Συμφωνία για αγροτο-βιομηχανική ζώνη στη Δυτική Όχθη
- 15 Αυγούστου 2007 21:08
Το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Ιαπωνία και η Παλαιστινιακή Αρχή συμφώνησαν σήμερα να δημιουργήσουν μια αγροτο-βιομηχανική ζώνη, μία ” Κοιλάδα Ειρήνης και Ευημερίας“, και συνέστησαν μία κοινή επιτροπή για να προωθήσουν την πρωτοβουλία.
Συμφώνησαν επίσης, σε τετραμερή συνάντηση στην Ιεριχώ, να καθορίσουν ένα χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του χρηματοδοτούμενου από την Ιαπωνία σχεδίου, το οποίο θα κατασκευασθεί κοντά στην πόλη-όαση της Δυτικής Όχθης, μαζί με ένα μικρό αεροδρόμιο που θα χρησιμοποιείται για τις εξαγωγές αγαθών στην Ιορδανία, την κυριότερη δίοδο μεταφοράς αγαθών από τη Δυτική Όχθη στον έξω κόσμο.
Ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα αλ-Χατίμπ, ο οποίος πήρε μέρος στη συνάντηση μαζί με την ισραηλινή και τον ιάπωνα ομόλογό του, Τζίπι Λίβνι και Τάρο Άσο αντίστοιχα, και τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των Παλαιστινίων, Σάεμπ Έρεκατ, προειδοποίησε, ωστόσο, ότι αν και οι οικονομικές πρωτοβουλίες είναι καλοδεχούμενες, δεν υποκαθιστούν μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους.
Η “Κοιλάδα Ειρήνης και Ευημερίας” δεν είναι η πρώτη προσπάθεια για μια κοινή ισραηλινο-παλαιστινιακή συνεργασία. Προηγούμενα σχέδια, ωστόσο, κατέρρευσαν υπό το βάρος της επανακάμπτουσας ισραηλινο-παλαιστινιακής βίας.
Ο Άσο ανακοίνωσε επίσης, πριν από τη διάσκεψη της Ιεριχούς, ότι η Ιαπωνία θα χορηγήσει 20 εκατομμύρια δολάρια ως ” επείγουσα” βοήθεια προς τους Παλαιστινίους.
” Τα 20 εκατομμύρια δολάρια θα κατανεμηθούν ως εξής: 11 εκατομμύρια δολάρια ως απευθείας βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή και 9 εκατομμύρια δολάρια τα οποία θα διανεμηθούν από τα Ηνωμένα Έθνη ως ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας“, είπε, μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης στη Ραμάλα (η οποία αντικατέστησε την υπό την ηγεσία της Χαμάς κυβέρνηση εθνικής ενότητας), Σαλάμ Φαγιάντ.
Ο Άσο είπε πως, κατά τη συνάντησή του με ισραηλινούς αξιωματούχους, ” τους ζήτησα να περιορίσουν στο ελάχιστο τις στρατιωτικές ενέργειες και να διαλύσουν οικισμούς στη Δυτική Όχθη προς όφελος της προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία“.
(Πηγή: ΑΠΕ)