Συγκλονιστική μαρτυρία από το Σουδάν – “Δεν έχουμε πού να πάμε τα νεογνά που έχουν σηψαιμία”

Συγκλονιστική μαρτυρία από το Σουδάν – “Δεν έχουμε πού να πάμε τα νεογνά που έχουν σηψαιμία”
Ασφυκτικά γεμάτα τα νοσοκομεία στο Σουδάν MSF/Ali Shukur

Καταστροφικές είναι οι εικόνες που μεταφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από το Σουδάν. Ασφυκτικά γεμάτα τα νοσοκομεία, χωρίς χειρουργεία και προμήθειες όσα δεν έχουν λεηλατηθεί.

Άμαχοι χτυπημένοι από αδέσποτες σφαίρες. Τραυματίες ξαπλωμένοι στο πάτωμα των ασφυκτικά γεμάτων νοσοκομείων, δομές υγείας που ξεμένουν από προμήθειες και ιατρικό προσωπικό που δεν μπορεί να μετακινηθεί λόγω των σφοδρών συγκρούσεων. Ο Cyrus Paye, συντονιστής του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Σουδάν, μιλά για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο ElFasher του βόρειου Νταρφούρ.

«Αυτή τη στιγμή διεξάγονται σφοδρές μάχες στο ElFasher. Εξακολουθούμε να ακούμε πυροβολισμούς από το συγκρότημά μας ακόμη και τώρα. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανασφαλής λόγω των πυροβολισμών και των βομβαρδισμών – υπάρχει μεγάλος αριθμός θυμάτων αμάχων.

Στο νοσοκομείο που υποστηρίζουμε, έχουμε δεχθεί 279 τραυματίες από τότε που ξεκίνησαν οι μάχες το περασμένο Σάββατο. Δυστυχώς, 44 έχουν πεθάνει. Η κατάσταση είναι καταστροφική. Η πλειοψηφία των τραυματιών είναι άμαχοι που χτυπήθηκαν από αδέσποτες σφαίρες και πολλοί από αυτούς είναι παιδιά. Έχουν κατάγματα από σφαίρες ή έχουν τραύματα από πυροβολισμούς ή θραύσματα στα πόδια, την κοιλιά ή το στήθος τους. Πολλοί χρειάζονται μεταγγίσεις αίματος. Υπάρχουν τόσοι πολλοί ασθενείς που νοσηλεύονται στο πάτωμα στους διαδρόμους, επειδή απλά δεν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια για να φιλοξενήσουν τον τεράστιο αριθμό τραυματιών.

MSF/Ali Shukur

Μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο, το SouthHospital δεν είχε χειρουργική δυνατότητα. Ήταν μία μαιευτική κλινική που αρχίσαμε να υποστηρίζουμε πέρυσι, προκειμένου να βοηθήσουμε στη μείωση των υψηλών ποσοστών μητρικής θνησιμότητας στην περιοχή. Ωστόσο, από τότε που ξεκίνησαν οι μάχες, έπρεπε να προσαρμόσουμε το νοσοκομείο για να καταστήσουμε δυνατή τη φροντίδα των τραυματιών.

Όλα τα άλλα νοσοκομεία της πόλης αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω της εγγύτητάς τους στις μάχες ή της αδυναμίας του προσωπικού να τα προσεγγίσει λόγω της έντασης της σύγκρουσης. Χειρουργοί από αυτά τα νοσοκομεία έχουν έρθει τώρα στο SouthHospital και μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν μια σειρά χειρουργικών επεμβάσεων. Ωστόσο, εξαντλούνται γρήγορα οι προμήθειες. Μπορέσαμε να φτάσουμε στο νοσοκομείο για να το ανεφοδιάσουμε την Τρίτη, όταν υπήρξε μια ανάπαυλα στις μάχες, αλλά αν δεν μπορέσουμε να φέρουμε περισσότερες προμήθειες στο Νταρφούρ –και αν συνεχίσουμε να δεχόμαστε τόσο μεγάλο αριθμό τραυματιών– υπάρχουν μόνο ιατρικές προμήθειες αρκετές για να διαρκέσουν άλλες τρεις εβδομάδες.

MSF/Ali Shukur

Αυτή τη στιγμή, εντός του Σουδάν, τίποτα δεν μπορεί να κινηθεί. Τα αεροδρόμια σε όλη τη χώρα έχουν κλείσει από τότε που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις και υπάρχουν μάχες στους δρόμους, οπότε δεν μπορούμε να μεταφέρουμε περισσότερες προμήθειες στο Βόρειο Νταρφούρ – ή μέσα στη χώρα. Το Τσαντ έκλεισε τα σύνορά του. Έτσι, εάν η κατάσταση δεν αλλάξει και δεν δοθεί ανθρωπιστική πρόσβαση, θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες ζωών.

Όπως έχουν τα πράγματα, τα δύο χειρουργεία που έχουν δημιουργηθεί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην ασταμάτητη εισροή τραυματιών και επειγόντων περιστατικών. Στο μαιευτήριο, υπάρχουν σήμερα δύο γυναίκες σε κάθε κρεβάτι. Πριν, ένα γειτονικό νοσοκομείο πραγματοποιούσε όλες τις επείγουσες καισαρικές τομές – συνήθως περίπου τρεις έως πέντε την ημέρα – και περισσότερους από 30 κανονικούς τοκετούς μέσα σε ένα 24ωρο. Τώρα, όλα αυτά λαμβάνουν χώρα στο South Hospital την ίδια στιγμή που εργάζονται οι χειρουργοί τραύματος.

Μόλις ακούσαμε ότι το προηγούμενο βράδυ, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο όπου παραπέμπαμε νεογνά λεηλατήθηκε εντελώς, πράγμα που σημαίνει ότι τώρα δεν έχουμε πουθενά να παραπέμψουμε τα νεογνά που έχουν σηψαιμία – ή εκείνα που γεννιούνται πρόωρα. Δεν υπάρχουν θερμοκοιτίδες στο South Hospital, γεγονός που θα καταστήσει δύσκολο να κρατηθούν αυτά τα παιδιά στη ζωή. Η ομάδα είναι συγκλονισμένη. Εργαζόμαστε όλο το εικοσιτετράωρο. Διερευνούμε επιλογές για να φέρουμε προμήθειες και έμπειρους χειρουργούς τραύματος στη χώρα για να παρέχουμε υποστήριξη όταν το επιτρέψει η κατάσταση, αλλά – όπως συμβαίνει με τις ιατρικές προμήθειες – επί του παρόντος, αυτό δεν είναι δυνατό.

Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε όλες τις δομές υγείας σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτή τη στιγμή, αυτό είναι που θα σώσει τις ζωές των ανθρώπων. Οι δομές υγείας ξεμένουν από προμήθειες και το προσωπικό δεν μπορεί να πάει στη δουλειά του. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και οι διασώστες έχουν όλοι ακινητοποιηθεί από τις μάχες με αποτέλεσμα να πεθαίνουν άνθρωποι. Η πρόσβαση είναι αυτό που θα αλλάξει την κατάσταση. Αυτό, καθώς και μια εγγύηση από τις αντιμαχόμενες πλευρές ότι θα προστατέψουν τις ζωές των αμάχων.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα