Σίλβιο Μπερλουσκόνι: “Αντί για μασατζίδικο, του αφιερώνουν αεροδρόμιο” – Αντιδράσεις στην Ιταλία

Διαβάζεται σε 4'
Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Σίλβιο Μπερλουσκόνι Jean-Francois Badias, File/AP Photo

Σφοδρές αντιδράσεις για την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να μετονομάσει το κύριο αεροδρόμιο του Μιλάνου σε “Σίλβιο Μπερλουσκόνι”.

Η είδηση πως το αεροδρόμιο του Μιλάνου Malpensa θα μετονομαστεί σε “Σίλβιο Μπερλουσκόνι” προς τιμήν του εκλιπόντος Ιταλού πρωθυπουργού έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ιταλία, με τους επικριτές να αναρωτιούνται αν θα περιμένουν να ακολουθήσει και η μετονομασία κάποιας αεροπορικής σε “Bunga Bunga Airlines”.

Ένα petition που ξεκίνησε από την αριστερή ομάδα Νέοι Δημοκράτες της Λομβαρδίας, ζητώντας από τις αρχές να το ξανασκεφτούν, συγκέντρωσε τη Δευτέρα περισσότερες από 16.000 υπογραφές, καθώς στελέχη της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Ο σάλος ξεκίνησε την Παρασκευή όταν ο υπουργός Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη νότια Ιταλία ότι η εθνική αρχή πολιτικής αεροπορίας ENAC ενέκρινε το αίτημα της περιφέρειας της Λομβαρδίας να μετονομαστεί το αεροδρόμιο Μαλπένσα προς τιμήν του Μπερλουσκόνι.

Ο αμφιλεγόμενος πρώην ηγέτης της Ιταλίας που πέθανε πέρυσι σε ηλικία 86 ετών μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, φαίνεται πως αποδεικνύεται ικανός να βασανίζει τους εχθρούς του ακόμη και μετά θάνατον, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico.

“Η τελική απόφαση ανήκει στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και είμαι έτοιμος να βάλω την τελευταία υπογραφή, με υπερηφάνεια και συγκίνηση”, έγραψε αργότερα ο Σαλβίνι στο Χ (Twitter). “Στη μνήμη του φίλου μου Σίλβιο, ενός σπουδαίου επιχειρηματία, ενός σπουδαίου Μιλανέζου και ενός σπουδαίου Ιταλού. Πάντα μαζί μας“.

Η ανακοίνωση του Σαλβίνι προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα και τις ομάδες της αντιπολίτευσης που αντιτίθενται στην ονομασία ενός από τους σημαντικότερους διεθνείς κόμβους της Ιταλίας με το όνομα μιας τόσο αμφιλεγόμενης προσωπικότητας. Ο Μπερλουσκόνι είχε καταδικαστεί για φορολογική απάτη και είχε εμπλακεί σε πολυάριθμες νομικές διαμάχες και σεξουαλικά σκάνδαλα όλα αυτά τα χρόνια.

“Στην Ιταλία περάσαμε από το να ονομάζουμε αεροδρόμια με το όνομα των [δικαστών κατά της μαφίας της δεκαετίας 1980-1990 Τζιοβάνι] Φαλκόνε και [Πάολο] Μπορσελίνο στον Μπερλουσκόνι, από κάποιον που πολέμησε τη μαφία σε κάποιον που για χρόνια ντρόπιασε την Ιταλία στον κόσμο“, έγραψε ο ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων στη Λομβαρδία, Νίκολα Ντι Μάρκο, σε ανάρτησή του στο Facebook, υποστηρίζοντας ότι το να μετονομαστεί το αεροδρόμιο με το όνομα του Μπερλουσκόνι είναι “σημάδι της πλήρους αποσύνθεσης των ιταλικών θεσμών“.

“Γιατί το αεροδρόμιο; Κατά τη γνώμη μου, δεν τον δικαιώνει. Γιατί να μην του αφιερώσετε ένα κέντρο μασάζ με happy ending;“, έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook η Γκρέτα Κογκότι, αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Μπιέλα -που βρίσκεται 70 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο- και μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης.

Η αίτηση των Νεοδημοκρατών, που ξεκίνησε την Κυριακή, υποστήριξε ότι το αεροδρόμιο αξίζει ένα όνομα “που ενσαρκώνει τις αξίες της ειλικρίνειας, της ακεραιότητας και της υπηρεσίας προς την κοινότητα”, προσθέτοντας ότι “ο Μπερλουσκόνι δεν αντικατοπτρίζει αυτές τις αξίες, όπως αποδεικνύεται από τις πολυάριθμες ποινικές καταδίκες που έχει λάβει όλα αυτά τα χρόνια”.

“Δεν θέλουμε να μείνει απλώς ένα petition, αλλά να αφηγηθεί και την ιστορία μιας γενιάς που δεν θέλει πλέον να υποστηρίζει την εξύμνηση της πολιτικής και ενός προσώπου που είχε καταδικαστεί για απάτη, είχε βρεθεί υπό έρευνα για παιδική πορνεία και διαφθορά”, δήλωσε η Tiziana Elli, υπεύθυνη της ομάδας.

Ο Μπερλουσκόνι ηγήθηκε τεσσάρων κυβερνήσεων στο τιμόνι του κεντροδεξιού κόμματός του Forza Italia και υπήρξε μια από τις πιο διχαστικές φιγούρες της Ιταλίας στη σύγχρονη εποχή.

Οι συνάδελφοι και οι υποστηρικτές του κόμματός του τον επαίνεσαν για τις επιχειρηματικές του ικανότητες, το χάρισμά του και τη συμβολή του στο οικονομικό και πολιτικό τοπίο της Ιταλίας, ενώ οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι χρησιμοποίησε την πολιτική για να πλουτίσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα