Σύγχρονος Μεσαίωνας: Απαγόρευση συμμετοχής τρανς γυναικών σε σκακιστικές διοργανώσεις

Σύγχρονος Μεσαίωνας: Απαγόρευση συμμετοχής τρανς γυναικών σε σκακιστικές διοργανώσεις
Σκάκι Getty Images/iStockphoto

Προβληματισμό προκαλεί η απόφαση για απαγόρευση συμμετοχής διεμφυλικών γυναικών σε τουρνουά σκακιού.

Η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE) ανακοίνωσε ότι απαγορεύει προσωρινά στις τρανς γυναίκες να συμμετέχουν σε αγώνες γυναικών.

Η FIDE είπε ότι μεμονωμένες περιπτώσεις θα απαιτούσαν «περαιτέρω ανάλυση» και ότι η απόφαση μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια.

Η κίνηση αυτή έχει επικριθεί ήδη από πολλούς παίκτες, καθώς το σκάκι δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τη σωματική διάπλαση των συμμετεχόντων.

Η ρυθμιστική αρχή του σκακιού δεν ανέφερε τους λόγους για την απόφασή της, αλλά πρόσθεσε ότι οι κανόνες εφαρμόζονται σε όλες τις διοργανώσεις που υπάγονται σε αυτήν.

Ωστόσο, η FIDE δήλωσε στο BBC ότι θα ήθελε να αναλύσει τον αντίκτυπο αυτών των πολιτικών.

“Η νομοθεσία για τα τρανς άτομα αναπτύσσεται γρήγορα σε πολλές χώρες και πολλοί αθλητικοί φορείς υιοθετούν τις δικές τους πολιτικές”, ανέφερε.

“Η FIDE θα παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις και θα δει πώς μπορούμε να τις εφαρμόσουμε στον κόσμο του σκακιού. Δύο χρόνια είναι ένα διάστημα που φαινόταν λογικό για ενδελεχείς αναλύσεις τέτοιων εξελίξεων.”

Η βουλεύτρια του Ηνωμένου Βασιλείου, Angela Eagle είπε: “Δεν υπάρχει κανένα φυσικό πλεονέκτημα στο σκάκι εκτός αν πιστεύεις ότι οι άνδρες είναι εγγενώς πιο ικανοί να παίξουν από τις γυναίκες… Πέρασα την καριέρα μου στο σκάκι. Μας λένε ότι ο εγκέφαλος των γυναικών ήταν μικρότερος από τον εγκέφαλο των ανδρών και ότι δεν έπρεπε καν να παίζουμε”.

“Αυτή η απαγόρευση είναι γελοία και προσβλητική για τις γυναίκες”, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι το σκάκι έχει χαρακτηριστεί ως άθλημα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα