Σικελία: Πώς το πολυτελές γιοτ με τους κροίσους κατέληξε στον βυθό

Διαβάζεται σε 7'
Σικελία: Πώς το πολυτελές γιοτ με τους κροίσους κατέληξε στον βυθό
Associated Press

Συνεχίζονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων του πολυτελούς γιοτ που βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και έξι άτομα αγνοούνται μετά τη βύθιση πολυτελούς γιοτ, υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας.

Το υπό βρετανική σημαία “Bayesian” μήκους 56 μέτρων μετέφερε 22 άτομα – 12 επιβάτες και 10 μέλη του πληρώματος – όταν νωρίς το πρωί της Δευτέρας το έπληξε σφοδρή καταιγίδα.

Δεκαπέντε άτομα διασώθηκαν και η επιχείρηση έρευνας για τους αγνοούμενους -μεταξύ των οποίων ο Βρετανός μεγιστάνας της τεχνολογίας Μάικ Λιντς, ο πρόεδρος της Morgan Stanley International, Τζόναθαν Μπλούμερ, και ο δικηγόρος της Clifford Chance, (κορυφαίας βρετανικής δικηγορικής εταιρείας) Κρις Μόρβιλο– βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τι συνέβη στο γιοτ;

Ο “Bayesian” χτυπήθηκε από ξαφνική και ισχυρή καταιγίδα τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του BBC, βρισκόταν αγκυροβολημένο λίγο έξω από το λιμάνι του Porticello, ένα μικρό ψαροχώρι ανατολικά του Παλέρμο, όταν το χτύπησε αυτό που η ιταλική ακτοφυλακή αποκάλεσε ως «βίαιη καταιγίδα».

Η καταιγίδα ήταν τόσο σφοδρή που προκάλεσε την εμφάνιση υδροστρόβιλων πάνω από τη θάλασσα. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa ότι η άγκυρα του Bayesian ήταν κατεβασμένη όταν χτύπησε η καταιγίδα, με αποτέλεσμα το κατάρτι από αλουμίνιο -μήκους 72 μέτρων- να σπάσει στη μέση και το πλοίο να βυθιστεί, περίπου στις 05:00 (τοπική ώρα).

Ο Karsten Borner, καπετάνιος ενός κοντινού σκάφους, δήλωσε ότι αφού πέρασε η καταιγίδα, το πλήρωμα παρατήρησε ότι το σκάφος που βρισκόταν πίσω τους είχε εξαφανιστεί.

Το πλήρωμά του επιβίβασε κάποιους επιζώντες, μεταξύ των οποίων τρεις σοβαρά τραυματισμένους.

Ένας άλλος μάρτυρας, ο Fabio Cefalù, καπετάνιος μιας μηχανότρατας, δήλωσε ότι επρόκειτο να βγει για ψάρεμα όταν είδε αστραπές και έτσι αποφάσισε να μείνει στο λιμάνι. «Περίπου στις 4:15 π.μ. είδαμε μια λάμψη στη θάλασσα» είπε, σύμφωνα με τις αναφορές του πρακτορείου ειδήσεων EVN.

«Περιμέναμε να περάσει αυτός ο ανεμοστρόβιλος. Μετά από 10 λεπτά βγήκαμε στη θάλασσα και είδαμε τα μαξιλάρια και όλα τα υπόλοιπα μέρη του σκάφους [που είχαν βυθιστεί], και όλα όσα ήταν στο κατάστρωμα, εντός της θάλασσας. Ωστόσο, δεν είδαμε κανέναν άνθρωπο στη θάλασσα».

Ένας άλλος ψαράς περιέγραψε ότι είδε το σκάφος «να βυθίζεται με τα ίδια μου τα μάτια». Μιλώντας στην εφημερίδα Giornale di Sicilia, ο μάρτυρας είπε ότι βρισκόταν στο σπίτι του όταν χτύπησε ο ανεμοστρόβιλος. «Τότε είδα το σκάφος, είχε μόνο ένα κατάρτι, ήταν πολύ μεγάλο».

Λίγο αργότερα κατέβηκε στον κόλπο Santa Nicolicchia στο Porticello για να δει καλύτερα τι συνέβαινε. «Το σκάφος εξακολουθούσε να επιπλέει, μετά ξαφνικά εξαφανίστηκε. Το είδα να βυθίζεται με τα ίδια μου τα μάτια».

Μία από τους επιζώντες, η Βρετανίδα τουρίστρια Charlotte Golunski, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica πως κράτησε ψηλά την ενός έτους κόρη της, Sofia, για να μην πνιγεί.

Σύμφωνα με την ίδια, οι δυο τους και ο σύντροφός της επέζησαν μόνο επειδή ήταν πάνω στο κατάστρωμα όταν το γιοτ βυθίστηκε. Ξύπνησαν από «κεραυνούς, αστραπές και κύματα που έκαναν το σκάφος μας να χορεύει» και ένιωσαν σαν «το τέλος του κόσμου» πριν πέσουν στο νερό.

«Για δύο δευτερόλεπτα έχασα την κόρη μου στη θάλασσα και στη συνέχεια την αγκάλιασα γρήγορα μέσα στη μανία των κυμάτων. Την κράτησα στην επιφάνεια με όλη μου τη δύναμη, τα χέρια μου τεντωμένα προς τα πάνω για να μην πνιγεί. Ήταν όλα σκοτεινά. Μέσα στο νερό δεν μπορούσα να κρατήσω τα μάτια μου ανοιχτά. Φώναζα για βοήθεια, αλλά το μόνο που άκουγα γύρω μου ήταν οι κραυγές των άλλων» περιέγραψε η ίδια.

Μάικ Λιντς: Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που αγνοείται

Ο Λιντς είναι ο ιδρυτής της Autonomy Corporation, μιας εταιρείας υψηλής τεχνολογίας με διεθνή εμβέλεια, η οποία έγινε η αφορμή να του αποδοθούν χαρακτηρισμοί όπως ο «Μπιλ Γκέιτς της Βρετανίας». Οταν κατηγορήθηκε για απάτη τον παρομοίαζαν με όλους τους «κακούς» που πέρασαν από τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ.

Μαζί με τη σύζυγό του, Αντζελα Μπάκαρες, λέγεται ότι έχουν περιουσία που φτάνει τα 500 εκατομμύρια λίρες.

Ο Λιντς μόλις πριν από μερικούς μήνες απαλλάχθηκε από 15 κατηγορίες περί απάτης σε αμερικανικό δικαστήριο, οι οποίες αφορούσαν την πώληση της Autonomy Corporation στη Hewlett-Packard τo 2011, έναντι του ποσού των 11,1 δισ. δολαρίων. Ο ίδιος έλεγε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα πέθαινε στη φυλακή, καθώς πάσχει από σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Mike Lynch Associated Press

Η εταιρεία του έκανε σχεδόν αυτόματα επιτυχία, εισήχθη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και ο ίδιος έφτασε να γίνει επιστημονικός σύμβουλος του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και μη εκτελεστικός διευθυντής του BBC, ενώ βραβεύτηκε το 2006 για την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Η Autonomy Corporation προκάλεσε το ενδιαφέρον της Hewlett-Packard , που την εξαγόρασε για 11,1 δισ. δολάρια. Έναν χρόνο αργότερα, η αμερικανική εταιρεία μείωσε το αντίτιμο της εξαγοράς στα 8,8 δισ., υποστηρίζοντας ότι κατά τον λογιστικό έλεγχο διαπιστώθηκαν «σοβαρές λογιστικές παρατυπίες».

Έκτοτε, ο Λιντς αποδύθηκε σε αγώνα να πείσει ότι αυτό δεν ίσχυε και να υπερασπιστεί τον εαυτό του, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε παρανομήσει. Ωστόσο, ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Autonomy, Σασόβαν Χουσέιν, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση στις ΗΠΑ, έχοντας καταδικαστεί το 2018 για απάτη που σχετιζόταν με τη συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας από τη HP.

Το 2022, ο Λιντς έχασε μια δίκη για απάτη έπειτα από προσφυγή της HP στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου κατηγορήθηκε ότι αυτός έλεγχε τις ενέργειες του Χουσέιν και πως ήταν αδιανόητο να μην είχε γνώση των παρανομιών. Ωστόσο, στις ΗΠΑ αθωώθηκε.

 

Τζόναθαν Μπλούμερ: Ποιος είναι ο επικεφαλής της Morgan Stanley

Ο Τζόναθαν Μπλούμερ είναι μια σημαντική προσωπικότητα στον χρηματοοικονομικό τομέα, κατέχοντας τη θέση του προέδρου της Morgan Stanley International. Έχει διατελέσει σε αρκετές σημαντικές θέσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας του, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου στην Prudential και μέλους του διοικητικού συμβουλίου σε διάφορες εταιρείες υψηλού προφίλ.

Ο Μπλούμερ, εκτός από τα ηνία που έχει στη Morgan Stanley, διορίστηκε πρόσφατα ως πρόεδρος της ασφαλιστικής εταιρείας Hiscox.

Κρις Μόρβιλο: Ποιος είναι ο δικηγόρος που βρίσκεται μεταξύ των αγνοουμένων

Ο δικηγόρος Κρις Μορβίλο έχει, επίσης, αναγνωριστεί μεταξύ των αγνοουμένων.

Έχει αναλάβει μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης αθώωσης του μεγιστάνα της βρετανικής τεχνολογίας Μάικ Λίντς, με ιταλικά ΜΜΕ να αναφέρουν πως το ταξίδι με το ιστιοφόρο είχε προγραμματιστεί προκειμένου να γιορτάσουν την αθώωσή του.

Ως βοηθός εισαγγελέα της νότιας περιφέρειας της Νέας Υόρκης από το 1999 έως το 2005, ο Μόρβιλο εργάστηκε στην ποινική έρευνα γύρω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Από το 2011 είναι εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Clifford Chance στη Νέα Υόρκη.

Στενός συνεργάτης του Λιντς πέθανε 2 ημέρες πριν βυθιστεί το γιοτ στη Σικελία

Στο μεταξύ, ο Στίβεν Τσάμπερλεν, ο συγκατηγορούμενος του Μάικ Λιντς στη δίκη που έγινε στις ΗΠΑ, τραυματίστηκε θανάσιμα σε τροχαίο ατύχημα το Σάββατο, δύο ημέρες πριν χαθούν τα ίχνη του «Βρετανού Μπιλ Γκέιτς» σε ναυάγιο στα ανοιχτά της Σικελίας.

Ο Τσάμπερλεν, ο πρώην αντιπρόεδρος οικονομικών της εταιρείας Autonomy, της οποίας ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Λιντς, χτυπήθηκε από αυτοκίνητο το πρωί του Σαββάτου στο Κέμπριτζσαϊρ. Οι γιατροί τον έθεσαν αμέσως σε μηχανική υποστήριξη ωστόσο, όπως μεταδίδει η Telegraph άφησε την τελευταία του πνοή το απόγευμα της Δευτέρας. Ο δικηγόρος του, Γκάρι Λινσμπεργκ, επιβεβαίωσε τον θάνατό του.

«Ο αγαπητός μας πελάτης και φίλος Στίβεν Τσάμπερλεν χτυπήθηκε θανάσιμα από αυτοκίνητο ενώ έκανε τζόκινγκ το Σάββατο» αναφέρει στη λιτή ανακοίνωση ο δικηγόρος του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα