμάστε στιγμές που ο Ντομινίκ Πελίκο σας καλούσε να πιείτε ή να φάτε συγκεκριμένα πράγματα;»

Η Ζιζέλ Πελίκο απάντησε: «Έφτιαχνε πολλά γεύματα. Το έβλεπα σαν μια ένδειξη φροντίδας από μέρους του. Θυμάμαι μια φορά, που με πήρε από τον σταθμό της Αβινιόν μετά από 10 μέρες με τα εγγόνια μου. Είχε ήδη ετοιμάσει το δείπνο – πουρές πατάτας. Δύο πιάτα ήταν ήδη στον φούρνο. Εγώ έβαζα ελαιόλαδο στις πατάτες μου, ενώ εκείνος έβαζε βούτυρο, οπότε ήταν εύκολο να καταλάβω ποιο ήταν το δικό του πιάτο.

Πίναμε ένα ποτήρι λευκό κρασί μαζί. Ποτέ δεν μου φάνηκε κάτι παράξενο στις πατάτες μου. Ολοκληρώσαμε το γεύμα. Συχνά, όταν είχε ποδοσφαιρικό αγώνα στην τηλεόραση, τον άφηνα να το δει μόνος του. Μου έφερε το παγωτό μου στο κρεβάτι, τη γεύση που αγαπώ περισσότερο, βατόμουρο. Και σκεφτόμουν: “Τι τυχερή που είμαι, είναι πραγματικά αγαπησιάρης”.

Ποτέ δεν ένιωσα κάτι, δεν ένιωσα την καρδιά μου να χτυπά περίεργα, πρέπει να είχα ναρκωθεί πολύ γρήγορα. Ξυπνούσα με τις πιτζάμες μου. Το πρωί ήμουν πιο κουρασμένη από το συνηθισμένο, αλλά επειδή περπατάω πολύ, το απέδιδα σε αυτό».

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε τη Ζιζέλ Πελίκο σχετικά με το τι φορούσε στα βίντεο των βιασμών της, που κατέγραψε ο Ντομινίκ Πελίκο.

Το δικαστήριο άκουσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Ντομινίκ Πελίκο έβγαζε τις πιτζάμες της, την έντυνε με άλλα ρούχα και στη συνέχεια την ξανάβαζε στις πιτζάμες της.

Η Ζιζέλ Πελίκο απάντησε: «Είχα δύο συρτάρια με τα εσώρουχά μου, τα γνώριζα καλά. Φορούσα λευκά ή πορτοκαλί εσώρουχα, είχα λευκές κάλτσες και μαύρα καλσόν. Τα εσώρουχα που είδα στα βίντεο δεν είναι δικά μου. Αυτά που είδα στα βίντεο δεν μου ανήκουν, πρέπει να τα είχε κάπου φυλαγμένα, αλλά εγώ δεν το γνώριζα».

Αποδεικτικά βίντεο των φερόμενων βιασμών ανακαλύφθηκαν από την αστυνομία μετά τη σύλληψη του Ντομινίκ Πελικό το 2020, όταν τον συνέλαβαν να βιντεοσκοπεί κάτω από τις φούστες γυναικών σε σούπερ μάρκετ.

Συνολικά, 50 άνδρες ταυτοποιήθηκαν από την αστυνομία μέσω των βίντεο του Πελικό. Οι άνδρες που δικάζονται μαζί με του αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως και 20 χρόνια. Συνολικά, 49 άνδρες κατηγορούνται για βιασμό, ένας για απόπειρα βιασμού και ένας για σεξουαλική επίθεση. Πέντε άλλοι κατηγορούνται για κατοχή εικόνων κακοποίησης παιδιών.

Ο δικηγόρος της Pelicot, Antoine Camus, δήλωσε ότι δεν ήθελε η δίκη να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, γιατί «αυτό θα ήθελαν οι επιτιθέμενοί της». Ήθελε η δίκη να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών σε σεξουαλικές επιθέσεις.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν λάβει μέρος σε διαδηλώσεις στους δρόμους σε όλη τη Γαλλία προς υποστήριξη της Gisèle Pelicot.

Διαδηλώτρια στη Γαλλία κρατά πλακάτ που γράφει "Οι φεμινίστριες κάνουν τη Γαλλία υπερήφανη" σε (αρχείου)
Διαδηλώτρια στη Γαλλία κρατά πλακάτ που γράφει "Οι φεμινίστριες κάνουν τη Γαλλία υπερήφανη" σε (αρχείου) (AP Photo/Lewis Joly)

Η δίκη θα διαρκέσει έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Ποιοι είναι οι άνδρες που κατηγορούνται για τον βιασμό της Gisele P.;

Οι 50 άνδρες που κατηγορούνται για βιασμό και κακοποίηση, μαζί με τον Ντομινίκ Πελίκο, είναι ηλικίας από 26 έως 74 ετών. Ανάμεσά τους βρίσκονται ένας νοσηλευτής, ένας δημοσιογράφος, ένας δεσμοφύλακας, ένας τοπικός σύμβουλος, ένας στρατιώτης, οδηγοί φορτηγών και εργάτες γης. Όλοι τους αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως και 20 ετών.

Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους ζούσαν στη νοτιοανατολική Γαλλία, σε ακτίνα 60 χιλιομέτρων από το χωριό Μαζάν, όπου διέμεναν οι Πελίκο. Έξι από αυτούς έχουν προηγούμενες καταδίκες για ενδοοικογενειακή βία, ενώ δύο έχουν καταδικαστεί για σεξουαλική βία. Συνολικά, 23 από τους κατηγορούμενους έχουν ποινικό μητρώο για αδικήματα όπως οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και κατοχή ναρκωτικών.

Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους παραδέχτηκαν τον βιασμό, αλλά υποστήριξαν ότι δεν είχαν πρόθεση να προχωρήσουν σε αυτή την πράξη και ζήτησαν συγγνώμη από την Ζιζέλ Πελίκο, 72 ετών. Άλλοι αρνούνται την κατηγορία του βιασμού, υποστηρίζοντας ότι πίστευαν πως συμμετείχαν σε ένα «παιχνίδι» του ζευγαριού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα